Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zaupna laž, da šef Sove Kadivnik kazensko preganja Bobnarjevo in Lindava

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th februar 2024, 07:17 pop

Sova ni sprožila kazenskega postopka pred državnim tožilstvom ali drugje proti nekdanji notranji ministrici Tatjani Bobnar in nekdanjemu direktorju policije Boštjani Lindavu zaradi izdaje zaupnosti o zamiku aretacije ruskih vohunov. To, da Sova ni sprožila kazenskega postopka, je pokazala odločitev informacijske pooblaščenke po sporu, ki sem ga sprožil, ker so iz Sove, tudi s sklicevanjem na tajnost, dvakrat zavrnili pojasnila o poročanju medijev, da Sova kazensko preganjajo Bobnarjevo in Lindava. Pooblaščenka je mojo pritožbo sicer zavrgla, a v razlagi opozorila, da je to storila, ker v Sovi ni nobenih dokumentov o kazenskem pregonu in jih zaradi tega ne morejo posredovati. Zaupnost, da je aretacije za več dni zaradi političnih razlogov zamaknil šef Sove Joško Kadilnik zaradi zahteve premiera Robert Golob, bi naj po poročanju medijev Bobnarjeva in Lindav zagrešila, ko sta poslancem zaupno, za zaprtimi vrati, predstavljala, kako so kriminalisti nameravali izvesti aretacije.

Da Sova kazensko preganja zaradi izdaje zaupnosti Bobnarjevo in Lindava, je prva poročala revija Reporter, informacijo pa so povzeli vsi največji spletni portali v državi.  Sovo sem, da v javnosti v medijih ne bi širil laži, prosil za pojasnilo, ali so res sprožili kak postopek proti Lindavu in Bobnarjevi. Če bi bila informacija o pregonu točna, pa bi bila podrobnejša vsebina, ker gre za pomembno dogajanje in javne osebnosti, tudi zanimiva za javnost.

Ker prvič niso odgovorili, sem Sovo ponovno prosil za pojasnilo, ali so sprožili kak kazenski postopek proti Bobnarjevi in Lindavu. Če je v medijih šlo za lažne informacije za diskreditiranje, bi namreč moralo biti v interesu obveščevalne službe, da preprečijo širjenje laži o delu njihovega direktorja Joška Kadivnika. Ovadba politika, kar je nekdanja notranja ministrica Bobnarjeva, je vedno odločitev vodstva Sove. Iz Sove so mi, ko sem že drugič prosil za informacije, ali res preganjajo Bobnarjevo in Lindava, predlagali, da se naj o kazenskih in predkazenskih postopkih, ki jih naša tajna služba sproža, “obrnem na tožilstvo”.

Ker iz Sove tudi v drugo niso odgovorili na vprašanje, ali so sprožili kazenski postopek proti nekdanji notranji ministrici in danes svetovalki predsednice republike Bobnarjevi in nekdanjemu generalnemu direktorju policije Lindavu, sem sprožil še postopek pred informacijsko pooblaščenko. Iz tožilstev so za medije medtem že sporočali, da nič ne vedo, da bi Sova koga kazensko preganjala. Izmikanje Sove odgovoru o svojem delu, ko vse kaže, da so mediji objavili lažno novico o njihovem delu na delikatnem političnem področju, je bilo nenavadno.

Informacijska pooblaščenka je mojo pritožbo, kot sem izvedel včeraj, zavrgla, a to je storila zaradi tega, ker je po pregledu ugotovila, da na Sovi ne obstajajo dokumenti o sproženih kazenskih postopkih proti Bobnarjevi in Lindavu in tudi oznak zaupnosti zaradi tega ni in mi iz Sove torej ne morejo poslati nobenih informacij o tem.

Odločitev je za Sovo neprijetna, pritrjuje namreč vtisu, da so na Sovi, ko niso zanikali medijskih neresnic o svojem ravnanju, namerno sodelovali pri diskreditiranju Bobnarjeve in Lindava in širjenju lažnih informacij o politikih v skupnosti. To je še posebej nerodno, ker je novega šefa Sove Joška Kadivnika imenoval premier Robert Golob, nekdanja notranja ministrica Bobnarjeva pa je danes zaposlena pri predsednici republike Nataši Pirc Musar. Gre torej lahko tudi za spor med vejami oblasti. Sova ni le Golobova obveščevalna služba, morala bi varovati ugled vseh državnih ustanov, torej tudi preprečevati širjenje lažnivih informacij, ki diskreditirajo sodelavko predsednice republike. Še posebej, če te lažnive informacije govorijo o ravnanju Sove.

Nataša Pirc Musar in Robert Golob Foto: KPV Sprejem za svojce padlih v vojni za Slovenijo, obrambo varnostne strukture in veteranske organizacije

Da iz Sove v komunikaciji niso povedali resnice in da so se neutemeljeno sklicevali na zaupnosti, ko za to ni bilo razloga in to tudi pred informacijsko pooblaščenko, s tem pa sodelovali v širjenju neresničnih informacij (ali celo laži, ker so to vedeli) o svetovalki predsednice republike, je informacijska pooblaščenka opozorila tako:

Celotna odločitev informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, postopek je vodila Jasna Duralija o tem, da v Sovi ni nobenega dokumenta o tem, da kazensko preganjajo nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in direktorja policije Boštjana Lindava, o katerem so obsežno poročali mediji, je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu