Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je šef Sove zaradi Nataše ovadil premiera Šarca?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 09:27 dop

“Informacije o zaposlitvi so ušle iz Sove. Ni druge poti kot ta.”

To je predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Matej Tonin (NSI) povedal o ovadbah Sove proti poslancem in novinarjem, ker bi naj po nadzoru štirih poslancev zaupne informacije o zaposlitvi Lepe Nataše na Sovi ušle v javnost.

Tonin je opozoril, da so poslanci le preverjali že objavljeno zgodbo Bojana Požarja, da je Sova čez poletje zaposlila nekdanjo uslužbenko občine Škofljica Natašo, ki bi jo naj pred tem tamkajšnji župan zaposlil na prošnjo premiera Marjana Šarca.

Koga vse je ovadil šef Sove

Požar je zapisal, da je zaposlitev v Sovi Nataši Šarec uredil mimo pravil prek svojega svetovalca za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, ki je bil nekoč šef obveščevalne službe, in direktorja Sove Rajka Kozmelja.

Razlaga dela medijev, denimo revije Reporter, da bi naj zaupnost o zaposlitvi Nataše Požarju izdali iz občine Škofljica, ne zmanjšajo težav Sove. To so tam lahko izvedeli le, če je Sovi ušlo.

Informacija, da je Nataša zaposlena na Sovi je, skratka, ušla že veliko pred nadzorom, ki ga je zaradi objav v medijih, da je bil obveščevalna služba zlorabljena, opravila posebna skupina. V skupini, ki je opravila nadzor, so bili predsednik komisije za nadzor obveščevalcev Tonin (NSi), podpredsednik Žan Mahnič (SDS), Zvonko Černač (SDS) in poslanka Monika Gregorčič (SMC).

Prvo poročilo o nadzoru, ki ga je opravila posebna skupina nadzornikov obveščevalcev

O tem nadzoru je prvi javnost obvestil Bojan Požar. Bilo je na twitterju, nekaj ur po tem, ko se je nadzor končal. Kmalu za tem pa sem prvo in tisti dan edino natančnejše poročilo, kdo je bil v nadzoru in kakšne so bile ugotovitve, objavil v Spletnem časopisu. Po poročanju medijev bi naj Sova zdaj ob poslancih ovadila tudi medije, ki smo obveščali javnost o dogajanju in druge, ki so to širili

Ni pa iz pisanj medijev jasno, ali je Sova ovadila Požarja, mene ali pa tudi vse ostale medije, ki so obveščali o dogajanju šele naslednji dan, ko se je odzval že premier Marjan Šarec, ki je zanikal, da bi bil v zunajzakonskem razmerju z Natašo ali da bi pritiskal za njeno zaposlitev.

Pozneje je za medije zatrdil tudi, da je bila zaposlena povsem po pravilih, s čemer je po nenavadni logiki, ki jo zdaj širijo iz Sove, tudi izdal zaupnost in bi se lahko znašel v postopkih policije zaradi ovadb Sove proti neznanim osebam.

Mogoče je skratka, ali je Kozmelj zaradi javnih izjav o zaposlitvi Nataše posredno ovadil svojega šefa vlade.

Tak je bil prvi odziv Šarca po poslanskem nadzoru:

“Ovadba kot orodje boja proti nasprotniku, je lahko tudi kaznivo dejanje. Če veš, da ovadbo ni realna, to je kriva ovadba,” je opozoril Tonin, ki je povzel, da so se člani komisije med seboj o teh ovadbah danes za zaprtimi vrati pogovarjali, a nobeden ni obveščen, da bi bil proti njemu sprožen kak postopek.

Ker postopek, ki ga sproža Sova, lahko vodi tudi do rabe posebnih metod in sredstev kriminalistov, torej prisluškovanja in nadzora nad opozicijskimi politiki in nad mediji, sem Tonina vprašal, ali bo komisija posledice ovadb kaj preverjala.

Oni so namreč pooblaščeni za nadzor, da se oblast ne zlorablja. Tonin ni odgovoril več kot to, da so se v komisiji pogovarjali, ali kdo ve, kdo je sploh ovaden, a informacij nimajo.

Podobno že v “primeru Tolj”

Tonin je opozoril, da v primeru Nataše informacije niso prvič ušle Sovi. Podobno se je zgodilo že v primeru Tolj, ko so se posnetki prisluškovanja telefonskemu pogovoru hrvaškega duhovnika Ivana Tolja in direktorja mednarodnega sklada Ludu Bammensu, čudežno znašli na POPTV.

“Direktor Sove bi moral najprej pomesti pred svojim pragom,” je dejal Tonin in opozoril, da nadzora o zlorabah, o katerih je poročal Požar, komisija na Sovi ni končala. Direktor Rajko Kozmelj, je najprej pristal, da komisija sme preveriti zaposlitev, a ko so zahtevali podrobnejše informacije, denimo, ali je Nataša izpolnjevala izobrazbene pogoje, ali je bila varnostno preverjena, se je kooperativnost končala.

“Zdi se mi nesprejemljivo in nedopustno, da represiven organ sam odreja, kako daleč bo dopustil civilni nadzor,” je opozoril Tonin, ki vztraja tudi, da je Kozmelj s tem ravnal nezakonito, ker razloga za zavrnitev (nevarnost uhajanja podatkov), ki ga je direktor izbral, ni med tistimi, ki jih dopušča zakon.

Tonin se je začudil zaradi trditev Kozmelja, da o nadzoru poslancev v Sovi niso iz Sove obveščali medijev, ker so še dve uri po tem sedeli v posebni sobe, kjer to ni bilo mogoče. Zakaj so pa morali sedeti v tisti sobi, če je bilo vse prav pri zaposlitvi Nataše, je vprašal Tonin in opozoril, da kakšna šlamparija tudi ne bi bila nič posebnega, saj so se v preteklosti že zgodile. Če so pa na Sovi ovirali nadzor in lagali, pa bo resen problem.

Tonin je opozoril, da tudi Bill Clinton ni imel težav zaradi razmerja z Moniko, postopek proti njemu v kongresu je bil, ker je lagal, da ni bilo intimnosti s pripravnico.

“Prepričani smo, da je v interesu predsednika vlade, celotne vlade in tudi v interesu pravne države, da se blokada nadzora odpravi in se omogoči celovit nadzor komisije nad delom Sove” je povedal Tonin in povzel, da so v komisiji s štirimi glasovi proti trem izglasovali, da je bilo oviranje dela pooblaščene skupine poslancev nesprejemljivo in da pričakujejo, da bo vlada nadzor zaposlitve Nataše le omogočila.

V komisiji za nadzor vohunov ima opozicija večino.

Potrjeno o arbitraži, osnutek o Škerbincu

Potrdili so nadzorniki obveščevalcev danes še končno poročilo o arbitražnem polomu, ko so se v medijih na Hrvaškem in v Srbiji pojavili posnetki cele serije pogovorov zastopnice države pred arbitražnim razsodiščem v Haagu Simone Drenik Bavdek in nekdanjega arbitra Jerneja Sekolca. Sekolec je po nezavarovani telefonski liniji večkrat klical Drenikovo in sta klepetala.

Zaradi teh pogovorov je Hrvaška izstopila iz arbitraže. Kljub dramatičnim posledicam in veliki škodi za državo, tudi denarni, pa takrat ni bilo takšnih reakcij kot zdaj ob Nataši: nič ovadb Drenikove in Sekolca ali medijev.

O tem, kateri del tega 150 strani dolgega poročila bo javen, komisija še ni odločila, Tonin pa pričakuje, da bo tem poročilu DZ govoril na novembrski seji.

Komisija je potrdila tudi prvi osnutek poročila o zlorabi vojaške obveščevalne službe za odstavitev poveljnika sil slovenske vojske Mihe Škerbinca.

Na posnetku sta vladni in opozicijski predstavnik v komisiji za nadzor vohunov:

Na posnetku je član komisije za nadzor obveščevalnih služb Matjaž Nemec (SD), ob njem predsednik te komisije Matej Tonin (NSi) Foto: DZ

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu