Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Putinova hčerka? Na obisku je bil Putin, Lavrov in še vsi mogoči

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th januar 2023, 10:15 dop

Portal Oštro soproge Francija Zavrla Anuške Delić, ki ga obširno povzema portal Siol.net, poroča, da je Slovenijo večkrat obiskala hči ruskega predsednika Vladimirja Putina Katerina Tihonova. V zgodbi manjka pomembna podrobnost. V obdobju, o katerem poročajo, je Slovenijo obiskal Putin sam, v državi je bil večkrat ruski zunanji minister Sergej Lavrov, obiskal nas je vrh ruskega pravosodja, nekdanjemu zunanjemu ministru Karlu Erjavcu pa so se kritiki posmehovali, da je bil več v Rusiji kot na sejah lastne vlade. Vsi ti obiski so bili po ruski okupaciji Krima.

So številni obiski kazali pro-rusko usmeritev?

Delićeva in Siol.net poročata, kako je bila Putinova hčer večkrat v Sloveniji med leti 2014 in 2019. Torej po okupaciji Krima in v času vlad Mira Cerarja in Marjana Šarca. Putin je bil na obisku v Sloveniji leta 2016, ko je bil tudi na slovesnosti pri Ruski kapelici, s predsednikom Slovenije Borutom Pahorjem pa sta na ljubljanskih Žalah odkrila spomenik ruskim in sovjetskim vojakom, ki so umrli na slovenskih tleh. Na Vršiču in drugod so med prvo svetovno vojno umrli tudi številni zajeti vojaki iz Ukrajine, ki jih naša država s poimenovanjem kapelice in pokopališč le kot ruske razglaša za Ruse. Je pa Ukrajina kot država res nastala veliko po obeh vojnah. Pahor je obisk pozneje vrnil.

Foto: STA

Zunanji minister Rusije Sergej Lavrov je bil na obisku v Sloveniji in Srbiji leta 2018 in potem v Sloveniji še leta 2019. Leta 2019 pa je bil v Ljubljani tudi vrh ruskega pravosodja, ljubljanski župan Zoran Janković se je tam pojavil v restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu, kjer so večerjali šef ruskega vrhovnega sodišča Vyacheslav Mikhailovich Lebedev, ruski veleposlanik Doku Gapurovič Zavgajev, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević, generalni državni tožilec Drago Šketa

Neustavljivi Janković, ko gre za Rusijo

Jankoviću je ruski predsednik Vladimir Putin leta 2017 dodelil priznanje “Red prijateljstva”. Hkrati z Jankovićem je Putinovo nagrado dobila tudi nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak iz SD, ki je pa priznanje po napadu Rusije na Ukrajino vrnila. Janković tega ni storil. Konec leta 2019 je še premier Marjan Šarec odpotoval na obisk v Moskvo in tudi tam se je spet pojavil Janković. Šarec je kmalu za tem vrgel puško v koruzo in odstopil.

Neverjetne prijateljske povezave z Rusijo po ruski okupaciji Krima je pokazalo tudi, ker je tik pred rusko invazijo na Ukrajino na obisk v Moskvo odpotoval generalni državni tožilec Drago Šketa, kjer je z vodjo ruskih tožilcev Igorjem Krasnovom podpisal program sodelovanja. Krasnov je bil v tistem času na spisku oseb, za katere so zaradi hudih kršitev in zlorab človekovih pravic v EU veljali omejevalni ukrepi. V Moskvi je bil Šketa na praznovanju ob 300-letnici ruskega tožilstva, katerega del je bil tudi sprejem pri predsedniku Vladimirju Putinu. Obisk je potekal v času hudih zaostritev, ker je Rusija nakopičila več kot sto tisoč vojakov na mejah Ukrajine in potem napadla.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu