Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

V Rusiji sestreljena reaktivca Su-34 in Su-35 in še dva helikopterja Mi-8

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th maj 2023, 06:49 pop

Najbolj črn dan od poskusa okupacije Ukrajine pred več kot letom je bil danes za rusko vojno letalstvo. Morda pa najbolj črn dan za rusko letalsko v zadnjih desetletjih sploh. Ob ukrajinskem raketnem obstreljevanju, ki je del priprav na resno ofenzivo, so bili danes v regiji Brjansk, ki meji na Ukrajino in Belorusijo, v Rusiji sestreljena dva sodobna ruska reaktivca in še dva helikopterja. Plovila so bila po poročanju ruskih medijev namenjena v Ukrajino, nameravali so bombardirati. Padla sta Su-34 in Su-35 in še dva helikopterja Mi-8. Skupaj je po poročanju ruskih medijev umrlo devet ljudi. Su-34 in Mi-8 sta bili sestreljeni več deset kilometrov od meje na ozemlju Rusije in za oba so objavljeni video posnetki. Vsa štiri plovila bi naj bila zadeta skoraj hkrati. Na ruski strani o tem, kdo je letala in helikopterje sestrelil, ne poročajo. Neuradno je slišati, da sumijo Ukrajince. V Ukrajini sestrelitev ne komentirajo.

Zaradi oddaljenosti od Ukrajine ni nujno, da bi jih sestrelili Ukrajinci, ki doslej tudi niso bili sposobni takšnih hkratnih napadov na oddaljene cilje. Povsem izključiti pa tega ni mogoče. Iz Rusije poročajo, da v Brjansku helikopterji tudi na območjih, ki niso povsem na meji, po novem letijo tik nad tlemi. Po prvih poročilih so, ker izstrelitve iz zadetih plovil niso uspele, umrla oba pilota v letalu Su-34, pilot v Su-35 in po trije člani posadke v obeh helikopterjih. Ranjena pa je bila tudi 51 letna ženska na tleh, ki so jo zadeli delci helikopterja, ko je padel na tla. Ena od možnih razlag je, da so bila plovila žrtev ruske protizračne obrambe: prijateljskega ognja ali celo sabotaže. A to, da bi si Rusi sami sestrelili na isti dan v isti regiji kar štiri plovila hkrati, se zdi neverjetno. Posnetek, kako je bil sestreljen Su-34, je takšen:

Prve dvomotorne nadzvočne reaktivce Su-34, ki so uporabni v vsakem vremenu, je ruska vojska v redno rabo prevzela leta 2014, razviti so bili iz Su-27. Uporabljajo jih samo Rusi. Do marca je bilo v Ukrajini s posnetki potrjeno, da so Rusi izgubili najmanj19 teh letal, ki so bila ali uničena ali poškodovana ali zapuščena. Primeri prijateljskega ognja so bili že v preteklosti, posamezni Su-34 pa so padli z neba tudi zaradi tehničnih težav.

Na istem delu Rusije sta bila danes sestreljena še dva jurišno transportna helikopterja Mi-8. Te helikopterje uporabljajo številne vojske po svetu, poznali smo jih tudi v Jugoslaviji, z njimi je jugoslovanska vojska prevažala vojake na naše mejne prehode, ki so jih poskušali zasesti v času osamosvajanja. Enega Mi-8 je nad Igom sestrelil Zoran Dernovšek z raketometom. Posnetek sestrelitve Mi-8:

Na telegramu je bloger Rybar prvi objavil, da bi naj padlo veliko helikopterjev in letal. Kar štiri. Prevod iz Ruščine sporočila je narejen z googlovim prevajalnikom:

Su-35 je enosedežni lovec, ki je bil tudi razvit iz Su-27. Nekaj več podrobnosti o teh dogodkih so medtem objavili tudi na ukrajinski strani:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu