Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Korupcija pri Putinu: Rusi preprodajali dele vojaških letal in helikopterjev Ukrajini

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th september 2023, 10:13 dop

Skupino tihotapcev, ki so iz Rusije tihotapili rezervne dele za vojaška letala in helikopterje in to tudi Ukrajini, je priprla ruska obveščevalna služba. Tako je včeraj poročala ruska državna agencija TASS. TASS ob Ukrajini ne navaja imen drugih držav, kamor bi naj iz Rusije tihotapci preprodajali dele, zapisali so le, da so šli v zahodno Evropo. Tam vzhodnoevropskih in ruskih letal in helikopterjev ne uporabljajo zelo pogosto in verjetno ne potrebujejo veliko rezervnih delov zanje.

Ob delih Rusom odletel tudi cel helikopter

Ob priprtju tihotapcev bi naj ruski obveščevalci zaplenili tudi več kot tisoč kosov opreme za vojaška plovila in dokumentacije zanje. Na posnetku sta ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in šef ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kiril Budanov pred celotnim ruskim helikopterjem Mi-8, s katerim je polnim rezervnih delov za ruske reaktivce na ukrajinsko stran pred dvema tednoma prebegnil ruski pilot. V Ukrajino so ukrajinski obveščevalci že prej evakuirali njegovo družino.

Na ruski strani so prebeg helikopterja z rezervnimi deli za vojaške reaktivce opisali kot posledico pomote pilota in nedelujoče elektronike v helikopterju. Ker je Mi-8 pristal nekaj sto kilometrov v notranjosti Ukrajine in ga protizračna obramba ni niti poskusila sestrelila, je bila “pomota” precej nenavadna. V Ukrajini so o prebegu posneli in že predvajali celo dokumentarec. Leta 1986 rojeni Budanov, ki so ga Rusi poskušali že večkrat likvidirati, pa je včeraj dobil dodaten generalski čin.

Budanov o tiralici: Počaščen sem

V Rusiji so nanj še posebej besni, ker jim je lani vojaška obveščevalna služba, ki jo vodi, razstrelila most na okupirani Krim in močno otežila oskrbo enot v okupiranih delih Ukrajine, ki jo Ukrajinci sistematično uničujejo tudi zadnje mesece. Ko so Rusi razpisali tiralico za Budanovim, se je odzval, da je počaščen, saj je to dober indikator dela in da obljublja, da bo poslej delal še bolje.

Na fronti se nadaljuje napredovanje ukrajinske vojske, ki je na več območjih prebila prvo obrambno črto in je napredovala tudi preko linije protitankovskih ovir generala Sergeja Surovikina, ki ga je zaradi povezav s pokojnim Jevgenijem Prigožinom med tem ruski predsednik Vladimir Putin odstavil kot šefa zračnih sil in tudi sicer z vrha ruske vojske. Na območju naselja Robotine, kjer je Ukrajincem v zadnjih tednih uspel večji preboj, je ruska vojska poskusila s protinapadom, ko je na območje pripeljala rezerve od drugod. Grozilo jim je namreč in jim še, da se jim bo celotna obramba na območju Zaporožja sesula. Na ruski strani so vojaški blogerji poročali, da bi naj ruska vojska s protinapadom ponovno zavzela celotno naselje Robotine, kar je sprožilo precej čudenja med analitiki. A so pozneje poročanje na ruski strani dopolnili, da bi se naj ruska vojska iz ponovno zavzetega naselja menda potem ponovno povsem umaknila. Zdi se, da je šlo bolj za propagandno dogajanje v ruskih medijih kot kaj realnega.

Beg sredi dneva in brez oklepnikov

Precej trda ruski vojski še naprej prede tudi na območju Bahmuta, ki so ga čez zimo zavzeli vojaki zdaj že bivše zasebne vojske Wagner. To je bil edini večji uspeh ruske strani v zadnjem letu. Z velikanskimi žrtvami. Posnetek kaže, kako poskušajo ruski vojaki zbežati iz Kliščivke v okolici tega mesta in to ne prvič kar sredi dneva in brez pomoči oklepnih vozil, kar se zanje konča katastrofično:

Tudi na tem območju je ruska vojska zadnje dni poskusila s protinapadom. A ne preveč uspešno.

“Ruska vojska je bila druga najmočnejša na svetu. Zdaj je ruska vojska druga najmočnejša v Ukrajini,” je vse to dogajanje in posledice ruskega poskusa okupacije Ukrajine in leta in pol vojne s sosedo, ki jo je sprožil Vladimir Putin, opisal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Odgovoril pa je Stoltenberg tudi na kritike, ki jih je občasno slišati na Zahodu, da bi naj Ukrajinci napredovali prepočasi, ker niso Rusov pregnali s toliko okupiranega ozemlja kot lani. Dejal je: “Ne morete sedeti v Bruslju in govoriti Ukrajincem, kako naj se borijo. Tvegajo svoja življenja, mi pa jih samo podpiramo in hvalimo za njihov pogum.”

Uničen prvi Challenger 2 v Ukrajini

Kako Ukrajinci napadajo, kaže posnetek prvega uničenega angleškega tanka Challenger 2, ki bi naj najprej zapeljal na mino, pozneje pa so ga, ko se je že ustavil, Rusi pokončali z droni. Ob njem je še več uničenih oklepnikov ruskega izvora. To ni prvi tak tank, ki je bil doslej uničen, a edini doslej uničeni Challenger 2 je bil žrtev nesporazuma in prijateljskega ognja med angleškimi enotami. Angleži so jih doslej v vojnah uporabljali le, ko so imeli popolno premoč v zraku. Ukrajinci je nimajo, ker zahodnih reaktivcev še niso dobili. Vsak prodor na ozemlja, ki jih je okupirala Rusija, je zaradi tega povezan z velikim tveganjem in žrtvami.

Da je za tanke nevarno na obeh straneh, na ruski celo še precej bolj, ker imajo Ukrajinci veliko sposobnih upravljavcev dronov, pa kaže posnetek, kako je razneslo ruski tank, katerega kupola je poletela visoko v zrak, morda tudi, ker skladišče za strelivo v njem ni na najbolj pametnem kraju.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu