Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

V Rusiji gorijo Iljušini Il-76, droni tudi nad tovarno mikroelektronike

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th avgust 2023, 12:40 pop

V Rusiji so droni neznanega, a skoraj gotovo ukrajinskega izvora, ponoči napadli letališče Pskov na severozahodu Rusije in poškodovali več vojaških tovornih letal Iljušin 76. Ob vojaškem letališča so v Pskovu nastanjene tudi posebne enote ruske vojske za hitra posredovanja. Poškodovana bi naj bila najmanj štiri letala. Morda pa tudi več. A uradni podatki niso dostopni.

Napadena pa naj bi bila tudi tovarna mikroelektronike v Briansku, ki je pomembna za ruske balistične rakete, s katerimi ta država obstreljuje Ukrajino. Tudi sinoči so te rakete iz Rusije letele proti Kijevu. Tovorno letalo Il-76 so začeli proizvajati že v Sovjetski zvezi leta 1974, v produkciji so še danes. Doslej je bilo narejenih okoli tisoč vojaških in civilnih inačic. Največ jih uporabljajo v Rusiji, Ukrajini, Indiji in Belorusiji.

Letališče Pskov je označeno na zemljevidu:

V Rusiji so po napadih zaprli številna letališča in ustavili zračni promet. Ustavljeno je bilo tudi delovanje letališč v prestolnici Moskvi. Bolj običajno je bilo rusko obstreljevaje ukrajinskih mest z raketami in droni, ki smo mu priča že leto dni in je pogosto usmerjeno v povsem civilne objekte:

Briansk, kjer je bila napadena tovarna mikroelektronike, je precej bližje Ukrajini. V Rusiji so poročali, da so napade dronov preprečili s protizračno obrambo, a se pozneje praviloma pokaže, da svoje uspehe zelo optimistično opišejo.

Agencija Nexta je o “ustavljenih” napadih poročala tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu