Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Upokojenka ministru: Zakaj v Ljubljani ne morem do osebnega zdravnika?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st december 2022, 07:25 dop

“Sem upokojenka, ki bo v naslednjem letu dopolnila 70 let. Na vaše naslove se radovedno obračam z vprašanjem glede osebnega zdravnika,” je v pismu zdravstvenemu domu Šiška, Zavodu za zdravstveno zavarovanje in ministrstvu za zdravje, ki ga vodi ‎Danijel Bešič Loredan, zapisala gospa, ki je plačevala in še plačuje zdravstveno zavarovanje, do osebnega zdravnika pa ne more. Pismo objavljam tudi, ker so v podobnih težavah še številni v Ljubljani. Brez zdravnikov so, denimo, te dni ostali tudi na Fužinah.

Pismo oblastem je objavljeno s soglasjem avtorice, ki odgovore še čaka, v njem sem prikril imena, ker namen ni črnjenje posameznikov, ki delajo v zdravstvenem sistemu in niso odgovorni za slabo vodenje in brezbrižnost oblasti za posledice.

Pismo je takšno:

“Sem upokojenka, ki bo v naslednjem letu dopolnila 70 let. Na vaše naslove se radovedno obračam z vprašanjem glede osebnega zdravnika.

Pred nekaj dnevi sem na avtobusu ljubljanskega potniškega prometa (LPP) od znanke slučajno izvedela, da ambulanta moje zdravnice od 15.11.2022 ne deluje več. Pri omenjeni osebni zdravnici sem bila prijavljena od njenega začetka delovanja, nazadnje v zdravstvenem domu Šiška.

Na internetni strani osebne zdravnice ni nikakršnega obvestila o prenehanju delovanja, ob klicu na njeno telefonsko številko, pa se javlja odzivnik, ki obvešča, da ambulanta od 15.11.2022 ne deluje več.

Njeni pacienti očitno nismo vredni, da bi nas o tem posebej obvestili, kaj šele, da bi navedli, kateri zdravnik bo prevzel naše zdravstvene kartone.

Po prijaznem odgovoru telefonistke v ZD Šiška zvem, da prostih osebnih zdravnikov v njihovi enoti ni in, da naj si najdem osebnega zdravnika drugje.

Po iskanju v tabeli Zdravniki-Sledilnik najdem v Domžalah zdravnico, ki še sprejema paciente. Ob vpogledu njene internetne strani presenečeno opazim objavo, da prevzema paciente neke druge zdravnice, tem pacientom pa bodo pošiljali izjave v podpis ob zamenjavi zdravnika.
S kančkom upanja pokličem v njihovo ambulanto, vendar, ko povem, da kličem iz Ljubljane me zavrnejo, da ni mogoče, da me sprejmejo. So pa vsaj prijazni do pacientov iz svojega okolja, česar pri ZD Šiška primanjkuje.

Ustava RS v 51.členu zagotavlja pravico, do zdravstvenega zavarovanja: Vsakdo ima pravico do zdravstvenega varstva pod pogoji, ki jih določa zakon. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v 13. in 23. čl. zagotavlja med drugim plačilo zdravstvenih storitev ….sistematični in drugi pregledi…

Zanima me, ali sem sedaj, ko nimam osebnega zdravnika, še vedno dolžna plačevati prispevek v celoti?

Prav tako me čudi, da se nihče od raziskovalnih novinarjev, katerih prispevke redno prebiram, ne poda v te zdravstvene vode. Zakaj moramo sami iskati nadomestnega osebnega zdravnika in zakaj nas Zdravstveni domovi izven območja domovanja ne sprejmejo? Zdravstveni prispevek, ki ga plačujem, naj bi veljal za celotno Slovenijo ali ne?

Kot upokojenka sem se prijavila na usposabljanje za uporabo portala za paciente ZD Ljubljana. Sedaj razmišljam ali ob izgubi osebnega zdravnika ta portal sploh potrebujem?

Ne preostane mi drugega kot da upoštevam kvazi navodila kliči 112 ali pojdi na Bohoričevo 4.

Razočarana ponosna Slovenka”

Sam sem pred časom doživel podobno izkušnjo, ko sem povsem slučajno zaradi protestov ljudi izvedel, da sem ob osebnega zdravnika in da rušijo celo moj zdravstveni dom v Novih Jaršah. Sčasoma sem našel novo osebno zdravnico.

Upam, da bo imela podobno srečo tudi upokojenka, ker najti zdravnika ali zobozdravnika, postaja vse bolj privilegij in skoraj že stvar loterije. To se dogaja v času, ko politiki kar naprej govorijo o pomenu javnega zdravstva. Če ni zdravnika, ni nobenega zdravstva.

Po objavi članka nas je upokojenka obvestila, da je osebnega zdravnika našla. Izven Ljubljane.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu