Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SDS o novem prispevku: Govori neresnice, zavaja in manipulira

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th julij 2023, 07:41 pop

Iz opozicijske SDS so se danes ostro odzvali na trditev ministra za delo Luka Mesec sinoči v oddaji 24ur Zvečer na Pop TV, ko je dejal, da je že prejšnja vlada uzakonila obvezni prispevek za dolgotrajno oskrbo.:

»Janševa vlada je sprejela ta zakon, tam notri jasno piše, da se dolgotrajna oskrba financira z obveznim prispevkom za dolgotrajno oskrbo, prispevek je bil uveden že tam, pa takrat ni bilo nobenega razburjenja.«

Iz SDS opozarjajo, da obvezen prispevek v preteklosti ni bil uzakonjen in da je trditev Mesca “neresnična, zavajajoča in manipulativna”.

V izjavi za javnost so zapisali: “

“Eden glavnih očitkov, ki ga vladajoča koalicija, del katere je tudi minister Mesec, vseskozi očita Zakonu o dolgotrajni oskrbi, sprejetem v času vlade Janeza Janše, je ta, da zakon ni opredelil finančnih virov. En dan, torej trdijo tako, drug dan drugače. In kaj je pravzaprav res? Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je sprejela vlada Janeza Janše in ki v tem trenutku še vedno velja, predvideva razpršeno financiranje (iz obveznega zavarovanja, iz sredstev, ki so zbrana iz naslova obveznega zdravstvenega ter pokojninskega in invalidskega zavarovanja, iz državnega proračuna, iz sredstev demografskega sklada, iz sredstev proračunov Evropske unije ter iz donacij in drugih virov). Vladni predlog, ki je trenutno v obravnavi, pa predvideva financiranje iz zgolj treh virov (iz prispevkov obveznega zavarovanja (od 1. 1. 2025), iz sredstev državnega proračuna in z lastno udeležbo uporabnika (1 % delodajalci in delojemalci, 1 % upokojenci)). Trenutno veljaven zakon bi, torej, občutno manj obremenil delavce, delodajalce in upokojence, saj bi sredstva primarno pridobili iz drugih virov. Poleg tega se iz predloga zakona jasno vidi, da se vlada zaveda, da navedeni trije viri financiranja ne bodo dovolj, saj so v predlog vključili varovalko, ki v primeru, da po letu 2032 zbrana sredstva ne bodo zadostovala za financiranje dolgotrajne oskrbe, določa doplačilo s strani uporabnikov dolgotrajne oskrbe. Ob tem naj poudarimo še, da je bil eden od glasnejših argumentov aktualne koalicije v nastopih proti Zakonu o dolgotrajni oskrbi Janševe vlade ta, da mora biti o tej temi opravljena širša razprava in dialog z vsemi deležniki, omenjen zakon pa je bil v javni razpravi natanko pet delovnih dni.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu