Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ali lahko Asto Vrečko zaradi 8.346 evrov Makarovičevi doleti zapor?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th julij 2023, 01:56 pop

Izplačilo 8.346 evrov denarne nagrade, ki se ji je Svetlana Makarovič odrekla pred desetletji, ker ni želela biti na odru s patrom Markom Rupnikom, ki je nagrado dobil za mozaik v papeževi kapeli Redemptoris Mater v Vatikanu, še buri duhove. Da je dodelitev nagrade pred desetletji, ki se ji je Makarovičeva takrat odrekla, pravni razlog, da lahko danes ministrica Vrečo izplača Makarovičevi karkoli, je namreč precej sporno. Makarovičeva je kot politična aktivistka skupaj z drugim državno financiranim umetnikom Zlatanom Čordićem aktivno sodelovala na politkolesarskih protestih, ki so jih po tihem soorganizirale danes vladajoče stranke, tudi stranka Levica Aste Vrečko. Je ministrica zdaj poplačala te propagandne usluge?

Pravica, kdaj je mogoče dobiti denar od države, ni neomejena. Če se je Makarovičeva prostovoljno odrekla denarju, se je s tem tudi pravici do tega denarja. To ne pomeni, da je s tem nastal dolg države, in da mora država to, denimo, računovodsko voditi med rezervacijami. Ministrica bi se lahko znašla celo v kazenskem postopku zaradi zlorabe položaja in oškodovanja državnega proračuna. Razprave, da so s pravnim temeljem za to izplačilo dileme, na spletnih omrežjih potekajo tako:

https://twitter.com/David_Malacic/status/1678897774199177216

Obligacijski zakon določa, da terjatve zastarajo v petih letih, če ni z zakonom določen za zastaranje drugačen rok. Zakona, ki bi to drugače opredeljeval za Asto Vrečko, sam nisem opazil. Ni pa niti jasno, kje bi naj nastal ta dolg države. Je tu sploh bila terjatev? Saj Makarovičeve nihče ni prisilil, da se je odrekla nagradi in denarju. Ministrico bi lahko, če se pokaže, da za izplačilo ni bilo pravnega temelja, doletela celo zaporna kazen. Kazenski zakonik jo določa za oškodovanje javnih sredstev in nevestno delo v službi.

Ali pričakujete kazenski postopek proti Asti Vrečko zaradi izplačila 8.346 evrov Svetlani Makarovič

View Results

Loading ... Loading ...

Dodatna dilema pa je, ali ni bilo ravnanje v tem primeru celo koruptivno. Nerodna je namreč podoba, da oblastniki na različne načine plačujejo umetnike in nevladnike iz državnega proračuna, da ti potem zanje sodelujejo v volilnih kampanjah. Oblika predvolilne kampanje so bili tudi politkolesarski protesti, ki so se jih udeleževali umetniki in člani nevladnih organizacij, ki prejemajo državni denar, vpliv na dodeljevanje tega pa imajo politiki. Tudi Asta Vrečko.

Kako se je Makarovičeva, ko je že prejela posebno pokojnino za zaslužne v višin 90 odstotkov najvišje možne državne pokojnine za polno delovno dobo od 1. 10. 1999 potem še dodatni državni nagradi leta 2000 odpovedala, Jože Školč pa je to pred podelitvijo nagrad to zamolčal novinarjem, čeprav je vedel, lahko preberete v zapisu Marjana Zlobca tukaj:
Zlobec odgovarja na laži Svetlane Makarovič v Jani

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu