Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golobova depolitizacija SIOL.NET je dvignila 24UR.COM

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th julij 2023, 07:38 pop

Po številu bralcev ostaja daleč pred vsemi spletni portal POP TV 24UR.COM, ki je še povečal prednost pred SIOL.NET, ZURNAL24.SI in METROPOLITAN.SI. To kaže raziskava branosti, ki jo meri oglaševalska zbornica (MOSS). Po zamenjavi vrha Telekoma in potem odstavitvi direktorja TSmedie Rajka Geriča oktobra lani, kar je vladi Roberta Goloba omogočilo, da so lahko zamenjali odgovornega urednika drugega najbolj branega portala v državi SIOL.NET, je prišlo do pomembnih sprememb po številu bralcev in času branosti.

Zamenjava na vrhu drugega najbolj branega portala je, tako kažejo podatki meritve oglaševalske zbornice MOSS, doslej koristila najbolj branemu spletnemu portalu POP TV 24ur.com, ki je predvsem zadnja dva meseca pridobil precejšnje število bralcev. POP TV velja za podpornika levosredinskih strank in kritika SDS Janeza Janše. Siol.net je bil do teh strank, pa tudi do premiera Roberta Goloba (Svoboda), do menjav v lanskem letu bolj kritičen, po napadih na Janšo in SDS, ki so značilni za večino največjih medijev v državi, pa ni slovel. Zadnje mesece je 24UR.COM objavil več do vlade kritičnih zgodb. Tudi, denimo, o izplačilih visokih dobičkov in nagrad v SIJ-u, ki je v lasti ruskega oligarha, povezanega s Putinom. Podjetju je država pred tem pomagala, češ da je v težavah zaradi energetske krize, čeprav je bilo znano, da si je spretno zagotovilo poceni elektriko.

Portalu Siol.net je precej upadel povprečen čas branosti tekstov, v primerjavi s 24UR.COM pa vse bolj zaostaja tudi po povprečnem številu bralcev. Ko gre za število bralcev razmerja od lanskega aprila kaže grafika (s klikom lahko preglednico povečate):

Mesečni doseg se je portalu 24UR.COM v primerjavi z lanskim letom krepko popravil, SIOL.NET in ZURNAL24.si pa sta nekaj izgubila, vrstni red na vrhu pa je že nekaj let podoben. SIOL.NET je bil nazadnje na tretjem mestu marca 2020. Aprila 2020 sem kot odgovorni urednik prevzel vodenje tega portala. Po tem je bil vedno na drugem mestu. Tako je tudi ves čas po zamenjavi lani oktobra, kar je vodenje prevzel novinar STA Mihael Šuštaršič. Pred tem je na tretje mesto Siol.net po mesečnem dosegu padel avgusta 2019 in tam ostal do novembra 2019. V bolj daljni preteklosti je bil pa nekaj časa tudi na prvem mestu.

V spodnjem delu lestvice smo priča vzponu portala N1INFO.SI, ki ga vodi urednica Katja Šeruga. Podatki, koliko bralcev ima N1, so bili prvič objavljeni junija lani, od takrat se je povzpel in po številu bralcev aprila dohitel spletni portal DELO.SI, junija pa tudi že portal RTVSLO.SI. RTVSLO pa je še vedno na vrhu po povprečnem času branosti in se po tem kriteriju tudi najbolje drži. Čas branosti vsem trem največjim portalom zadnje čase upada. Na vrhu so ob RTVSLO.SI še 24UR.COM in SIOL.NET. N1 je po tej meritvi nižje.

Vsi podatki so povzeti po merjenju obiskanosti spletnih strani MOSS, ki poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ) in po rezultatih, ki jih o dosegu in povprečnem dnevnem času spremljanja obiskovalca po tej raziskavi javno vsak mesec objavlja oglaševalska zbornica. Oglaševalska zbornica meri le medije, ki pri tem prostovoljno sodelujejo. Merijo večino največjih, ne pa vse. Še podrobnejše rezultate in podatke za daljše časovno obdobje si lahko ogledate tukaj: https://www.moss-soz.si/rezultati/.

Obdelava javno objavljenih podatkov in grafični prikaz je delo Spletnega časopisa. Prikazani so novičarski portali z največjim dosegom in najvišjim povprečnim dnevnim časom branosti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu