Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nova pristojnost predsednice republike: vladajočim čisti čevlje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th januar 2023, 10:15 pop

Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar je izvedla svoje prvo veliko državniško opravilo v službi strank vladne koalicije, s katero so ji povečali predsedniške pristojnosti: žrebala je, kateri člani novega sveta RTV SLO bodo imeli štiriletni in kateri dvoletni mandat. Žrebanje je del akcije hitrega odstavljanja sedanjega programskega in nadzornega sveta RTVS, v katerem ima desna stran po mnenje vladajočih strank z leve preveč vpliva. Pirc Musarjeva je v svoji kampanji te hitre spremembe zakona o RTVS, katerih del je tudi njeno žrebanje, odločno podprla, da bi njen blok lahko bliskovito odstavil generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmougha, direktorja televizije Uroša Urbanijo in direktorja radia Mirka Štularja.

To žrebanje bi lahko izvedel tudi državni podsekretar ministrstva za kulturo. Nataša Pirc Musar je dobila novo predsedniško pristojnost: izvajalec nepomembnih opravil za vladajoče politike pri podrejanju medijev.

Z menjavami na RTV SLO ima Pirc Musarjeva osebno izkušnje. Za generalno direktorico so jo v preteklosti že izvolili, a so glasovanje potem razveljavili in jo s tem odstavili še preden je prevzela mandat. Še hitreje so ji odvzeli mandat kot ga bodo zdaj z njeno pomočjo Whatmoughu. Za to, da ni dobila položaja, je v poravnavi pozneje od generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca Pirc Musarjeva dobila 70.000 evrov odškodnine. Kadunc je ocenil, da bi na sodišču iztržila še precej več. Ko je končal mandat na vrhu RTVS, je Kadunc postal direktor državne STA. V času vlade Janeza Janše. Eden redkih, nastavljenih v tem času, ki ga nova vlada ne odstavlja.

Nataša Pirc Musar je z izvedbo žrebanja dobila novo pristojnost: izvajalec nepomembnih opravil za vladajoče politične stranke pri podrejanju medijev. To žrebanje bi lahko izvedel tudi državni podsekretar ministrstva za kulturo. Da je to počela sama predsednica republike, je degradacija funkcije predsednika republike. Natašo Pirc Musar so določili za čistilko čevljev ministrice za kulturo Aste Vrečko, ki je pristojna za medije, a se ji ni ljubilo garati z žrebanjem v času praznikov in je to dolgočasno opravilo prepustila svoji nižji podrejeni: predsednici republike Nataši Pirc Musar.

Pirc Musarjeva je celo opazila, da kot predsednica republika izvaja nenavadno čiščenje čevljev:

A le opazila in vladajoče opozorila, da to ni lepo.

In sčistila čevlje.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu