Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kučan Jankovićev vrh prijateljstva s Putinom

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st avgust 2023, 10:08 dop

Najvišjih predstavnikov Rusije letos ni bilo k ruski kapelici, kjer se so tradicionalno sestajali z Rusiji naklonjenim vrhom slovenskih oblasti. Zaradi brutalne vojne, ki jo je s poskusom okupacije celotne Ukrajine sprožil Vladimir Putin, so se odnosi ohladili. H kapelici, ki je danes v spomin na tam umrle ujete vojake ruskega cesarstva, zgrajena pa je bila, da bi za ujetnike, med temi so bili tudi Srbi, lahko izvajali pravoslavno bogoslužje, sta prišla le nekdanji predsednik republike Milan Kučan in župan Ljubljane Zoran Janković. Od šefov strank pa še Zmago Jelinčič. Vojaki so na spomeniku v obliki piramide ob kapelici označeni kot “sinovi Rusije”. Tudi Ukrajinci.

Napis na spomeniku je žalitev za Ukrajince, ki so se, kot velikokrat v zgodovini tudi Slovenci, morali vojskovati razdeljeni na obeh straneh. Za avsto-ogrsko in rusko monarhijo. Pri ruski kapelici ni bilo predsednice Nataše Pirc Musar, premiera Roberta Goloba, ali šefice DZ Urške Klakočar Zupančič, pa tudi ne generalnega tožilca Draga Škete ali šefa vrhovnega sodišče Miodraga Đorđevića. Škandal bi bil prevelik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je bil pri kapelici nazadnje leta 2016 ob stoti obletnici postavitve, ko je že anektiral Krim in pomagal sprožiti konflikte na vzhodu Ukrajine. “Najhujša napaka, ki si jo je dovolila slovenska politika. Šlo je za nespodobno povabilo brez primere,” je dogodek komentiral velik poznavalec Rusije med slovenskimi novinarji Branko Soban, ki je predlagal, da bi kapelico preprosto preimenovali v Ukrajinsko. Nekdanji minister Žiga Turk je “napako” z vabilom in njen politični pomen pozneje opisal tako: “Saj se spomnimo, ne, da je bil Putin na Vršiču po aneksiji Krima, po sestrelitvi malezijskega letala in po ruski kolaboraciji z donbaškimi separatisti? Verjetno tudi tisti obisk ni imel nobene povezave z ničemer.” Opozoril pa je še, da gre za dogodek, ki v središče postavlja vojake nasprotne strani, ker so se Slovenci borili na strani avstroogrskih sil, Rusi pa so bili naši nasprotniki. Zakaj torej tako odločna podpora nekomu, ki z nami nima ničesar skupnega, se je vprašal.

Leto pred Putinom je bil pri kapelici ruski premier Dimitrij Medvedjev. Tisto leto je vlada Mira Cerarja rusko kapelico razglasila za kulturni spomenik državnega pomena in to tudi kot simbol rusko slovenskega prijateljstva. V prevodu: prijateljstva političnih elit obeh držav. V Ljubljani so se po tej razglasitvi obiski najvišjih predstavnikov Rusije kar vrstili vse do neposrednega napada Rusije na Ukrajino. Naši najvišji politični in pravosodni funkcionarji pa so množično potovali na obiske v Moskvo. Če smo natančni: na teh srečanjih so bili pretežno funkcionarji z levega političnega pola. Najbolj skrajni del levice, ki je z Levico Luke Meseca v vladi, pa precej neprikrito Rusijo podpira še danes in, denimo, nasprotuje pomoči z orožjem veliko šibkejši Ukrajini, ki jo je napadla Rusija. Z bolj desne podobna stališča zastopa Zmago Jelinčič. Generalni tožilec Drago Šketa je v Moskvi sporazum o sodelovanju z ruskim šefom tožilcev podpisoval celo, ko so se ruski tanki že zagrevali za pohod proti Kijevu. Tja je odpotoval mimo vlade. Ki je bila desnosredinska. Je pa vsaj te sporazume po začetku ruske invazije na Ukrajino preklical.

Predsednica SD in današnja zunanja ministrica Tanja Fajon pa je tri tedne po začetku ruske invazije, ko so v oblegani Kijev k Volodimirju Zelenskemu odpotovali takratni premier Janez Janša, češki premier Petr Fiala in poljski premier Mateusz Morawiecki, zaslovela z očitkom, da je to bila napaka, ker bi moral Janša v Moskvo.

K ruski kapelici na Kučanov in Jankovićev vrh sta prišla tudi šef Krke, ki ima v Rusiji poslovne interese, Jože Colarič in generalni direktor družbe Riko Janez Škrabec. Iz kabineta ljubljanskega župana so pojasnili, da je Ljubljana pobratena z Moskvo in da je Janković za mir in diplomacijo. Obsoja vojno. Še leta 2017, že po okupaciji Krima, je prevzel red prijateljstva od Putina v Moskvi, ki ga ni vrnil niti po poskusu okupacije celotne Ukrajine pred dobrim letom. Odlikovanje pa je vrnila nekdanja ministrica Anja Kopač Mrak, ki ga je prejela hkrati (SD).

Pojavil se je Janković tudi na praktično vseh poznejših srečanjih vrhov slovenske politike z ruskimi. Brez vabila in domnevno slučajno je bil na večerji vrha slovenskega in ruskega pravosodja leta 2019, tik pred obiskom ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Ljubljani in celo na zadnjem obisku nekdanjega slovenskega premiera Marjana Šarca v Moskvi, ko Janković tudi ni bil v delegaciji vlade. Je pa v Moskvi s Šarcem, kot so pokazali posnetki, za isto mizo podpisoval sporazume z ruskimi oblastmi. Slučajno. Šarec je kmalu za tem odstopil. Pred tem je bil v Jankovićevi Pozitivni Sloveniji. Kot je bil v Pozitivni Sloveniji tudi današnji premier Robert Golob. Šarec je bil lokalni funkcionar stranke, Golob v vrhu.

»Gre za počastitev spomina na trpljenje ruskih ujetnikov med prvo svetovno vojno, to nima nobene zveze z današnjo politično situacijo,« so še pojasnili potovanje župana prestolnice.

In ker “nima zveze” se je Janković pač sestal s Kučanom pri kulturnem spomeniku, ki je bil po aneksiji Krima uradno določen za simbol prijateljstva dela slovenskih politikov s Putinom, ko ta okupira Ukrajino.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu