Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Jelinčič in Šiško sta rešila Mlinarjevo, Šarca in Bratuškovo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 09:17 dop

S tesno večino 44 za in 43 proti je večina v državnem zboru za ministrico brez listnice izvolila Angeliko Mlinar (SAB). Vladne stranke za izvolitev niso imele dovolj glasov. Eden od njihovih poslancev Robert Polnar (DeSUS) pa je celo glasoval proti. Mlinarjevo je rešilo, ker sta se vzdržala poslanca SNS Dušan Šiško in Zmago Jelinčič in ker je zaradi poti v tujino manjkal poslanec SDS Andrej Šircelj.

Ponosna predstavnica manjšine

Šircelj manjka ves teden.

Po strankah je bil razplet takšen:

Po izvolitvi je nova ministrica, bilo je nekaj pred polnočjo, s precej hripavim glasom že prisegla. Na posnetku je v nagovoru po prisegi:

Najnovejša ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Angelika Mlinar Foto: DZ/Matija Sušnik

Med drugim je, ko se je zahvalila tistim, ki so glasovali zanjo, povedala:

“V veliko čast mi je, da sem danes kot prva predstavnica slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem postala ministrica vlade republike Slovenije. To dojemam kot veliko priznanje vsem Slovencem, ki živimo izven teritorija slovenske države in se vam za to podporo še dodatno zahvaljujem. Skupaj z vami bom vedno ohranila sočutje in človeškost in se bom kot ministrica trudila za krepitev temeljev, na katerih bo slovenska družba še naprej večinsko strpna, prijazna, odprta in uspešna.”

Na posnetku sta Mlinarjeva in premier Marjan Šarec po izvolitvi:

Angelika Mlinar in Marjan Šarec Foto: DZ/Matija Sušnik

To je bila že druga prisega Mlinarjeve v tem tednu. V ponedeljek je najprej prisegla kot državljanka. Da je hitra podelitev v nacionalnem interesu, je prejšnji teden odločila vlada. Državljanstvo je bilo pogoj, da jo je Šarec lahko predlagal za ministrico.

Nekaj izjav pred glasovanjem je bilo takšnih:

Marjan Šarec (LMŠ): “Slišal sem tudi v zadnjih dneh, kako sem izključno jaz odgovoren in kako je to izključno moj predlog. Ja, formalno je moj predlog, je pa tudi predlog celotne koalicije. Kajti tudi v koalicijskem sporazumu jasno piše, da skupaj podpiramo ministre in da skupaj glasujemo o ministricah in ministrih. Resor je zahteven in resor bo zahteval trdo delo. Žal mi je, da na zaslišanjih ni bil glavni cilj oziroma glavna tema kohezija, ampak smo slišali še kaj drugega. Kandidatka, da ne bo pomote, je Slovenka, je z dušo in srcem Slovenka, je bila pa avstrijska državljanka, ker je bil leta 1920 Koroški plebiscit in s Koroškim plebiscitom smo ta del ozemlja izgubili. In zato je gospa Angelika Mlinar živeča na oni strani meji in to v ničemer ne vpliva na imenovanje za ministrico oziroma na njene sposobnosti in zato me je nekoliko začudilo, me je nekoliko začudil ton same razprave, ampak tako pač je v politiki. Želel pa bi, v kolikor bo potrjena, da se jo ne presoja po tem koliko je Slovenka in koliko ni Slovenka, ampak da se jo bo presojalo po njenem delu. Zbrala je pogum za kandidaturo, zbrala je voljo in pripravljena se je spopasti z resorjem. Zato, seveda želim in vas pozivam, da jo tudi podprete za ministrico.”

Matej Tonin (NSi): “Angelika Mlinar je pripadnica skupnosti Koroških Slovencev, ki jo v Novi Sloveniji izjemno cenimo. Zoper Angeliko Mlinar osebno v Novi Sloveniji nimamo popolnoma nič. Bili smo veseli, ko je v preteklosti, kot Slovenka bila izvoljena v Avstrijski Državni zbor, bili smo veseli, ko je bila izvoljena v Evropski parlament. Moramo pa povedati, da bomo danes glasovali proti. Ampak ta glas ni proti Angeliki Mlinar, ampak je glas proti Šarčevi vladi. Vsak dan, ko Šarčeva vlada nadaljuje svoje delo je izgubljen dan za Slovenijo.”

Franc Trček (Levica): “Za Levico je jasno, da politike, ki zagovarja gospa Mlinar, nimajo mesta vladi, ne sprejemljive pa bi morale biti tudi za stranke vladne koalicije, saj so v popolnem nasprotju z načeli, ki jih je koalicija sama zapisala v koalicijsko pogodbo. V Levici bomo glasovali proti kandidatki in proti temu, da se to zadevna neoliberalna struja v obstoječi vladi še dodatno okrepi.”

Franc Jurša (DeSUS): “V Poslanski skupini Desus smo glede podpore Mlinarjeve, neenotni. Argumenti za potrditev ali zavrnitev nekega kandidata ali kandidatke za politično najbolj odgovorne funkcije, so vedno objektivne in subjektivne narave. Vsak argument je vredno poslušati in se na podlagi tega argumenta tudi primerno odločiti. Naj še poudarim, da je Desus, demokratična stranka, tako ali tako pa smo poslanci v skladu z Ustavo po svojem odločanju samostojni, kar mnogi večkrat pozabljajo. Ne glede na rezultate glasovanja, si Angelika Mlinar zasluži pohvalo k svoji trdoživosti.”

Maša Kociper (SAB): “V stranki SAB (smo) po torkovem večurnem zaslišanju prejeli več klicev in sporočil državljank in državljanov, ki so obsodili nespodobno in žaljivo retoriko opozicijskih poslancev. Razočaranje so izrazili tudi številni koroški Slovenci. Zato na tem mestu še enkrat vsem opravičilo. Na torkovem zaslišanju Mlinarjeva ni dobila ustrezne podpore, saj v trenutni manjšinski vladi v obeh pristojnih odborih nimamo večine. Zato je za njeno izvolitev in zapolnitev vladne ekipe ključno današnje glasovanje. Na očitke nekaterih strank o pozno vloženi kandidaturi pojasnjujemo, da formalno čas poteče šele 7. 1. in da je kandidatka prošnjo za pridobitev soglasja za Avstrijcev za slovensko državljanstvo vložila pred dvema mesecema. Dobila pa ga je šele prejšnji petek.”

ALENKA JERAJ (SDS): Ali je gospa Mlinar dovolj Slovenka ali ni, to se ne sprašujemo mi, ampak se sprašujete vi. Nihče od nas tega ni rekel, pač pa že dva vaša poslanca. Gospa Mlinar je Slovenka, nihče ni rekel, da ni. Od nas nihče ni rekel, da ni. In nehajte opletati s stvarmi, ki jih nismo rekli. Tudi čez koroške Slovence ni predvčerajšnjem na odboru nihče nič rekel in tudi danes ni nihče nič rekel. To je druga laž, ki jo ponavljate. V koaliciji pretiravate in tak je bil tudi izbruh kolegice Maše Kociper, ki je potem kar nekaj ljudi obtožila, da imajo dvojno državljanstvo in to obsodila. Tudi dvojnega državljanstva nihče ne obsoja. Ni problem, da imajo ljudje dvojno državljanstvo. Tisto, kar je bilo za nas problem, je bilo to, da je gospa Mlinarjeva za slovensko spletno stran avstrijske ORF priznala, da je avstrijski zakon glede dvojnega državljanstva restriktiven, a da ima veliko avstrijskih državljanov dvojno ali celo trojno državljanstvo in da to ni nič takega. Zato si ne predstavlja, da bi njeno prošnjo zavrnili. »Če bi se to dejansko zgodilo, bi me to spravilo v težave, ker nimam namena oddati avstrijskega državljanstva«, je ob tem zatrdila Mlinarjeva. »Sem koroška Slovenska, sem Avstrijska, sem bila avstrijska političarka. Te zgodovine ne morem kar tako odpisati. Tu imam družino, življenje in to bi bilo kar komplicirano.« To je tisto, kar nas je zmotilo torej. Avstrijskemu državljanstvu se ne bo odpovedala, če bi ji ne dovolili dvojnega državljanstva. In to se, oprostite, na žalost sliši, da niti ministrstva funkcija ni toliko vredna, da se odpove avstrijskemu državljanstvu. In občutek, ki ga – priznajte, imate tudi vi koalicijski poslanci je, da je slovensko državljanstvo vzela zaradi položaja, zaradi funkcije. Ni ga vzela, ko je kandidirala za evropsko poslanko iz Slovenije, ni ga vzela, ko je desetletje živela v Ljubljani, vzela ga je včeraj, da bi lahko danes postala ministrica. Zato vsi ti čustveni izbruhi niso ravno na mestu.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu