Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kako bo nižja gospodarska rast udarila po potratni vladi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th september 2023, 09:36 dop

Ministri zavračajo varčevanje za odpravo škode po poplavah in ignorirajo vladno zahtevo, da morajo proračunske načrte znižati za štiri odstotke, sem v Spletnem časopisu poročal v ponedeljek. Znižane načrte je finančni minister Klemen Boštjančič, ker so ga prej ignorirali, pričakoval do ponedeljka. Časopis Delo je po tem objavil, da bi ministre, ker sami nočejo, lahko doletelo štiri odstotno linearno varčevanje. Za štiri odstotno znižanje načrtovane porabe so se v vladi že julija odločili zaradi poplav. A eno je bila načelna zaveza, drugo pa realna nižanja načrtov, ki jih pa ministri nočejo. S štiri odstotnim znižanjem bi privarčevali približno milijardo evrov v dveh letih, kar bi sovpadalo z napovedjo predsednika vlade Roberta Goloba, da bo v državnem proračunu 1,1 milijarde evrov za obnovo po poplavah. Velika škoda je na državni infrastrukturi, ki jo država mora popraviti in za to tudi najti denar.

A prava zagata je verjetno, ker je statistični zavod povrhu hudo napačno ocenil gospodarsko rast za lansko leto, kar učinkuje tudi dolgoročno. Namesto 5,4 odstotka bi je bila rast v lanskem letu 2,5 odstotna. Ko je leta 2019 urad za makroekonomske analize znižal napoved gospodarske rasti za tekoče leto iz 3,4 odstotka na 2,8 odstotka, za leto 2020 pa iz 3,1 odstotka na tri odstotke, je takratni finančni minister Andrej Bertoncelj takoj predlagal znižanje proračuna. Vsem 15 ministrstvom je priporočil znižanje proračunov za odstotek. Danes imamo ministrstev kar 20, ocene rasti pa so bile veliko bolj zgrešene in to celo za prejšnje leto, ko je bil denar po ministrstvih že porabljen.

Proračun, gospodarska rast, statistika, napačna ocena

Na ocene, koliko bodo morali znižati svoje načrte zaradi napačne ocene o lanski rasti in siceršnje nižje gospodarske rasti iz vlade še čakamo. Znano pa je, da fiskalni svet vlado že dalj časa opozarja, da zapravlja in prenagljeno viša davke.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu