Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Avbelj: Na Madžarskem in Poljskem so tako že lomastili po medijih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st februar 2023, 07:42 dop

“Argumenti so bili izključno pravni, v pobudi, ki smo jo tudi objavili v pravnem časopisu Pravna praksa 19. januarja, smo predstavili sodbe sodišča Evropske unije in Evropskega sodišča za človekove pravice, kjer sta ti sodišči v na las podobnih primerih odločili tako, kakor se s tem začasnim zadržanjem danes giblje slovensko ustavno sodišče,” je sinoči v Odmevih voditeljici Rosviti Pesek profesor evropskega prava Matej Avbelj pojasnil, s čem je prepričal pet ustavnih sodnikov, da so Robertu Golobu in njegovi vladni koaliciji ustavili čistko vrha RTV Slovenija, dokler ne presodijo ustavnosti.

To so počeli že na Madžarskem, na Poljskem…

Avbelj je opozoril, da so mandati vrha javnega medija posebej varovani zaradi tega, da bi bila zaščitena neodvisnost javne RTV, kar pomeni, da ne more katerakoli oblast, ne glede na večino, ki jo ima v parlamentu ali med ljudstvom na referendumu, sprejeti zakona, s katerim »čez noč, iz danes na jutri, obglavi celoten sistem vodenja, upravljanja in nadzora javne radiotelevizije, če naj ta še ostane neodvisna in nepristranska«. Avbelj je opozoril, da mandati niso neskončno varovani, a izgubiti jih je mogoče na način, kot je določal veljavni zakon in to sta s sodno prakso uveljavila tako sodišče Evropske unije kot evropsko sodišče za človekove pravice, ker so na Madžarskem in na Poljskem (kot se zdaj dogaja pri nas) politične večine že lomastile po neodvisnih institucijah in tja nastavljale svoje, seveda v narekovajih, kot so sami zatrjevali, nepolitične, depolitizirane kadre.


Avbelj je povedal, da če ustavno sodišče v prihodnosti razveljavi vladno čistko vrha RTV Slovenija, to ne bo nujno pomenilo, da mora zaradi tega vladajoča večina spisati nov zakon za zamenjave. Tako je povedal: “Če bo Ustavno sodišče ugotovilo, da je zakon v nasprotju z ustavo, ga bo razveljavilo. Jaz sem prepričan, da ga bo razveljavilo v celoti, ker je ta zakon formalno protiustaven in grobo protiustaven tudi v vsebinskem smislu, kar pomeni, da torej novega zakona ne bo več in da bo morala koalicija, če se bo za to odločila, sprejeti nov zakon”.

A s tem novim zakonom, če se zanj odloči, ne bo smela čez noč odstavljati celotnega vrha RTV Slovenija.

Sodniki so bili pod velikimi pritiski

Če pa bo ustavno sodišče odločilo obratno in dovolilo politično čistko vrha RTV Slovenija, pa je Avbelj povedal, da bo kot profesor evropskega prava, kot je že obljubil, pomagal napisati pritožbo na evropsko sodišče za človekove pravice, kjer o uspehu, »glede na to, kar smo v pobudi navedli in ponavljam, pobuda je javna, lahko si jo preberejo vsi, ne dvomim«.

Odločitev ustavnega sodišča, da javni zavod še naprej vodi sedanje vodstvo, o programu odloča sedanji programski svet, finančno poslovanje pa nadzira sedanji nadzorni svet, hkrati pa se lahko nadaljuje izbiranje novega sveta TVS, ki bo nadomestil sedanji programski in nadzorni svet, je Avbelj povedal, da se mu ta sklep ne zdi preveč prepričljiv, da je gre verjetno za odraz velike razklanosti v ustavnem sodišču in iskanja kompromisov med sodniki, ki so bili očitno pod velikim političnim pritiskom. Avbelj je v Odmevih še dajal: “Videli smo manevre vlade v zadnjem trenutku. Mene kot ustavnega pravnika zelo skrbi tudi dejstvo, da očitno informacije z Ustavnega sodišča odtekajo še tekom samega postopka in to je za institucionalno integriteto Ustavnega sodišča zelo slabo.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu