Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Praznik: Nemca so ustavili Mesec, Tomićeva in Sukičeva, pa še Sluga in Gregorčičeva

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:05 pop

Presenetljivo je projekt preimenovanja praznika Primorske, ki ga je poskušala doseči predvsem politična levica, propadel zaradi vrha stranke Levica. Prisotnosti niso prijavili in njihovih glasov ni bilo: Luka Mesec, Violeta Tomić in Nataša Sukić. Če bi pomembni politiki Levice glasovali, bi bilo za spremembo že 45 glasov, manjkal bi le še en sam. Tudi tega bi bilo mogoče dobiti, denimo iz SMC, ki je napovedala podporo spremembi in je pri prvem glasovanju spremembo bolj podprla, tokrat sta v primerjavi s prvič manjkali kar dve poslanki (in ne le ena): Janja Sluga in Monika Gregorčič. Po strankah je bil rezultat takšen:

Glasovanje o preimenovanju praznika

V primerjavi s prvič so tokrat bolj disciplinirano glasovali v SD Dejana Židana, kjer ni manjkal nihče, prvič pa en poslanec. Obakrat so bili za preimenovanje vsi poslanci SAB Alenke Bratušek. V drugo so spremembo podprli kar štirje poslanci več kot prvič iz vrst LMŠ Marjana Šarca in tudi eden več iz DeSUS Karla Erjavca. A to ni zaleglo, ker je bilo pa manj glasov za iz Levice in SMC. Prvič, pred vetom državnega sveta, je bil rezultat tak:

Poslanci že ponoči po vetu državnega sveta niso ponovno izglasovali preimenovanja praznika, ki ga je poskušala doseči skupina poslancev z leve. Za je bilo 42, proti pa 32 poslancev. Veto bi bil razveljavljen, če bi bilo za vsaj 46 poslancev.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu