Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Forbici od novega Martića pričakuje več denarja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th junij 2024, 08:41 dop

Da bo znal reševati tudi zapleteni finančni položaj in nagovoriti ustanovitelja, naj zagotovi dodatna sredstva. To pričakuje predsednik Sveta RTV Slovenija Goran Forbici od novega predsednika uprave RTV, ki pa ga po odstopu Zvezdana Martića začenjajo iskati, najprej pa bodo imenovali vršilca dolžnosti. Če prevedemo: Forbici pričakuje, da jim bo vlada, ki jim je mimo državnega proračuna že podarila dvajset milijonov evrov za manjšinske programe (v resnici pa za plače), poslala še več denarja. Ali pa povišala prispevek.

O posledicah odstopa Martića in že prej člana uprave Simona Karduma, za katerega tudi še niso našli zamenjave, pa je po poročanju MMC Forbici povedal: “S časovnico ne bomo preveč hiteli. Lani smo zelo hiteli in tudi takrat smo potrebovali skoraj mesec in tri četrtine, da smo prišli do predsednika uprave. Rekel bi, da se prej kot v dveh mesecih ne more obrniti nič. Zagotavljam pa, da bo kmalu imenovan vršilec dolžnosti ali vršilka dolžnosti.”

Je pa Forbici povedal tudi, kot poroča MMC: “Sem za takojšnje zvišanje RTV-prispevka.” 

Njegova misel je pravni ludizem. Takojšnje povišanje je nemogoče. Zakon določa tako:

Forbici zagovarja progresivno plačevanje prispevka, torej, da tisti, ki imajo več, plačuje več za javno radiotelevizijo. Kar je značilno za plačevanje davkov in ne za plačilo storitev. Vladna koalicija lahko zakon spremeni na tak način, a tudi to ni mogoče takoj. Nujna je izpeljati proceduro, kakršno so že za kadrovsko čistko in mogoč je na koncu tudi referendum. Da so vladajoči s svojimi novinarskimi aktivisti iz RTVS ravnali nerazumno, ker so zakon o RTVS spreminjali le, da bi kadrovsko zasedli ta zavod, niso pa reševali dejanskih problemov, je bilo znano ves čas. Ta “napaka” je zdaj udarila po Martiću in celotnem zavodu RTVS.

Že tretja menjava povsem na vrhu, je posledica neodgovornega in slabega vodenja strank Svobode, SD in Levice, ki so te turbulence povzročile, da bi si zagotovile hitro poslovno in uredniško podreditev RTVS svojim interesom. Za interese medija in javnosti jim ni bilo mar. Kaj ta podreditev praktično pomeni, smo lahko spremljali, ko dvakrat zapored v Tarče v zadnjem mesecu niso vabili nosilca liste SLS Petra Gregorčiča, čeprav ima SLS status parlamentarne stranke, ker imajo evropskega poslanca Franca Bogoviča. Medij, ki je pod nadzorom vladnih strank, je goljufal v korist teh vladnih strank, ker so ti nastavili vse šefe.

Prejšnji generalni direktor Igor Kadunc je v času vlade Janeza Janše končal štiriletni mandat, novega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, ki je bil pred tem več let predsednik nadzornega sveta na predlog Stranke Mira Cerarja (SMC), pa je Golobova koalicija s spremembo zakona predčasno odstavila skupaj z vsemi nadzorniki, glavnimi direktorji, posledično pa tudi vsemi odgovornimi uredniki TVS. Takšne čistke na RTVS, kar imamo državo, še ni bilo. Martića so najprej postavili za vršilca dolžnosti, ker se je novemu svetu RTVS mudilo, da bi čim prej nastavil svoje direktorje in urednike, predvsem na TVS. Čistko je nekoliko zapletlo ustavno sodišče, kjer je večina sodnikov za nekaj mesecev zadržalo menjave, da bi presodilo ustavnost. A si je po obisku evropske komisarke iz vrst liberalnih strank Vere Jourova, ki je prišla pritiskat, da bi vladne stranke čim prej prevzele RTVS, manjšina sodnikov premislila in dovolila menjave še preden ustavno sodišče presodi o ustavnosti dogajanja. Ustavno sodišče še vedno ni presodilo ali so bile čistke in imenovanje Forbicija in Martića v skladu z ustavnim redom.

Vera Jourova in Matej Accetto Foto: US/Luka Dakskobler

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu