Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada znova ustavila nižanje cen naftnih derivatov, tokrat s CO2 takso

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th maj 2023, 11:48 dop

S CO2 dajatvijo za fosilna goriva, in sicer za neosvinčeni bencin z 0,0398 evra na liter ter za dizelsko gorivo in kurilno olje z 0,0467 evra na liter, je vlada že drugič zapored preprečila večjo pocenitev naftnih derivatov. Pred dvema tednoma je vlada s povišanjem trošarin celo povsem preprečila pocenitev bencina in dizla za vozila. Nekoliko so takrat povišali tudi trošarino za olje za ogrevanje, ki se je pa vendarle rahlo pocenilo. Tokrat jim pocenitve ni uspelo povsem ustaviti in se bodo cene vseh goriv zaradi tega rahlo znižale, a brez vladnega posredovanje bi se precej bolj.

Najvišje dovoljene drobno prodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja so bile 25. aprila 2023 do danes 1,416 evra za liter bencina, 1,441 evra za liter dizelskega goriva in 1,022 evra za liter kurilnega olja. Od jutri do ponedeljka 22. maja 2023, pa bodo 1,390 evra za liter bencina, 1,421 evra za liter dizelskega goriva in 1,001 evra za liter kurilnega olja.

Brez vladnega takse za okolje bi zaradi znižanja cen nafte in krepitve evra v primerjavi z dolarjem bencin stal okoli 1,350 evra, dizel okoli 1,374 evra in kurilno olje 0,954 evra.

Cene na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu