Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pirkovič zadnjič na ekranu, menda režejo celo Valentino Plaskan

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st september 2023, 09:07 pop

Po odstopu odgovorne urednice Jadranke Rebernik, ki je posledica pritiskov novega vrha RTVS, ki ga je nastavila vladna koalicija s spremembo zakonodaje, je nova začasna odgovorna urednica Polona Fijavž začela z naglo “depolitizacijo” do oblasti kritičnih oddaj. Prva je na udaru Arena. Ne pa še Tarča. Bojan Požar poroča, da se je novi vrh spravil celo nad Valentino Plaskan, ker ni iz njihove starejše garde.

V Areni je Igor Pirkovič ta teden gostil predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, ki je v stranki Svoboda tudi nekoliko na stranskem tiru. Intervjuja s svojo podpredsednico, ki ga je naredil Pirkovič, v stranki Klakočar Zupančičeve niso oglaševali na spletnih omrežjih. Vprašanja, pa tudi odgovori, so bila namreč kritični do generalne sekretarke Vesne Vuković in premiera Roberta Goloba. Povrhu pa se je zgodilo ravno, ko iz vlade Svobode, SD in Levice čistijo Pirkoviča in to oddajo. “Depolitizirajo”. Ukinjajo Pirkoviča in Vido Petrovčič, ki je oddajo vodila ob njem.

Za oddajo Arena so iz RTVS danes sporočili, da bo do konca leta usmerjena le še “v odpravljanje posledic vremenskih katastrof”. Kaj se za tem preobratom skriva, kaže sporočilo voditelja Igorja Pirkoviča:

Takšne nagle spremembe po zamenjavah smeri so nadaljevanje politične čistke in podrejanja RTVS interesom vladnih strank, ki smo mu bili priča že, ko je bila prva poteza novega začasnega direktorja televizije Andraža Pöschla, ki ga je mimo zakona, ki zahteva javni razpis, nastavil novi svet RTVS, da je takoj prepovedal prenos protestov Pavla Ruparja pred parlamentom, kjer je župan Ljubljane Zoran Janković na vrat na nos tudi postavljal teniški stadion in se precej osramotil, ker tam ni bilo mogoče igrati. Prepoved prenosov je bila poseg v uredniško avtonomijo in že dejanska odstavitev Jadranke Rebernik. O vsebinah avtonomno odločajo uredniki in ne direktorji. Smo pa lahko potem gledali prenose in ponavljanja, kako svoje ideje na področju zdravstvenega sistema predstavlja provladni Glas ljudstva, čeprav je bilo nas tem dogodku zelo majhno število ljudi.

Ukinitev kritičnih razprav o delu oblasti z drugačno Areno so iz RTVS pojasnili tako: “Kje bodo prizadeti v uničujočih poplavah živeli v prihodnje? Kdo bo finančno pomagal ljudem v stiski? Kdaj se bo začela gradnja nadomestnih nastanitev in kdo bo do njih upravičen? To so vprašanja, ki si jih zastavljajo ljudje, ki se jim je v poplavah 2023 podrl svet. Od ponedeljka, 25. septembra 2023, bodo ta vprašanja lahko zastavljali strokovnjakom in predstavnikom pristojnih ustanov, ki bodo gostovali v studiu Televizije Slovenija. Oddaja Arena, pogled naprej bo vsak ponedeljek osvetlila eno od problemskih področij odpravljanja posledic vremenskih ujm. Voditelji pogovorne oddaje bodo poskrbeli, da bo vsako vprašanje dobilo svoj odgovor. Novinarji Informativnega programa TV Slovenija bodo preverjali, kako poteka popoplavna obnova, kje prihaja do zastojev in zakaj, ter kaj še bi bilo potrebno storiti, da bomo kot družba solidarni, učinkoviti in usmerjeni v prihodnost. Prvo oddajo, ki bo v ponedeljek, 25. 9., ob 21.00 na TV SLO 1 bosta vodila Elen Batista Štader in Jan Novak, urednica bo Vesna Pffeifer.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu