Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Bratuškova tožila še Šarca, ker ni varoval skrivnosti o denarju za Jakiča?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 13/03/2022)

Novinar Reporterja Igor Kršinar je zadnji teden razkril, da decembra izvoljeni ministrici Angeliki Mlinar (SAB) po prevzemu funkcije za 24.397,56 evrov že svetuje nekdanji obrambni minister in pomemben funkcionar stranke SAB Roman Jakič. Jakič je predsednik Sveta stranka SAB, sicer pa tudi nekdanji poslanec LDS in PS. Bil je tudi v stranki Zares.

Je izdal Šarec?

Povsem neverjetna pa je reakcija v politiki in medijih na to zgodbo. V časopisu Večer smo lahko prebrali zgodbo o korupcijskih tveganjih, ki so jo na spletu reklamirali z neuradnimi očitki iz SAB, da jih je “izdal” sam premier Marjan Šarec (LMŠ). Ki je medtem odstopil.

Tako so to objavili:

Kdo je izdal

Reakcija iz SAB, če lahko verjamemo časopisu, je bila, kdo je izdal njihovo “skrivnost”.

To je povsem neumna reakcija. Še posebej, ker po informacijah od Kršinarja celo resnično ni, da bi bila prva informacija od tam.

V vladi pa pozneje niso bili zelo kooperativni, ko je preverjal neuradne informacije, ki jih je imel od drugod.

Gre za javne podatke, ki jih v SAB in v vladi ne bi smeli skrivati. In dolgo iskati podatkov, ko novinar vpraša, da bi preveril, je tudi oblika skrivanja.

Kar se je zgodilo.

A to očitno počnejo. In, kot kaže preteklost, celo zlorabljajo državo za prikrivanje javnosti.

Ko je vlada Alenke Bratušek nekoč prevzemala oblast, so sprožili celo kazenske postopke proti novinarjem, ki so pošteno obveščali javnost. Če sem natančen: preganjali so fotoreporterja Janija Božiča, ki je pred razglasitvijo rezultat med fototerminom, na katerega je bil povabljen, v državnem zboru fotografiral Bratuškovo tako, da je bilo na njenem telefonu razvidno sporočilo, ki ga je pogledala. Za izvolitev za šefico vlade ji je iz Moskve čestital lobist Peter Kraljič.

Božiča so slovenska sodišča zaradi dobrega opravljanja novinarskega dela pozneje celo obsodila na pogojno kazen. Večina medijev in novinarskih organizacij je ob tej pravosodni sramoti molčala. Društvo novinarjev pa je celo kritiziralo fotoreporterja, ker je opravljal svoje delo, češ da je nedovoljena metoda, če fotografira Bratuškovo.

Božič se je preselil v Veliko Britanijo, kjer je nadaljeval kariero. So pa zaradi neverjetnega ravnanja v Sloveniji do fotoreporterja protestirali vsaj poslanci angleškega parlamenta.

Fotoreporter Jani Božič

Postopke pa so takrat iz vlade, ki jo je Pozitivna Slovenija (PS) sestavila s SD, DeSUS in DL sprožili tudi proti uredniku Reporterja Silvestru Šurli, ker je objavili posnetek tablice poznejšega obrambnega ministra Romana Jakiča, ki jo je ta pustil na mizi in na kateri je bilo elektronsko pismo Klemna Grošlja z navodili, koga vse naj Jakič kot nov minister za obrambo zamenja na obrambnem ministrstvu, ker politično ni dovolj zanesljiv. Več lahko preberete tukaj: ČASTNO RAZSODIŠČE KRITIZIRA JANIJA BOŽIČA IN SILVESTRA ŠURLO

Grošelj je predlagal zamenjavo praktično celotnega vrha ministrstva in obveščevalne službe. Jakič pozneje ni storil, kar je Grošelj predlagal. Grošelj je mail Jakiču menda tudi poslal, ne da bi Jakič od njega skušal pridobiti takšne informacije in zamisli po e-pošti.

Zakaj je takrat kandidat za obrambnega ministra Jakič pustil tablico odprto na mizi, da jo je lahko videl vsak, pa je nejasno.

Grošelj je zdaj evropski poslanec LMŠ.

Po logiki iz časov nastanka vlade Alenke Bratušek bi lahko zdaj lahko pričakovali, da bodo iz SAB tožili Šarca, ker jih je izdal, da Mlinarjeva plačuje Jakiča.

Keber je dobival več kot Jakič

A to je povsem smešno. Podatki o zneskih, ki so plačani za svetovanja, namreč niso državna skrivnost. Vlada jih mora razkriti javnosti.

Je pa res, da to pogosto skrivajo, ker ni najlepša podoba oblasti.

Kot ni bila najlepša, ko sem pred dvema letoma sem v Spletnem časopisu razkril, da je nekdnaja minsitrica za zdravje Milojka Kolar Celarc nekdanjemu ministru za LDS, ki pa je na volitvah pred tem kandidiral za SD, Dušanu Kebru v enem letu za svetovanje plačala 36.216 evrov. Še nekaj višjo vsoto kot bi jo Jakiču v letu dni Mlinarjeva.

Keber je bil v času svetovanja ministrici Kolar Celarčevi predsednik Rdečega križa po odstopu Nataše Pirc Musar. Pri vodenju Rdečega križa je Kebru takrat pomaga nekdanja poslanka pozitivne Slovenije Zorana Jankovića Renata Brunskole. A to niti ni bil edini nenavaden primer plačil za svetovanja o zakonodaji, ki ni ugledala luči sveta.

Vlada je za pomoč pri pripravi zakonov, za svetovanje ministrici za zdravje in za podobno tudi državnemu svetniku Petru Požunu izplačala 26.752 evrov. Požun je bil tudi poslovni direktor v Kliničnem centru in šef odbora za zdravje SMC.

Če državni svetniki opravljajo svetovalne funkcije za ministre pri pripravi zakonov, o katerih potem odločajo v stavbi parlamenta in za pomoč  prejemajo precej visoke honorarje, to javno ustvarja vtis koruptivnosti.

Posledic ni bilo nobenih.

A vladi Mira Cerarja vsaj ni padlo na pamet, da bi neuradno kaj jokali, kdo je te skrivnosti izdal javnosti.

Sami so namreč morali razkriti.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu