Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Protiofenziva: Uničen Pantsir, nad Ukrajino Nevihtne sence

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th maj 2023, 06:49 pop

Z napadi na skladišča orožja, komandne centre, radarske in raketne sisteme, je Ukrajina začela pripravljati protinapad poročajo zahodni mediji. Podobnim napadom smo bili priča tudi lani, ko je ukrajinska vojska ruske okupatorje pozneje pregnala iz obsežnih ozemelj. V Rusiji vojaški analitiki pišejo celo, da se je začel že pravi protinapad na območjih Bahmuta, kjer so Ukrajinci zasedli območja izven mesta na severu in jugu. Na ruskih spletnih omrežjih je bilo celo nekaj panike, da se lomi frontna črta. A rusko obrambno ministrstvo je to zanikalo. Trdijo, da ruska vojska tudi ne beži. Šlo bi naj le za strateški umik. Napad Ukrajincev pa so ustavili. Ruske ocene, uradne in tiste na internetu, se dramatično razlikujejo. Je pa ocena, da bi se pri Bahmutu že začel velik protinapad, verjetno napačna. Do prebojev v okolici Bahmuta po dostopnih podatkih ni prišlo z velikimi silami, ukrajinska vojska je preprosto izrabila priložnost, ker je ruska stran skoncentrirala svoje sile v urbanem delu Bahmuta in so jih napadli na bokih, kjer je bila obramba šibka in tudi s pomočjo nekaj tankov, ki so se pridružili “pešakom”, da so na hitro zasedli območja, ki so jih prej Rusi dolgo in z veliko žrtvami osvajali.

Danes je bil objavljen še en posnetek “strateškega umika” ruske vojske ali bega po domače.

Ugibanja, da bi se naj v Bahmutu začela velika ofenzive, deloma sproža tudi ukrajinska stran z objavljanjem posnetkov na videz zmedenih ruskih vojakov in zavzemanja območij, ki pa je po informacijah z ruske strani verjetno tudi posledica tega, da ruske enote na tem področju niso bile pripravljene, da bi se lahko pojavilo več tankov in oklepnikov in niso imele orožja proti tankom. Z avtomatskimi puškami pa proti tanku vojaki nimajo nobene možnosti. Možen je le “strateški umik”. Ukrajinci so, tako se zdi, zavzeli nekaj vzpetin nad Bahmutom, kar lahko v težave sproži zasebne plačance skupine Wagner, ki v mestu poskušajo zavzeti še zadnje dele. In kjer je precej skrbi, da se lahko znajdejo v brezizhodnem položaju, če jim ukrajinska vojska zavzame okolico in prepreči oskrbovanje in umik.

Plačanci Wagner ob Pantsir sistem

Med pomembnimi sistemi, ki jih poskuša ukrajinska vojska uničiti pred začetkom pravih napadov, so radarski sistemi in sistemi protizračne obrambe, kot je sistem srednjega dosega Pantsir, ki so ga Ukrajinci, kot kaže posnetek, v Bahmutu uničili zasebnemu vojaškemu podjetju Wagner. Gre za sodoben sistem, prve je ruska vojska dobila leta 2012. Pantsir sisteme so pred časom postavili celo na stavbe v Moskvi, verjetno za zaščito pred ukrajinskimi droni in raketami, ki letijo daleč na ozemlje Rusije. Nadgrajen sistem Pantsir bi naj bil po ocenah v Rusiji sposoben uničiti tudi Himars izstrelke, ki povzročajo velike težave ruski vojski na okupiranih ozemljih v Ukrajini. Posnetek kaže uničenje sistema Pantsir v okolici Bahmuta:

Doslej bi naj v Rusiji izdelali več kot 200 takšnih vozil, ta radarsko raketni sistem deluje na vozilu na kolesih, ker to zagotavlja večjo mobilnost, lažje vzdrževanje, nižji pa so tudi stroški, v Rusiji pa so razvijali tudi varianto z gosenicami. Ta vozila lahko delujejo samostojno, lahko pa tudi v skupinah. Cena posameznega vozila je do petnajst milijonov dolarjev.

Predelali so Mig-29 in Su-27

Ali lahko sistem Pantsir rusko vojsko zavaruje pred izstrelkom Himars, ni povsem jasno, je pa, da Velika Britanija Ukrajini pošilja izstrelke še daljšega dosega Storm Shadow, kar za rusko vojsko pomeni še večje težave, saj je doseg teh raket krepko večji kot doseg sistema Himars. Vsak tak 1,3 tone težak izstrelek, v rabi so od leta 2002, stane slab milijon evrov, natančni so na razdaljah do 250 kilometrov, dosežejo največjo hitrost tik pod hitrostjo zvoka. Načeloma lahko te rakete izstrelijo reaktivna letala Tornado, Mirage 2000, Rafale in Typhoon. Katera letala bodo Ukrajinci, ker nimajo evropskih reaktivcev, priredili, še ni jasno. Za ameriške rakete AGM-88 HARM, ki so namenjene za uničevanju radarskih in elektronskih sistemov, so predelali reaktivce Mig-29 in Su-27 Kakšen je učinek “nevihtne sence”, kaže posnetek.

https://twitter.com/SmartUACat/status/1656741915243454464

Prve izstrelke AGM-88 so ZDA Ukrajini tajno poslale lani poleti, več mesecev pa bi naj trajalo, da so našli rešitev, kako jih integrirati na vzhodnoevropska letala. Učinkovitost izstrelkov z rabo Migov je slabša, kot če bi uporabljali F-16, so ocenili iz ZDA. A delujejo pa vse skupaj tudi z Migi. Da so te izstrelke Ukrajincem poslali, so iz ZDA uradno priznali šele, ko je ruska stran objavila, da na to orožje kažejo ostanki izstrelka. Ob Migih so bili pozneje objavljeni tudi posnetki, ko so za izstrelitev AGM-88 HARM Ukrajinci uporabili Su-27, ki zmore, kot Mig-29, hitrost tudi 2.500 kilometrov na uro. Su-27 je veljal za eno najboljših vojaških letal prejšnjega stoletja.

Ukrajinska vojska se je pohvalila, da že uporablja tudi makedonski Su-25, ki so ga v Ukrajini nadgradili in posodobili. Gre za letalo z drugačnim namenom kot sta hitra Mig-29 in Su-27. Namenjeno je podpori enotam na tleh in ne leti hitreje od hitrosti zvoka.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu