Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Jelka Godec Golobu: Kam vse ste letali in ali tudi zasebno?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th september 2023, 08:28 pop

Na strmo rast stroškov urada predsednika vlade Roberta Goloba za najemanje zasebnih letal v avgustu sem danes opozoril v članku, ki je nastal s pomočjo aplikacije KPK Erar. Ob nastanku članka sem vladi in kabinetu premiera čez vikend poslal vprašanja, kam vse so za ta denar leteli in kdo je za skoraj sto tisoč evrov v avgustu letel z najetimi reaktivci.

Po objavi članka je še bolj podrobno poslansko vprašanje predsedniku vlade o reaktivcih danes poslala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Za zdaj še ni jasno, ali bo tokrat predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) opozicijski poslanki dovolila vprašanje, kam in s kom vse je predsednik vlade Golob letal in ali so bili plačana tudi zasebna popotovanja. Kot sem poročal je Klakočar Zupančičeva nedavno Godčevi zavrnila vprašanje o veganstvu in zdravilnih učinkih, ki bi jih naj odpoved mesu in mesnim izdelkom imela na zdravje predsednika vlade, ki opravlja tudi vlogo ministra za zdravje.

Na posnetku je Tina Gaber, ko je bila s premierom Golobom kot uradna spremljevalka v Luksemburgu, ni pa še znano ali sta tja potovala z najetim letalom, Falconom ali rednimi linijami, ker vlada na vprašanje, ki sem jim ga poslal o poletih, še ni odgovorila.

Tina Gaber na uradnem obisku v Luksemburgu Foto: KPV

Celotno vprašanje Godčeve je takšno:

Iz medijev in aplikacije Erar je razvidno, da je predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob za polete v mesecu avgustu 2023 z zasebnimi letali, ki jih Republika Slovenija najema pri podjetju Janez Let d.o.o., porabil 39.300 evrov. Za polete z zasebnimi letali, ki jih Republika Slovenija najema pri podjetju FLYCOM Aviation d.o.o., pa v istem obdobju še 34.500 evrov. Skupaj je tako za avgust 2023 Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije po aplikaciji Erar obema podjetjema za najem letal plačal 73.800 evrov.

slika

Po lanski menjavi Vlade Republike Slovenije je strošek najema letal za Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba porastel že na 41.700 evrov. (Za primerjavo: v letu 2020 je Janšev kabinet za najem letal podjetju Janez Let plačal 15.200 evrov, leta 2021 14.000 evrov, marca lani pa 9.500 evrov.) 

Nenavadno povečanje stroškov za najem zasebnih letal od navedenih podjetij pokaže tudi aplikacija Erar:

slika2
slika3

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije prosim za naslednje podatke in odgovore:

1.     Seznam vseh poletov z zasebnimi letali podjetij Janez Let d.o.o. in FLYCOM Aviation d.o.o. od 1. 6. 2023 do 30. 9. 2023. Pri tem prosim za specifikacijo podatkov o odhodu in prihodu letala, relaciji poleta, seznam potnikov ter stroške za vsakega od poletov?

2.     Kakšen je bil namen teh poletov, službeni ali zasebni?

3.     V kolikor je bil namen poleta službeni, me zanima, ali je Vlada Republike Slovenije o tem sprejela kakšen sklep na podlagi 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (namen, stališče in delegacija) – kakšno stališče je bilo predstavljeno, kdo je bil član delegacije in kakšni so bili zaključki?

4.     V kolikor je bil namen poleta zasebne narave, prosim za podatek o pravni podlagi poleta, razlogih najema, namenu obiska, potnikih in stroških so pri tem nastali – uporaba službene oziroma poslovne kartice…?

5.     Kakšni so bili stroški glede varovanja v zvezi z omenjenimi poleti?

6.     Kdaj je bil nazadnje sklenjen sporazum za najem letal pri podjetjih Janez Let d.o.o. in FLYCOM Aviation d.o.o. in kakšni so bili predvideni stroški za najem letal?

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu