Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golobov medijski cunami: Menjava na vrhu Siol.net

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd december 2022, 05:51 pop

V sredo 2.11. bo s primopredajo poslov doslej novinar STA Mihael Šuštaršič od Petra Jančiča prevzel odgovornost za vsebine portala Siol.net in za vodenje uredništva. Menjava je predčasna pred iztekom štiriletnega mandata odgovornega urednika. Jančič je vodenje Siol.net prevzel z začetkom aprila 2020. Siol.net je po raziskavi oglaševalske zbornice (MOSS) za 24ur.com (portal POPTV) drugi najbolj brani spletni portal v državi. Menjava na vrhu medija je predčasna in posledica menjave oblasti. Že pred tem je nova uprava Telekoma, ki jo vodi Boštjan Košak, s pomočjo novega nadzornega sveta Telekoma, ki ga vodi Žiga Debeljak, po hitrem postopku na dopisni seji po dobrem letu vodenja predčasno zamenjala tudi direktorja TSmedie Rajka Geriča. Podjetje TSmedia, ki je izdajatelj portala Siol.net, je v popolni lasti Telekoma. Telekom pa je v pretežni lasti države. Več o menjavah direktorjev lahko preberete tukaj:

Podatki o branosti oglaševalske zbornice kažejo, da je bil Siol.net po branosti na drugem mestu med spletnimi portali vse mesece po aprilu leta 2020, kar ga je vodil Jančič. Marca leta 2020, ko urednika, ki bi bil izvoljen po določbah medijskega zakona, uredništvo ni imelo (kot začasni urednik ga je vodil Mirko Mayer) je bil portal po branosti tretji. Zadnji podatki o branosti spletnih portalov za mesec september 2022 so takšni:

Rezultati meritve branosti Moss

Sprememba na Siolu je del kadrovskega cunamija v medijih, ki ga po volitvah poskuša doseči nova vlada Roberta Goloba, ki je nameravala še hitreje s spremembo zakona o RTV SLO odstaviti generalnega direktorja, direktorja televizije, direktorja radia, vse nadzornike in programske svetnike, da bi pridobila podoben vpliv kot ga pridobiva na Siol.net še na vsa televizijska, radijska in spletna uredništva v okviru javnega medija RTV SLO. RTV SLO med mediji obrača največ denarja v državi.

Hitre zamenjave vrha RTV SLO premieru in predsedniku Gibanja Svoboda Robertu Golobu in novi vladni koaliciji GS, SD in Levice še niso uspele. Projekt je ustavila opozicijska SDS Janeza Janše, ki je zbrala 40.000 podpisov za referendum o spremembi zakona, ki bi novi oblasti omogočila, da na hitro nastavi svoje kadre na vrh javnega zavoda in si ga na ta način podredi. Vladajoče stranke so predlog zamenjave vrha finančno največjega medija v državi označile za obliko depolitizacije tega medija, ker menijo, da ima nanj iz preteklosti preveč vpliva sedanja opozicija. Predvsem to očitajo SDS.

Referendum, na katerem bodo državljani odločali, ali RTVSLO kadrovsko podrediti vladnim strankam, bo 27. novembra.

Prevzem nadzora nad vodenjem Telekomom, ki je omogočil zamenjavo na vrhu uredništva Siol.net, je za stranke nove vlade pomemben tudi, ker odpira pot, da ponovno zagotovijo tudi dodatno milijonsko financiranje podjetja Proplus, pod katerega sodi najbolj gledana Televizija POPTV in tudi najbolj bran spletni portal 24ur.com.

Telekom Slovenije je lani, ko je upravo vodil Cvetko Sršen, podjetje PRO PLUS obvestil o delni ničnosti pogodbe o vključitvi programov POP TV in Kanal A v sistem Telekoma in prenehal plačevati zelo visoko nadomestilo za predvajanje programov PRO PLUS, s tožbo pa je zahteval tudi vrnitev 12.346.378 evrov preveč plačanih nadomestil in obresti od leta 2017 zaradi ocene, da je šlo, za oškodovanje državnega podjetja.

Leta 2016, ko je nadzorni svet Telekoma Slovenije vodil še Borut Jamnik, upravo pa Rudolf Skobe, je Telekom z družbo PRO PLUS podpisal pogodbo, ki je dramatično, kar za 12-krat, povišala nadomestilo za predvajanje petih programov tega medijskega podjetja v omrežju Telekoma Slovenije. Kakšna je razlika, pokaže primerjava, da je na letni ravni nadomestilo leta 2015 znašalo manj kot pol milijona, leta 2018 po novi pogodbi pa na letni ravni 5,76 milijona evrov. Podobno je, po neuradnih informacijah, prevladujoč položaj na trgu, pa tudi politično moč in podporo, POP TV izkoriščal tudi pri drugih operaterjih. Posledica tega je bila, da se je poslovni izid podjetja PRO PLUS močno popravil. Nenadoma so poslovali z velikimi presežki. Namesto 6,3 milijona minusa leta 2015 so imeli leta 2018 13,3 milijona evrov presežka.

Ob zagotovitvi denarja za Pro plus, ki velja za novi vladi naklonjeno podjetje, lahko nova vlada s pomočjo obvladovanja Telekoma zniža še nadomestila, ki jih prejemajo manjše medijske mreže, ki so do vlade kritične. Vladajoče najbolj moti Nova24TV, ki jo raziskujejo celo s posebno preiskovalno komisijo, ki so jo ustanovili v državnem zboru in jo vodi nekdanja urednica TVS Mojca Pašek Šetinc. Od volitev je poslanka Gibanja Svoboda premeira Roberta Goloba. Vsote, ki jih Telekom plačuje Novi24TV, so v primerjavi s vsotami za Pro plus komaj vredne pozornosti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu