Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zmagoslavje levice: Mimo zakona odstavili še direktorja TVS Urbanijo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th avgust 2023, 08:16 pop

Veliko veselje je včeraj preplavilo spletna omrežja med pristaši in aktivisti vladnih strank (Svoboda, SD, Levica), ko je novi svet RTVS, ki si ga je nastavila vladna koalicija, mimo pravil, ki so jih sami določili, po direktorju Andreju Grahu Whatmoughu politično odstavil še začasnega direktorja televizije Uroša Urbanijo.

Urbaniji na svetu, ki ga vodi “nevladnik” Goran Forbici, podpredsednica pa je generalna sekretarka provladnega društva novinarjev Slovenije Špela Stare, niso omogočili, da bi se lahko branil pred obtožbami, s katerimi ga je novi generalni direktor Zvezdan Martić predčasno odstavljal kot začasnega direktorja. Po zakonu, ki ga je sprejela koalicija, njegovo veljavnost pa je nekaj časa ustavilo ustavno sodišče, je bil Urbanija že odstavljen kot direktor, opravlja pa še vlogo vršilca dolžnosti direktorja, dokler nov svet RTVS z razpisom ne izbire novega direktorja. A s čistko se je novemu “svobodnemu” vrhu tako mudilo, da so Urbanijo včeraj odstavili kot začasnega direktorja še preden so izbrali naslednika z razpisom, kar za menjavo vodilnih kadrov iz časov drugačne večine v parlamentu določa zakon. Ravnali so po načelu, da ni važno, če je pismen (izpolnjuje pogoje in je najboljši kandidat), samo da ni nazorsko na desni. Za novega začasnega direktorja televizije so določili Andraža Poeschla. Da gre za politične čistke v mediju ne skrivajo. To celo proslavljajo.

Javno so odstavitev najbolj proslavili v Levici Luke Meseca, ki vodi kulturno ministrstvo, to je tudi uradno predlagalo spremembo zakonodaje in čistko celotnega vrha RTVS, ki pa se jim je zaradi referenduma, ki ga je zahtevala SDS in zadržanja, za katerega se je za nekaj časa odločilo ustavno sodišče, precej zavlekla. Tako so se odzvali:

Objava Levice je zanimiva tudi, ker vsebuje za stranko, ki vodi kulturno ministrstvo, zanimivo rabo jezika. Dogodek, ko so njihovi svetniki soglašali z odstavitvijo direktorja, ki ni njihov, so opisali kot: “je podal soglasje k razrešitvi”.

Da je takojšnja “depolitizacija” RTVS, torej čistke za takojšen prevzem vodenja, nadvse pomemben cilj vlade, je javno že pred časom povedal premier Robert Golob, ki pa uspeha, ki so ga dosegli, ko so odstavili Urbanijo, “ki ni naš”, včeraj javno ni proslavljal. Se je pa odzval zavod, ki ga je ustanovil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Levica), vodi ga pa Nika Kovač, ki je pred leti na referendumu rešil pitno vodo pred ministrom Andrejem Vizjakom, ki je takrat opozarjal, da bo zmaga borcev za pitno vodo otežilo protipoplavno zaščito. Tako so včeraj zabeležili svojo najnovejšo zmago:

Pred odstavitvijo Urbanije je Svet RTVS nekaj časa delal za zaprtimi vrati, ko jim je novi direktor Martić predstavljal svoje načrte. Naslov točke je bil: “Načrti in prioritete uprave RTV Slovenija za leto 2024”. Sejo so z glasovanjem zaprli, češ da o poslovnih skrivnostih ne smejo govoriti javno. Zakaj bi naj bili načrti in prioritete Martića v javnem zavodu RTVS skrivnost, ni jasno. Je pa Ilinka Todorovski pojasnila, da svet RTVS po novem opravlja tudi vlogo nadzornega sveta, ki je v preteklosti delal za zaprtimi vrati.

V preteklosti, ko je podoben svet RTVS, ki je opravljal tudi nadzorno vlogo, dalj časa vodil nekdanji predsednik SD Janez Kocijančič, sej niso zapirali, ko so direktorji predstavljale svoje načrte, kako bodo poslovali z javnim denarjem in to ni veljalo za poslovno skrivnost politično nastavljenega vrha, saj ta denar s prispevkom zagotovijo vsi državljani.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu