Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kren direktor Dela, Knafelc na dopustu, FMR ob upravo

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 13/01/2021)

Čez praznike vodenje največjega časopisnega podjetja v državi, ki izdaja dnevnika Delo in Slovenske novice, prevzema Andrej Kren, ki je bil zadnja leta direktor družbe FMR iz Idrije. Novico, da je bil Kren zadnjih dan v FMR, je včeraj objavil portal Idrija.com. Pomagala bo Krenu na Delu nekdanja soproga Nataša Luša, ki je bila zadnja leta ob Krenu (edina) članica uprave družbe FMR. Ob prevzemu podjetja Delo pred dvema letoma je Luša postala prokuristko Dela, maja letos pa direktorica. Po prevzemu je FMR takoj zamenjal dotedanjo odgovorno urednico Dela Matejo Babič in za začasnega urednika (v.d.) postavil Gregorja Knafelca, ki to vlogo po skoraj že dveh letih, kar je Delo v lasti FMR, še opravlja. Odgovornega urednika Slovenskih novic Bojana Budjo so novi lastniki pustili na položaju.

Kdo je Uroš Urbas

V teh dneh, ko v firmo prihaja novi direktor Kren, je Knafelc skupaj s svojim podobno začasnim (v.d.) namestnikom Luko Deklevo odšel na dopustu, kar v časopisu sproža številna ugibanja. Še posebej, ker je Dekleva pred odhodom na dopust povsem pospravil svojo delovno mizo. Za Knafelca pa je med novinarji slišati, da ga je škoda, ker se je menda že ravno nekoliko naučil, kaj je to urednikovanje, če bo odstavljen.

Časopis te dni, ko so prazniki, začasno vodita Luka Jakše in Uroš Urbas. Jakše je na Delu eden bolj izkušenih in sposobnih urednikov, Urbas pa je letos na novo zaposlen. Kolektor, kjer ima glavno besedo član Kučanovega Foruma 21 Stojan Petrič, je v zadnjem letu hkrati odpuščal in zaposloval večje število novinarjev. Cilj je najbrž pripraviti časopis za volitve, ki bodo prihodnje leto. Od razpleta bo odvisen tudi posel.

V preteklosti je bil Urbas izstopajoč novinar na Financah, pozneje urednik na Siolu. Ko sem bil pred desetletjem odgovorni urednik Dela sem ga vabil, da bi prišel za urednika centralne redakcije, kjer zvečer sestavljajo časopis. A je ponudbo, za katero je bil tudi tedanji direktor Danilo Slivnik, Urbas takrat zavrnil.

Je pa Urbas k Delu prestopil kot del kadrovskih menjav po tem, ko je Delo prevzelo podjetje FMR in bi v prihodnje, je slišati, lahko postal odgovorni urednik časopisa Dela.

Odkup od Gorenjske banke in navzkrižna lastništva

Lastnik štirih petin podjetja FMR d.d. je od lani FMR Holding, ki je to postal z odkupom 314.736 delnic FMR d.d. od Gorenjske banke, s čemer je povečal svoj delež v FMR d.d. na 80,27 odstotka.

FMR Holding je družba, ki so jo zaposleni ustanovili za izvedbo lastninjenja, in je lani imela enega zaposlenega. Direktor je bil Milan Erjavec, ki je za opravljeno delo po podjemni pogodbi dobil 6.000 evrov bruto, šef nadzornega sveta pa Stojan Petrič, ki so mu za vodenje izplačali 1878 evra nadomestila. Lastniška struktura holdinga je bila po poslovnem poročilu za lansko leto takšna:

 

FMR Holding je največji lastnik FMR d.d., h kateremu sodi več podjetij, ki so, kot je razvidno iz preglednic, tudi medsebojno lastniško prepletena.

Vir: AJPES

V letu 2016 je FMR d.d., ki je imel pet zaposlenih, odkupili 18,91 odstotni delež v Domu upokojencev in je zdaj sto odstotni lastnik. Kot je razvidno iz preglednice je naložba v Delo v letu 2016 sodila med spodobne po čistem poslovnem izidu.

Predsednik uprave Kren je lani v FMR dobil 113.456 eurov fiksne plače, 89.092 variabilne in 2.355 bonitete za avto. Nataša Luša pa je kot članica uprave FMR lani dobila 83.699 evrov fiksne plače, 73.412 variabilnega dela in oba sta dobila še 1.115 evrov regresa. Vsi zneski so bruto.

Predsednik nadzornega sveta FMR d.d. je Stojan Petrič, ki je za lani opravljeno delo tam prejel bruto 26.250 evrov, dajatev je bilo 8.339 evrov, zavarovanja pa še za 1.753 evrov.

Gresta Kren in Luša na manj?

Prihodki Dela od prodaje so se v letu 2016 v primerjavi z letom prej znižali iz 38,5 na 37,4 milijona evrov. Naklade vseh časopisov, ki jih prodajajo, pa so se jim v povprečju v primerjavi z letom prej znižale. Novice iz povprečno 61.628 na 58.208, Delo iz 31.580 na 29.093, Nedelo iz 30.337 na 27.064 in Nedeljske novice iz 28.242 na 25.183. A enaki trendi, opozarja podjetje, so značilni za celotno medijsko okolje.  Z nakladami je bilo tako:

Oglasni prihodki so se jim v primerjavi z letom prej nekoliko povišali iz 23,2 na 23,6 milijona evrov. Podobno so zrastli tudi drugim podjetjem v panogi.

Irma Gubanec je kot glavna direktorica Dela lani zaslužila 132.000 evrov bruto fiksne plače, skupaj z vsemi drugimi prejemki pa 146.362 evrov. Torej precej manj kot Kren v FMR.

Nataša Luša je kot prokuristka ob plači v FMR lani od Dela prejela skupaj 18.000 evrov bruto prejemkov. Gubančeva, ki je pred prihodom na Delo delala kot finančnica v javnem zavodu RTV Slovenija, ostaja na Delu kot svetovalka uprave.

Na portalu Idrija.com so včeraj zapisali, da še ni jasno, kdo bo zasedel izpraznjeno mesto direktorja družbe FMR v Idriji po odhodu Krena in – že prej – Luše.

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu