Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Brez Klakočar Zupančičeve potrdili “varčevanje”, po katerem bodo porabili več

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th september 2023, 03:37 pop

Državni zbor ne bo znižal svojega proračuna za štiri odstotke, kar od vseh porabnikov za odpravljanje posledic poplav zahteva vlade. Pred poslanci je predlog, da bi ga povišali. Kolegij predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič (Svoboda) je danes potrdil spremembo finančnega načrta, po katerem se bo znesek za državni zbor znižal za dva odstotka. A dejansko ga bodo povišali, če upoštevamo, da so si za prihodnje leto junija že krepko povišali vsote in zdaj rahlo znižujejo prej povišano vsoto.

Kolegija danes ni vodila Urška Klakočar Zupančič, ki je včeraj še vodila posvet vodij poslanskih skupin pred njim za zaprtimi vrati. Za včeraj zvečer pa je naprej potrdila, da bo prišla v Tarčo TVS, a so pozneje iz Svobode namesto nje tja poslali Tamaro Vonta. Klakočar Zupančičeva bi naj namreč zbolela. Po neuradnih informacijah pa bi ji naj udeležbo v Tarči v stranki prepovedali, doživela pa naj bi “kolaps”. Iz DZ so na vprašanje, zakaj Klakočar Zupančičeve ni bilo v Tarčo in zakaj ni vodila kolegija DZ, odgovorili tako: “Predsednica Državnega zbora RS mag. Urška Klakočar Zupančič je iz zdravstvenih razlogov odsotna. Iz tega razloga danes ni vodila seje kolegija.”

Proračun DZ za prihodnje leto so si junija povišali iz 32.756.994 na 36.330.139 evrov, zdaj pa ga znižujejo na 35.530.139 evrov

Številke so takšne:

Junijsko povišanje je bilo predvsem posledica odločitve, da bodo poslanci 2,5 milijona evrov več namenili za povišanje mesečnih dotacij svojim strankam. V to povišanje zdaj ne posegajo in stranke bodo, če bo to obveljalo, prihodnje leto dobile več. Tako:

V preteklosti so povišanja dotacij strankam morali potrditi še vsi poslanci v državnem zboru, a so to “formalnost” ukinili, ker je bilo to vedno na meji škandala. Kolegij to opravi bolj diskretno, z manj »cirkusa«. In tako se je junija tudi zgodilo. Nobenih razprav ni bilo. Tudi danes ni bilo. Odločanja kolegija so le predstava za javnost, vodje poslanskih skupin se vse po tihem vse dogovorijo prej za zaprtimi vrati na delovnem posvetu.

Pred vodji poslanskih skupin je danes predlog, da bi nekoliko znižali vsoto za strokovno pomoč poslancem, ki jo lahko tudi zagotavljajo stranke in za to iz državnega zbora dobijo še dodaten denar. Dodatno pa bi v DZ varčevali še pri investicijah in namenskih sredstvih.

O vladni zahtevi, da bi morali vsi porabniki znižati svoje načrte za štiri odstotke, lahko več preberete v povezanem članku

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu