Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ob nadomestila sedem Vilfanov vlade Mira Cerarja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2019, 05:28 pop

Ob ducatu bivših poslancev, med katerimi je bil tudi Peter Vilfan, je posebna nadomestila, ker niso mogli takoj dobiti služb, zadnjič ta mesec dobilo sedem državnih sekretarjev bivše vlade Mira Cerarja. Novi državni sekretar vlade Marjana Šarca pa je ta mesec postal prav Vilfan, a prvo plačo dobi šele prihodnji mesec. Pri tem nekdanjem poslancu PS, SAB in DeSUS smo bili priča zlorabi instituta, ki zadnje dni dviguje precej prahu. Bil je med poslanci, ki so v preteklosti opravljali dodatno strokovno delo, da bi se lahko hitro vrnil v svoj poklic. A se ni. Dobival je nadomestilo, ker ni mogel najt6i dela. Z novim leto ga je kot svojega sedmega državnega sekretarja zaposlil premier Marjan Šarec. Med premierovimi sekretarji je ta mesec najvišjo plačo dobil Vojmir Urlep, bruto 4.791, med slabše plačanimi je bil nekdanji Vilfanov poslanski soborec Uroš Prikl (DeSUS) s 4.552 evri, najmanj pa je s 4.538 dobil Igor Mally. Da je na volitvah poslancev izgubil, se bo Vilfanu splačalo. Kot poslanec je februarja lani dobil 3.456 evrov bruto plače, mesec prej 3.836 evrov.

Ni služb za zdravnice?

Zadnjič je ta mesec nadomestila za le del decembra prejelo sedem bivših državnih sekretarjev Cerarjeve vlade. Polni nadomestili pa sta dobili dve bivši ministrici, ki se jima pravica še ne izteka. Podatki, kako so se vsote znižale zaradi izteka pravice, so takšni:

Skoraj polovica sekretarjev, ki zadnje mesece niso mogli najti služb, je iz premeirovega kabineta: Anton Žunič, Mojca Štepic in Renato Golob. Še dve bivši sekretarki pa sta iz ministrstva za zdravje: Ana Medved in Jožica Maučec Zakotnik. Obe imata doktorat in sta precej znani zdravnici. Vsi, ki so izgubili pravice do nadomesti, lahko zdaj, če še ne morejo najti dela, izkoristijo še pravice, ki jih imajo običajni državljani, če izgubijo delo. Cerar je imel na začetku mandata pet lastnih državnih sekretarjev, na koncu šest. Šarec je začel s šestimi sekretarji in jih ima, ker ga je okrepil še Vilfan, po nekaj mesecih sedem. Sedem jih je imela tudi Alenka Bratušek. Bivši državni sekretarji, če ne morejo dobiti dela ali se upokojiti, lahko nadomestilo v višini štirih petin zadnje plače prejemajo tri mesece. Poslanci šest. Ker je vlada Marjana Šarca nastala tri mesece po nastanku državnega zbora, se pravice bivšim poslancem in državnim sekretarjem iztekajo skoraj hkrati. Državnemu sekretarju lahko vlada podaljša izplačila za tri mesece, če v tem času izpolni pogoje za upokojitev. Poslancih in ministri pa so do podaljšanja do največ pol leta dodatno upravičeni še, če so delo opravljali več mandatov. Takšni, ki bodo nadomestili zaradi tega še dobivali, so v državnem zboru štirje:  László Göncz,  (narodnosti), Ljubo Žnidar (SDS), Veber Janko (nekoč SD, danes Solidarnost) in Andrej Čuš (nekoč SDS, danes ZS).

Prvo plačilo za Puriča, Škoberne več ne skriva

V primerjavi s prejšnjim mesecem se plače ministrov niso veliko spremenile. Najvišjo bruto plačo v vladi je tudi ta mesec s 5.796 evri dobil finančni minister Andrej Bertoncelj, ki je sicer razvrščen v nižji plačni razred kot premier Šarec, a ima več delovne dobe. Neto je Bertoncelj zaslužil 3.251 evrov, Šarec je bruto dobil 5.652 evrov, neto pa 3.336 evrov. Več ima olajšav. Manjši del vladnih funkcionarjev z razkritjem svojih neto plač še naprej ne soglaša. Od ministrov, kot že prejšnji mesec, soglasja za objavo svoje neto plače ni le od infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek (SAB). Kar je za predsednico resne politične stranke nekoliko nenavadno. Z objavo neto podatkov pa ne soglaša še nekaj državnih sekretarjev: premierova sekretarja Damir Črnčec z bruto 4.580 evri in Anja Kopač Mrak (SD). Po ministrstvih pa svojih neto plač niso pripravljeni razkriti še Nevenka Ribič (kohezijska politika) z bruto 4.708 evrov in Martina Vuk (izobraževanje) s 4.466. V primerjavi s prejšnjim mesecem je novost nekdanji poslanec SD Jan Škoberne, ki  je državni sekretar na  ministrstvu za kultura s 4.368 evri bruto plače in po novem soglaša tudi z objavo neto zneska: 2.586 evrov.

Višina plač ministrov izplačanih decembra in januarja je prikazana v preglednici, ki jo lahko s klikom na sliko povečate. Posebnost sta v zadnjem delu odstopljeni minister Marko Bandelli (SAB), ki je plačo ta mesec prejel le za pol decembra in novinec v Šarčevi ekipi Iztok Purič (SAB), ki jo je prvič dobil za drugo polovico meseca:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu