Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kongres stranke državnega proračuna: Bratuškova brez konkurence

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th marec 2019, 09:22 dop

Po parlamentarnih in lokalnih volitvah danes na kongresu Stranka Alenke Bratušek odloča, kdo jih bo vodil prihodnja leta. Alenka Bratušek, ki ob Karlu Erjavcu (DeSUS) od predsednikov strank ni bila izvoljena za poslanko, je edina kandidatka in ker jo imajo povrhu v imenu stranke, bo zanesljivo izvoljena. To stranko je nekdanja premierka Bratuškova ustanovila, ko je v Pozitivni Sloveniji aprila 2014 izgubila spopad z nenadoma odmrznjenim ustanoviteljem in predsednikom PS Zoranom Jankovićem. Posledica je bila, da je odstopila tudi kot šefica vlade, na predčasnih volitvah pa je oblast v državi prevzel Miro Cerar. Bratuškova je komaj dosegla prag za državni zbor. Janković ga ni s Pozitivno Slovenijo. K prevzemu oblasti Cerarja je prispevalo, ker je pravosodje med kampanjo zaprlo šefa največje opozicijske stranke Janeza Janše. Po volitvah sta bila, ne prvič, sodba in kazen razveljavljena.

Predkongresni pozdrav Šarca

Alenka Bratušek Foto: DZ

SAB, ki je zadnja leta zamenjala kup imen, na volitvah doslej ni bila zelo uspešna in velja za bolj obrobno stranko. Na predsedniških volitvah predlani kandidata sploh ni imela. Je pa od parlamentarnih volitev pomembne člen manjšinske vlade, ki jo je Marjan Šarec sestavil iz kupa podobnih strank. Velik udarec zanje pa je bil, ker jim je premier in predsednik LMŠ Šarec ta teden sporočil, da bo šel na volitve sam in ne v koaliciji z njimi. Prag, da bi dosegli mandat v evropskem parlamentu, bo SAB težko doseči. Na evropski ravni se je Bratuškova leta 2014 precej opekla, ko se je po porazu na volitvah poslancev samokandidirala za evropsko komisarko. Droben obliž je zadnje dni ponudil predsednik SD in državnega zbora Dejan Židan, ki je napovedal, da pride kot gost na kongres stranke, ki sicer sodi v drugo, v liberalno družino. Doslej so bili rezultati na volitvah SAB, takšni:

Na državnih in lokalnih volitvah je SAB nekaj malega pridobila. A lokalno komaj obstaja. Deluje predvsem na državni ravni in živi od državnih dotacij, ki jih stranke dobijo po rezultatu na volitvah.

Denar od države in pomoč Abanke

Že prve volitve je Bratuškova plačala na ta način, na paradržavni Abanki, ki jo je vodil poslanec Jože Lenič, je dobila posojilo z zastavo prihodnjih dotacij, ki jih je državni zbor nakazoval celo neposredno na račun banke in se v Erarju, ki kaže tokove državnega denarja, zato celo ne prikažejo kot prihodek SAB. Od kod je zadnja leta SAB dobivala denar, kaže grafika, ki je narejena po podatkih iz letnih poročil stranke:

Ob Bratuškovi sta v vodstvu kot podpredsednika poslanka Maša Kociper in krajši čas minister Marko Bandelli, ki pa je na zahtevo Šarca moral odstopiti in se je vrnil med poslance. Član izvršilnega odbora te stranke pa je tudi državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja, ki je v preteklosti imel pomembno vlogo v vladi, ko je Bratuškova sanirala banke. Med prvimi, ki jim je poslala neverjetne vsote denarja, je bila povsem zasebna in za sistem nepomembna Factor Banka, v kateri uprave je bil do reševanja z državnim denarjem brat Metoda Ciril Dragonja, ta majhna banka, ki je zbrankrotirala, je bila pomembna za kapitalsko omrežje levice. Vlogo Cirila Dragonje kaže preglednica:

Vlada Alenke Bratušek je takrat razglasila, da majhnih zasebnih bank ne more pustiti bankrotirati, ker bi bilo to pogubno za državo in je izvedla nekakšen kontroliran stečaj. V resnici pa so plačali vse pufe in Factor banko na koncu vključili v slabo banko, ki je skrbela za sanacijo vseh bank. V prejšnjem mandatu so Dragonjo iz finančnega ministrstva za nekaj časa preselili na vrh državnega podjetja 2TDK, ki v tem času ni gradilo drugega tira. V vladi Alenke Bratušek je bil Metod Dragonja minister za gospodarstvo, ta resor pa je pred njim nekaj mesecev na začetku začasno vodil finančni minister Uroš Čufer, ki je kot finančni minister sprožil državno sanacijo dolgov Factor in Probanke, pozneje pa še drugih za državo bolj pomembnih bank.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu