Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Posnetek, kako Ukrajinci vadijo s slovenskimi M55-S #video

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:24 pop

V Ukrajini so objavili posnetek, kako ukrajinski vojaki v precej hudem blatu vadijo z nedavno prejetim tankom iz Slovenije. Prejeli bi naj, kot poročajo, 28 tankov M55-S. To so modernizirane verzije predpotopnega ruskega tanka T-55, razvitega ob koncu druge svetovne vojne, ki velja za najbolj pogosto izdelan tank na svetu. Po več kot 60 letih je ta tank še v uporabi v vojskah manj razvitih držav. Ob objavah posnetkov tankov iz Slovenije v Ukrajini opozarjajo, da so bili tanki podarjeni v dogovoru z nemško vlado, ki je v zameno Sloveniji zagotovila 8×8 tovornjake.

Pomoč izvira iz dogovorov držav Nata še iz časov vlade Janeza Janše, ki so se nanašali na pomoč z modernejšimi tanki M-84, v zameni pa bi Slovenija lahko dobila, denimo, dodatne oklepne osemkolesnike boxer, ki jih je takrat država tudi kupovala od Nemčije, da bi izpolnila zaveze levosredinskih vlad v Natu.

Iz Ukrajine je tudi danes objavljenih veliko posnetkov spopadov, v katerih so udeleženi veliko modernejši tanki, ki gorijo:

Modernejših tankov Ukrajini nismo poslali, po spremembi vlade se je Robert Golob osemkolesnikom boxer že spet, kot že prej vlada Marjana Šarca patriam, odpovedal, z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem pa je pred tremi meseci dosegel dogovor o menjavi 28 slovenskih tankov tipa M55-S, ki so zdaj v Ukrajini, za 40 nemških transportnih vozil, od tega 35 8×8 tovornjakov in pet 8×8 cistern.

Te tanke je država prej dalj časa poskušala tudi prodati, a posebnega interesa zanje ni bilo.

Foto iz objavljenega videa.

Tanki, ki so v Ukrajini, so v Sloveniji ostali iz časov jugoslovanske armade, sredi 90 let prejšnjega stoletja so se jih v času ministra za obrambo Jelka Kacina odločili modernizirati, potem pa so jih leta 2006 “konzervirali”. Cena modernizacije je bila, so opozarjali kritiki, višja kot bi bila cena nakupa precej modernejših in boljših tankov, ki so bili na voljo na trgu. Je pa bilo takrat slišati, da je nadgrajevanje, pri katerem so pomagala izraelska podjetja, koristilo slovenski industriji.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu