Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bi Jelinčiča zaprli, ker o Levici trdi: “Idioti, ki jih je treba izgnati v Venezuelo”?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th november 2018, 11:46 dop

Ker je o Levici Luke Meseca na obrtnem sejmu v Celju predsednik SNS Zmago Jelinčič dejal, da so idioti, ki bi jih bilo treba izgnati v Venezuelo, je policija šefa nacionalne stranke povabila na pogovor čez dva tedna. Vabijo ga, ker sumijo, da je v Celju septembra storil kaznivo dejanje zoper čast in dobre ime poslanske skupine Levice Luke Meseca, ki zagotavlja večino vladi Marjana Šarca v državnem zboru.

Izjavo, da je nek politik idiot, ne more biti razlog za preganjanje po sodbah evropskega sodišča, opozarjajo pravniki. Da je to v okviru svobode izražanja, je pokazala presoja v primeru Bodrožić proti Srbiji, kjer je šlo za označevanje politika z izrazom, da je fašist in idiot. V Sloveniji je podoben postopek potekal zaradi pisanja o nekdanjem županu Ljubljane (in večkratnem zunanjem ministru) Dimitriju Ruplu, o katerem je Bernard Nežmah zapisal, da je po njem udarila blaznost in da zapada v shizofrenijo. Rupel je tožil zasebno in spor izgubil. Manj jasno je, ali bi lahko bilo kaznivo pošiljanje v Venezuelo.

Jelinčič: Smo država špicljev?

Ko sem dogajanje preverjal, mi je Jelinčič povedal, da na obrtnem sejmu v Celju ni nastopal ali sodeloval na kakšni okrogli mizi. Le obiskal je sejem, si ogledal ponudbo in tam klepetal z več ljudmi, ki jih je srečal. Dogajanje je opisal tako: “Kot bi midva hodila po cesti, se pogovarjala, nekdo pa bi hodil za nama in si pisal in potem ovajal. Država špicljev postajamo.” Dodal je: “A zdaj še v gostilni za šankom ne bom smel nič več reči.” Na vprašanje, ali ve, kdo je sprožil postopek proti njemu, da ga policija vabi na ta pogovor, je odgovoril nikalno in opozoril, da so pa na policiji nenavadno natančni, ko trdijo, da je sporni stavek izrekel točno ob 16.01.

Jelinčič je član komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, vodi pa majhno opozicijsko stranko s štirimi poslanci. Levica je del koalicijske kompozicije, v parlamentu ima devet zastopnikov, torej desetino vseh. V koaliciji je Levica na nekoliko prevarantski način, ker se sami javno razglašajo za opozicijo stranko. Levica je parafirala sporazum z vladnimi strankami, da bo pomagala pri prevzemu oblasti Marjana Šarca, kar je z glasovi svojih poslancev tudi storila. Zavezala pa se je tudi, da bo pozneje sodelovala pri izvrševanju koalicijskega dogovora, ki so ga druge vladne stranke dogovorile s to stranko. A po parafiranem sporazumu o sodelovanju pri vladanju jo morajo vladne stranke razglašati za opozicijsko stranko, ker zase v vladi ni zahtevala ministrskih mest in ker je to med volivci lepše slišati. Slavnostno podpisal pa predsednik stranke Luka Mesec tega dogovora z Marjanom Šarcem (še) ni.

Policija, ki je del izvršne oblasti, je proti opozicijskemu prvaku Jelinčiču sprožila postopek, po katerem mu lahko sodišče naloži denarno kazen ali ga zapre za pol leta, ker je grdo govoril o vladni Levici Luke Meseca, ko je trdil, da so to idioti, ki jih je treba izgnati v Venezuelo.

Imunitete sam ne bo zahteval

Jelinčiča so iz policije obvestili, da si lahko svobodno izbere svojega odvetnika. Če ne bo prišel na zaslišanje na policijo, pa ga bodo prisilno privedli.

Oblast Jelinčiča preganja po drugem odstavku člena kazenskega zakonika, ki pravi:

“KAZNIVA DEJANJA ZOPER ČAST IN DOBRO IME
Razžalitev
158. člen
(1) Kdor koga razžali, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev.
(2) Če je dejanje iz prejšnjega odstavka storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na spletnih straneh ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.
(3) Ne kaznuje se, kdor se o kom žaljivo izrazi v znanstvenem, književnem ali umetniškem delu, v resni kritiki, pri izpolnjevanju uradne dolžnosti, časnikarskega poklica, politične ali druge družbene dejavnosti, obrambi kakšne pravice ali varstvu upravičenih koristi, če se iz načina izražanja ali iz drugih okoliščin vidi, da tega ni storil z namenom zaničevanja.
(4) Če je razžaljenec razžalitev vrnil, sme sodišče obe stranki ali eno od njiju kaznovati ali kazen odpustiti.”

Vabilo, ki ga je policija poslala šefu SNS Jelinčiču je takšno:

 

 

Jelinčič se je na spletu na postopek, ki poteka proti njemu, odzval tako:

Kazenski postopek proti Jelinčiču bo lahko potekal le, če ga bo dovolil državni zbor, ki pa poslancev v zadnjem desetletju nikoli ne zaščiti. Jelinčič je povedal, da sam imunitete ne bo zahteval. “Naj se ve, kaj dela ta država,” je dejal. Ta primer bo specifičen, ker gre za interni konflikt v državnem zboru, ko je tožnik pravzaprav, čeprav postopek vodi policija, ena poslanska skupina proti drugi.

Načeloma morajo sicer postopke zoper čast in dobro ime sprožiti posamezniki sami (zasebne tožbe), a so si oblasti določile dodaten privilegij, da v njihovem imenu in na stroške davkoplačevalcev to lahko delajo tudi tožilci in policija. Tako:

Posebne določbe o pregonu
168. člen
(1) Pregon zaradi kaznivih dejanj iz 158. do 162. in 166. člena tega zakonika se začne na zasebno tožbo.
(2) Če so dejanja iz 158. do 162. in 166. člena tega zakonika storjena proti državnemu organu ali občinskemu ali pokrajinskemu organu ali proti uradni ali vojaški osebi v zvezi z opravljanjem njune službe v tem organu, se pregon začne na predlog, razen za uradne osebe iz 1. točke prvega odstavka 99. člena, funkcionarje vlade Republike Slovenije in funkcionarje samoupravne lokalne skupnosti, kjer se pregon začne na zasebno tožbo.
(3) Pregon za kaznivo dejanje iz 164. člena tega zakonika se začne z dovoljenjem ministra za pravosodje.

Izjema iz 1. točke 99. člena, ki mora zasebno tožiti, je določena tako: “poslanec državnega zbora, član državnega sveta in član lokalnega ali pokrajinskega predstavniškega telesa.”

 

Kaj menite o dogajanju, lahko odgovorite v anketi:

Kaj menite o izjavi Zmaga Jelinčiča o Levici, da so idioti, ki jih je treba izgnati v Venezuelo?

View Results

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (10)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu