Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Neverjetno: Ruski Mi-8 menda pomotoma pristal na ukrajinskem letališču, odletel ni

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd avgust 2023, 05:21 pop

Ob ponovnih napadih z droni na Moskvo in velikih eksplozijah na okupiranem Krimu, kjer je Ukrajincem uspelo Rusom razstreliti sistem protizračne obrambe S-400 AD, so v Rusiji objavili neverjetno pojasnilo, kam je izginil njihov helikopter Mi-8: pomotoma bi naj pristal na ukrajinskem letališču, ker se je pilot izgubil. Kar 300 kilometrov od frontne črte. V Ukrajini isti dogodek pojasnjujejo drugače. Šlo naj bi za prebeg s pomočjo ukrajinske obveščevalne službe. Posnetek eksplozij, ki bi naj kazal uničenje modernega protizračnega sistema S-400 AD na okupiranem Krimu, to je najboljše, kar ruska vojska ima, je takšen:

Ruski helikopter Mi-8, ki ga že nekaj tednov pogrešajo, bi se naj po razlagi na ruski strani v zraku izgubil. Ko je zmedena posadka sčasoma pod seboj opazili letališče, so pristali, a se je pokazalo, da gre za letališče Poltava precej daleč v Ukrajini. Ko so v helikopterju ugotovili napako, je pilot poskušal naglo odleteti, a so Ukrajinci s streli na tleh preprečili pobeg. Pilot bi naj bil ranjen, kopilot mrtev.

Jurišno transportni helikopter Mi-8 velja za najtežji oboroženi helikopter na svetu. Doslej jih je bilo proizvedenih več kot 16.000. Sovjetska zveza jih je uporabljala že med okupacijo Afganistana. Prvič je helikopter te vrste poletel leta 1961, uporabljati so ga začeli leta 1967, večinoma v sovjetski in pozneje v ruski vojski. Izdelujejo jih še danes. Med slovensko osamosvojitvijo je slovenska teritorialna obramba sestrelila tak helikopter, ki ga je uporabljala jugoslovanska ljudska armada (JLA), ki je imela skoraj sto helikopterjev te vrste. Drugi dan vojne 27. junija 1991 je bila izdana prepoved letenja nad Slovenijo, izdan pa je bil ukaz za sestrelitev vseh nenajavljenih poletov vojaških letal ali helikopterjev. Ko sta tistega dne kljub prepovedi letenja Ig v nizko preletela dva oborožena helikopterja MI-8, je Zoran Dernovšek prijel za raketomet, počakal, da sta preletela hiše, in sprožil proti više letečemu. Jugoslovanska vojska je tudi pozneje intenzivno uporabljala te helikopterje v državljanski vojni na območju drugih nekdanjih jugoslovanskih republik za transport vojakov in tehnike, za ognjeno podporo in saniteto.

Ob zgodbo o izgubljenem ruskem helikopterju so se takoj pojavili odzivi, da so za precej katastrofalno napako krive cenene in nedelujoče GPS naprave za orientacijo, ki so jih po vrhu vsega motili elektronski sistemi, lahko celo ruski. Med razlagami pa je bilo tudi, da je mogoče, da je ruski helikopter prebegnil.

V Ukrajini so enak dogodek opisali drugače: šlo bi naj za prebeg s pomočjo ukrajinske obveščevalne službe in to helikopterja z rezervnimi deli za vojaška letala.

Pisanju na spletnih omrežjih v Rusiji (pa tudi v Ukrajini) ni dobro preveč verjeti, pogosto gre za propagandna sporočila, to se je pokazalo tudi, ko so na ruski strani objavili posnetek, kako bi naj ruska vojska razstrelila slovenski tank M-55S. A so poznavalci tankov hitro opozorili, da vozilo na posnetku ni niti podobno jugoslovanskemu tanku, ki ga je naša vojska močno nadgradila in modernizirala. Je pa podobno najmodernejšemu ruskemu tanku T-90M, ki so ga verjetno Rusi sami uničili, da ne bi padel v roke Ukrajincem.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu