Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zakaj Janković skriva, kateri novinarji so bili na kosilu?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th maj 2023, 02:00 pop

Ker niso prišli na ogled infrastrukturnih projektov in kosilo, kar je organizirala mestna občina Ljubljana, župan Zoran Janković ekipi Tarče RTV Slovenija, ki jo vodi Erika Žnidaršič, pred dvema tednoma ni bil pripravljen odgovarjati na vprašanja o gradnji kanalizacijskega voda čez območje, kjer v Ljubljani črpamo pitno vodo. Mestno občino sem zaradi tega prosil za pojasnilo, kateri novinarji pa so bili na tem organiziranem ogledu in kosilu in koliko je to stalo.

Pogostitev je stala 2.225 evrov. Na prošnjo, da mi razkrijejo imena novinarjev, pa so “odgovorili”, da naj si te informacije poiščem sam.

Ker gre za plačilo iz javnega denarja, to ne more biti skrivnost. Iz mestne občine so mi odgovorili, da je pogostitev za okoli 45 oseb stala 2.225 evrov. Na prošnjo, da mi razkrijejo imena novinarjev in medijev, ki so bili na ogledu infrastrukturnih projektov in na kosilu, pa so zapisali, da si naj te informacije po objavah v medijih iz dogodka poiščem sam. Zakaj v Ljubljani skrivajo, kateri novinarji so bili na ogledu in na kosilu, ni povsem jasno. Vemo le, da novinarjev Tarče ni bilo, ker so imeli druge obveznosti.

Ker iz mestne občine Ljubljana niso odgovorili, bom podatke ponovno zahteval s pritožbo pri informacijski pooblaščenki. Iz Ljubljane bi posredovanje informacij lahko zavrnili, če spiska udeležencev nimajo. A tega ne trdijo.

Kakšen je v takšnem primeru korekten odgovor, je leta 2019 pokazalo vrhovno sodišče, ko sem preverjal, kdo vse je bil na večerji vrha slovenskega in ruskega pravosodja v restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu, na kateri se je nekoliko presenetljivo pojavil ljubljanski župan Zoran Janković, ki je s sinovi v številnih postopkih v slovenskem pravosodju. Iz vrhovnega sodišča so mi pojasnili, da so bili na večerji, ki je stala tisoč evrov, šef ruskega vrhovnega sodišča Vjačeslav Lebedjev, ruski veleposlanik Doku Gapurovič Zavgajev, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević, generalni državni tožilec Drago Šketa… To srečanje je bilo uvod v obisk še pomembnejšega političnega predstavnika Rusije: zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki sta ga sprejela predsednik republike Borut Pahor in premier Marjan Šarec. Za Jankovića so iz vrhovnega sodišča povedali, da ni bil med vabljenimi, so pa potrdili neuradno informacijo, ki sem jo pridobil, da je župan bil v restavraciji in je tam pozdravil vse goste. Plačalo je stroške vrhovno sodišče. In ne Janković.

Celoten “odgovor” iz Mestne občine Ljubljana, da naj si medijske hiše in imena novinarjev, ki so bili na ogledu infrastrukturnih objektov in na kosilu mestne občine poiščem sam, je takšen:

Spoštovani,

na oglede osmih infrastrukturnih projektov, ki jih trenutno izvajamo v Mestni občini Ljubljana, smo povabili medijske hiše, ki redno spremljajo naše novinarske konference. Iz objav v medijih tega oz. naslednjih dni boste lahko razbrali, katere medijske hiše so se udeležile ogledov.

Na kosilu so bili poleg novinarjev, fotografov in snemalnih ekip prisotni tudi nekateri vodje projektov ter predstavniki izvajalcev, ki so bili na voljo za dodatne informacije o projektih. Skupaj nas je bilo okoli 45 oseb. Strošek kosila je znašal 2.224,65 EUR z vključenim DDV.

Lep pozdrav,

Sania Huskić Hočevar, vodja Odseka za odnose z javnostmi
Mestna uprava
Kabinet župana
Odsek za odnose z javnostmi

Vprašanje, na katerega so odgovarjali, je bilo takšno:

Spoštovani

Prosim vas, če mi posredujete imena novinarjev in medijev, ki so se udeležili ogleda gradnje voda CO, ki ga je organizirala ljubljanska mesta občina. O njem je ta teden poročala ekipa Tarče TVS, a so povedali, da se sami dogodka zaradi drugih obveznosti niso udeležili.

Župan pa jim po tem, ker nisi bili tam, ni bil več pripravljen odgovarjati na vprašanja.

Prosim vas tudi za navedbo medijev, ki so se udeležili kosila na koncu in za podatek, koliko je bilo skupaj udeležencev na tem kosilu, kakšna je bila cena kosila in kdo je bil plačnik.

S spoštovanjem

Peter Jančič

Spletni časopis.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu