Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Z Manico TV dobila urednico, Delo še kar brez

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 27/03/2018)

Po tem, ko je generalnemu direktorju RTV Slovenija Igorju Kaduncu po novem letu v drugem poskusu uspelo odstavil odgovorno urednico informativnega programa televizije Jadranko Rebernik, je včeraj javna televizija dobila novo urednico s polnimi pooblastili. To je Manica Janežič Ambrožič, ki jo je v začetku meseca od 90 glasujočih podprlo 63 novinarjev. Skupaj je glasovalno pravico takrat imelo 165 novinarjev.

Kršilec ostaja Kolektor

Generalni direktor televizije Igor Kadunc Foto: DZ/Borut Peršolja

Brez odgovornega urednika, ki bi bil imenovan na način, ki ga zahteva zakon, pa ostaja dnevnik Delo, ki izhaja na največjem formatu. Že več kot dve leti, kar je lastnik Dela preko podjetja FMR idrijski Kolektor, časopis vodijo vršilci dolžnosti. Trenutno je to Uroš Urbas. O vršilcu dolžnosti mnenja ne izrazijo novinarji in njegov mandat je nejasno določen. Je nekaj podobnega kot vlada Mira Cerarja po odstopu premiera: začasni upravljavec. Zakon je, da medij mora imeti pravega urednika, nedvoumen. Določa tako: “Vsak medij mora imeti odgovornega urednika, ki ga imenuje in razrešuje izdajatelj v skladu s tem zakonom in svojim temeljnim pravnim aktom. Pred imenovanjem ali razrešitvijo odgovornega urednika mora izdajatelj pridobiti mnenje uredništva, če ni v temeljnem pravnem aktu določen močnejši vpliv uredništva.” A Kolektor, ker pravega urednika niti ne poskuša poiskati, se na zakon požvižga. Za kršitelje, ki ne imenujejo pravega urednika, zakon ne določa glob ali podobnih kazni. A kršitev je kršitev in da so lahko posledice, kaže ponavljanje referenduma o drugem tiru, ki mu bomo priča. Pri drugem tiru je Kolektor Stojana Petriča kot gradbenik, ki bi izvajal posle, pomemben igralec. Ta milijarden projekt je bil najbrž eden razlogov, da je Kolektor za manj kot osem milijonov evrov pred dvema letoma kupil podjetje Delo. Zakon pa pri vodenju uredništva Kolektor najbrž krši preprosto zaradi tega, ker to olajša propagandno zlorabljanje medija.

Prva odstavitev, a v drugem poskusu

Nova odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič

Na televiziji se je nekaj mesecev pred volitvami predčasna odstavitev urednice Rebernikove zgodila sploh prvič, kar več kot desetletje velja nov zakon o RTV. Rebernikovo je Kadunc, ki ga je izvolila odločna večina, ki jo v programskem svetu ima vladna koalicija SMC, Desus, SD, poskušal odstaviti že lani. Rebernikova ne velja za levičarko. A lani poleti mu pri odstavljanju Rebernikove ni bila pripravljena pomagati direktorica televizije Ljerke Bizilj, zaradi česar je Kadunc takrat predlagal celo odstavitev Biziljeve same.  V programskem svetu mu je presenetljivo zmanjkal en glas, da bi jo tudi odstavili. Zaradi tega so takrat iz programskega sveta izstopili predsednik Miran Zupanič, Sašo Hribar in Domen Savič. Da odstopi usmeritve in večine niso spremenili, se je pokazalo tudi po tem, ker je bil za novega predsednika izvoljen Ciril Baškovič, ki je eden petih predstavnikov strank v 29 članskem programskem svetu, zastopa pa SD Dejana Židana. To ni prvič. V preteklosti je svet RTV vodil celo nekdanji predsednik te stranke Janez Kocijančič.  Biziljeva si je pozneje premislila in po počitnicah Kaduncu omogočila, da je sprožil postopek odstavitve Rebernikove. Po novem letu je bil v programski svet kot predstavnik zaposlenih ponovno izvoljen tudi Sašo Hribar, Biziljeva pa je po tem napovedala, da bo prihodnji mesec (aprila) tudi sama predčasno odstopila.

Nova urednica Manica Janežič Ambrožič velja za izkušeno profesionalko, ki je na javni televiziji v dveh desetletjih opravljala že številne novinarske in uredniške vloge. Z imenovanjem odgovorne urednice je Kadunc končal kratko obdobje, ko je v obdobju tik pred volitvami informativni program televizije vodil vršilec dolžnosti Vanja Vardijan.

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu