Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cena izdaje: DeSUS je propadel veliko huje kot Marko Bandelli

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th marec 2023, 07:10 pop

Odstopila sta predsednik DeSUS Ljubi Jasnič in generalno sekretar stranke Bojan Potočnik. To je posledica popolnega poloma na državnih in lokalnih volitvah, zaradi katerega so jih doletele dramatične finančne posledice. Denarja ni več. Propadli so kot stranka neuspešnih izdajalcev, ki s kandidaturo Karla Erjavca za Kul stranke ni uspela zrušiti vlade Janeza Janše, ki so jo prej sami pomagali sestaviti. Izdaje vedno pritegnejo veliko pozornost. A izdajalcev na volitvah ljudje skoraj nikoli ne nagradijo.

Sploh ne propadlih.

Na volitvah se je DeSUS zgodil popoln polom, ki pomeni tudi, da so finančno uničeni. Del na volitvah propadlih strank in politikov je za usluge pred volitvami nagradil in poplačal Robert Golob. Ti so dobili pomembne položaje, čeprav so na volitvah propadli. Najbolj javno znana sta Marjan Šarec in Alenka Bratušek, s katerima je v preteklosti že bil v stranki Zorana Jankovića. Šarec in Bratuškova sta Golobu zagotovila tudi redne mesečne dotacije, ki bi ju iz proračuna še dobivali njuni majhni stranki brez poslancev, ker jih je volil več kot odstotek volivcev. A najhujših poražencev volitev tudi Golob ni rešil. Brez vsake funkcije je ostal politik SAB Marko Bandelli, ki je zaradi tega sčasoma protestno izstopil iz stranke Gibanje svoboda. Za Bandellija se je govorilo, da bi lahko prevzel DeSUS. To bi bilo zanimivo, ker bi v tem primeru propadli politik prevzel še bolj propadlo stranko. V stranki DeSUS se z Gibanjem svoboda, ki ima zaradi zmage na državnih volitvah veliko denarja, še pogovarjajo, ali bi Golob prevzel, kar je od te propadle stranke preostalo. A pri DeSUS ni denarja. Še manj ugleda.

DeSUS je dramatično propadel. Na volitvah poslancev ga je volilo vsega 0,66 odstotka volivcev. Z 1,5 odstotka jih je močno prehitela celo nova stranka njihove nekdanje predsednice Aleksandre Pivec. Povrhu so hudo propadli tudi lokalno, kjer za župana ni bil izvoljen niti en njihov kandidat, na volitvah v občinske svete v večjih občinah (kjer se voli stranke) pa so sicer presegli odstotek podpore, a z 1,24 komaj prehiteli lokalno strančico Koper je naš Borisa Popoviča, ki je zbral 1,03 odstotka. Pred štirimi leti je bil DeSUS lokalno na 4,84 odstotka. Znižanje deležev finančno pomeni katastrofo za stranko, ker so glavni vir financ vseh večjih strank državne dotacije, ki so posledica dosežkov na volitvah. Če ni rezultata na volitvah, ni denarja.

Po zadnjih bilancah, ki so dostopne za leto 2021, je s članarinami in darili DeSUS zbral zanemarljive vsote. Zelo velike pa je dobil od države. Podobno je tudi pri drugih strankah. Ker jih na državnih volitvah lani ni volil niti odstotek volvicev, so takoj ostali brez okoli 150.000 evrov letno.

Dramatično pa jim je prihodke oklestil še polom na lokalnih volitvah. Od koder bo stranka dobivala tudi le še drobiž in ne 159.930 evrov letno.

Katastrofalen upad prihodkov, ko stranka iz državnega in občinskih proračunov nenadoma namesto deset ali dvajset tisoč evrov mesečno (ali celo precej več) prejme le še nekaj tisoč evrov, kaže tudi aplikacija Erar. Takšen je ta upad:

Ko ni denarja, se vrstijo odstopi. In je potop.

Za kampanje za volitve občinskih svetnikov je DeSUS po poročilu, ki so ga objavili na portalu Ajpes objavili prejšnji teden, porabil 53.594 evrov.

Za kampanjo za volitve poslancev pred tem so prijavili 158.983 stroškov.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu