Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Uničevanje Kanglerja: Nepošteno sojenje in zlorabe oblasti

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th november 2019, 11:04 pop

Zadnje tedne je na internetu kar nekaj polemik, ko serijsko padajo postopki proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju. Razlog padcev postopkov je nepošteno sojenje, zlorabe tajnih posnetkov Kanglerjevih komunikacij, v posameznih primerih pa celo namerne zloraba oblasti.

A obsežne nepravilnosti niso novost, nanje je v pravnem mnenju opozoril tudi nekdanji ustavno sodnik Ciril Ribičič, o njegovih ugotovitvah pa je komisija za nadzor obveščevalnih služb govorila že leta 2015.

Kot novinar sem nenavadno dogajanje v povezavi s Kanglerjem in tudi to Ribičičevo mnenje s skupino novinarjev, pomembnejša sodelavka za nastanek zgodbe je bila Majda Vukelić, leta 2015 predstavil v časopisu Delo.

Celotno mnenje Cirila Ribičiča je dostopno na koncu članka.

Kršitve ustave brez slabe vesti in posledic

Kršitve v postopkih so bile tudi značilnost morda najbolj razvpitega  procesa proti Kanglerju, ki se je razblinil, ko je vrhovno sodišče razveljavilo pravnomočno obsodbo Kanglerja na sedem mesecev zapora v primeru dodelitve stanovanja vedeževalki Karin Ježovita.

Ta sodba je imela pomembne politične posledice. Ker je bil Kangler obsojen na več kot šest mesecev zapora, mu je leva večina v državnem svetu lahko odvzela mandat svetnika. 

»Če ne bi bil državni svetnik, ne bi bil obsojen na sedem mesecev zapora. Sodnik je celo povedal, da sem bil nagrajen z izvolitvijo in da je to nedopustno,« je pred odločitvijo 19 svetnikov, ki so mu mandat odvzeli marca 2014, povsem naravnost na zlorabo pravosodja in državnega sveta za politični obračun opozoril Kangler.

Dvorano je pred glasovanjem protestno zapustil. 

Razveljavitev sodbe na sedem mesecev zapora na vrhovnem sodišču Kanglerju ni vrnila mandata državnega svetnika. Je pa bil na lanskih volitvah v ponovno izvoljen, kar je bilo eno večjih presenečenj. 

Mandat mu je enaka leva večina  odvzela celo dvakrat. Pred tem mu po prejšnjih volitvah sedeža s sklicevanjem na moralnopolitične razloge 19 svetnikov (18 jih je bilo proti) ni dodelilo, čeprav ga je na volitvah nesporno dobil.

Kanglerjev sedež v svetu je bil nekaj časa prazen. Svoje ravnanje so svetniki z leve razglasili za etično. Všeč je bilo vstajnikom v Mariboru in Ljubljani, pa tudi sicer simpatizerjem levice, pritrjeval pa jim je tudi lep del največjih medijev in novinarjev, češ da je na meji, a moralno. Etično. 

Ustavno sodišče je pozneje povsem soglasno ugotovilo, da je šlo za očitno kršitev ustavne pravice voliti in biti voljen.

Ključno vlogo pri kršenju ustave so imeli Igor Antauer (delodajalci), Drago Ščernjavič (sindikati) in Peter Požun (zdravstvo), ki so v mandatno volilni komisiji državnega sveta takrat vztrajali, da je treba problematizirati Kanglerjev mandat, čeprav so bili posebej opozorjeni in so vedeli, da za to pravno ni nikakršnih razlogov, ker se nihče ni pritožil, da bi bilo z volitvami pred tem kaj narobe.

Mnenja novinarjev o moralnosti ravnanja politikov, ki so kršili ustavo, so bila pa, seveda, popoln diletantizem.

Značilen za slovenske medije.

A so udbaši lahko sodniki? 

V pravnem mnenju je bil Ciril Ribičič zelo oster do mariborskega sodnika Janeza Žirovnik. Žirovnik je v prejšnjem sistemu delal za službo državne varnosti (SDV), pozneje pa za Sovo, kjer je bil celo namestnik direktorja.

Po Ribičičevem mnenju bi se moral iz odločanja o Kanglerju, ki ga je nekoč nadziral kot član komisije za nadzor obveščevalnih služb, absolutno izločiti, je pa kar šestkrat odredil preiskovalne ukrepe proti Kanglerju. Noben drug sodnik jih menda ni.

Predlagatelji so, če sodnika Žirovnika ni bilo, celo počakali, da se je vrnil, da ne bi odločal kakšen drug sodnik.

Ribičič v obsežnem mnenju, v katerem opozarja na občutljivost odločanja o prikritih preiskovalnih ukrepih, povzema tudi pomisleke, da rabe posebnih metod in sredstev Žirovnik sploh ne bi smel odrediti (prenizek dokazni standard), da je bilo prisluškovalno gradivo predolgo in nezakonito hranjeno in kopirano, uporabljeno pa, ko bi moralo biti že uničeno, pa tudi sume, da je anonimke proti Kanglerju režirala kar policija.

Celotno Ribičičevo mnenje je bilo takšno (za tiste, ki vam morebiti google crome ne odpre, je povezava na DOKUMENT V DZ tukaj) :

 

Mnenje Cirila Ribičiča
Ribicic mnenje

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu