Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cenzura: Je v.d. direktorja TVS, ki so ga nastavili vladajoči, res prepovedal prenos protivladnih protestov?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th avgust 2023, 01:28 pop

Zaradi poročanja Bojana Požarja, da je vršilec dolžnosti direktorja TVS Andrža Pöschl, ki so ga novi svetniki RTVS, po koalicijski predčasni odstavitvi prejšnjih, nastavili mimo zakona, da bi pridobili vpliv na program televizije, že zlorabil svoj položaj, sem RTVS uradno zaprosil za pojasnila. Da je začasni direktor, ki so ga vladni svetniki imenovali, dokler ne najdejo direktorja TVS z javnim razpisom, takšno izbiranje zahteva spremenjen zakon o RTV, zlorabil položaj, da bi onemogočil prenos protivladnih protestov, so mi neuradno potrdili tudi iz RTVS. Tam je sicer neuradno slišati, da namerava novi vrh po direktorju televizije zamenjati še direktorja radia. Mirka Štularja bi lahko zamenjala, je slišati, voditeljica Odmevov Tanja Starič, ki je bila nekoč tudi notranjepolitična novinarka časopisa Delo, Republike…

Požar je na nenavadno ravnanje novega v.d. dirketorja TVS opozoril tako::

Po poročanju tednika Demokracija je današnji v.d. direktorja v začetku leta zagotovil neposredni prenos protesta Svetlane Makarovič po koncu državne proslave. Kot začasni direktor ima očitno drugačne standarde. Slišati pa je, da je na vrhu le povsem začasno in da se je žrtvoval, da bi se vrnila Natalija Gorščak, ki jo je na vrh TVS nekoč že postavil Igor Kadunc, ko mu je najprej spodletelo s Katjo Šeruga, ta danes kot urednica vodi portal N1, za katerim je srbski poslovnež Dragan Šolak.

Igor Kadunc in Natalija Gorščak Foto: DZ/Matija Sušnik

Makarovičevi je junija ministrica za kulturo Asta Vrečko dodelila še 8.346 evrov posebne nagrade, ki se jim je Makarovičeva nepreklicno odrekla pred več kot dvema desetletjema.

Kot sem poročal je prejšnji teden veselje preplavilo spletna omrežja med pristaši in aktivisti vladnih strank (Svoboda, SD, Levica), ko je novi svet RTVS, ki si ga je nastavila vladna koalicija, mimo pravil, ki so jih sami določili, po direktorju Andreju Grahu Whatmoughu politično odstavil še začasnega direktorja televizije Uroša Urbanijo. Urbaniji v svetu, ki ga vodita “nevladnik” Goran Forbici, podpredsednica pa je generalna sekretarka provladnega društva novinarjev Slovenije Špela Stare, niso omogočili, da bi se lahko branil pred obtožbami, s katerimi ga je novi generalni direktor Zvezdan Martić predčasno odstavljal kot začasnega direktorja. Kakšne so te obtožbe, tudi niso objavili.

Po zakonu, ki ga je sprejela koalicija, njegovo veljavnost pa je nekaj časa ustavilo ustavno sodišče, je bil Urbanija že odstavljen kot direktor, opravlja pa še vlogo vršilca dolžnosti direktorja, dokler nov svet RTVS z razpisom ne izbire novega direktorja. A s čistko se je novemu “svobodnemu” vrhu tako mudilo, da so Urbanijo odstavili še kot začasnega direktorja še preden so izbrali naslednika z razpisom, kar za menjavo vodilnih kadrov iz časov drugačne večine določa zakon. Ravnali so po načelu, da ni važno, če je pismen (izpolnjuje pogoje in je najboljši kandidat), samo da ni nazorsko na desni. 

Prošnja za pojasnila, ki sem jo poslal RTVS, je takšna:

Spoštovani

Mediji poročajo, da je vršilec dolžnosti direktorja Televizije  Andraža Pöschl prepovedal neposreden prenos protestov proti vladni politiki, ki jih vodi Pavel Rupar. Moja neuradna preverjanja kažejo, da je to res storil. Prosim vas, če mi posredujete pojasnilo, s kakšnimi razlogi je direktor posegel v avtonomijo uredništva. Prosim vas tudi, da mi posredujete vso pisno dokumentacijo o tej odločitvi direktorja.

S spoštovanjem

Peter Jančič

odgovorni urednik

spletnicasopis.eu

041672453

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu