Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zaupno: položaj v Bahmutu je bil katastrofa. Ukrajina dobi Patrie. Ruska sabotaža slovaških migov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th april 2023, 10:39 dop

25. februarja so bile ukrajinske enote v Bahmutu praktično obkrožene, je zapisano v zaupnih dokumentih, ki so zahodnemu vojaškemu zavezništvu Nato ušli in so se pojavili na spletnih omrežjih. Na ruskem Telegramu in v njihovih medijih se ti dokumenti pojavljajo s ponarejenimi številkami v prid Rusije. Kako so informacije lahko ušle, v ZDA še proučujejo. Med analitiki pa poteka pravi spopad razlag. Med njimi je tudi, da so informacije “ušle” namerno, saj vsebujejo za rusko stran nerodne dele, denimo, da Ukrajinci za ruske vojaške načrte vedo prej kot jih Putin odobri. To zbija moralo na ruski strani. Objava zaupnih informacij o položaju v februarju in marcu pa lahko hkrati ogrozi vire ameriških obveščevalnih služb v Rusiji in v vojski plačancev Wagner. Ukrajina bi naj zaradi objave zaupnosti že spremenila nekatere svoje načrte. Po teh zaupnih dokumentih je šef ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kiril Budanov februarja ponudil svoje posebne enote za nekaj tednov, da bi ruske enote potisnili nekoliko nazaj, da več ne bi ogrožale oskrbovalnih poti proti Bahmutu, kjer je bila morala vojakov zaradi katastrofalnega položaja vse slabša. Posnetek kaže uničena ukrajinska vozila na cesti proti Bahmutu:

Če bi Rusi za dalj časa ustavili oskrbovalne poti, bi enotam v mestu zmanjkalo streliva, ranjenih borcev ne bi bilo mogoče prevažati na zdravljenje, za tiste, ki bi se še borili, pa bi se močno povečala verjetnost, da bodo premagani in ubiti. Po zaupnih informacijah, ki so ušle, so Ukrajinci, da bi preprečili popolno obkrožitev, na pomoč poslali posebne in druge enote. Bahmut aprila še ni obkrožen. V mestu, ki so ga Rusi z veliko žrtev v večjem delu zavzeli, pa se ukrajinska vojska še upira.

Poljska pošilja Patrie

Poljska bo Ukrajini takoj poslala sto oklepnih osemkolesnikov Rosomak, še sto pa pozneje, so sporočile ukrajinske oblasti. Gre za vozila, ki so nam znana, ker smo jih nekoč sami sestavljali v Gorenju po licenci finske Patrie. Ko je pred slabim letom vlada Roberta Goloba odpovedala nakup evropskih Boxerjev, da je v koalicijo dobila Levico, pa so mediji pisali, da bi lahko namesto najmodernejših nemških oklepnikov kupili te starejše poljske Patrie. Naša država je leta 2006 naročila 135 patrij, a je posel sčasoma propadel zaradi politične afere. Kot pozneje že večkrat tudi nakupi Boxerjev, ki jih levo-srednske vlade redno odpovedujejo za glasove Levice v državnem zboru. Levica je proti vsakemu oboroževanju naše vojske in za izstop iz zavezništva demokratičnih držav Nato. Na Poljskem so podobno kot pri nas na razpisu pred 20 leti za modernizacijo svoje vojske izbrali ta vozila, po prvotnem naročilu bi jim morali na Poljskem po finski licenci izdelati 690, a so naročilo pozneje povišali na skoraj tisoč. Desetino jih še letos dobi Ukrajina.

Na frontni črti še naprej ni velikih premikov, spopadov in obstreljevanj je precej manj kot prejšnje mesece, nekoliko verjetno vpliva tudi blato, ki je po sneženju pred tednom in otoplitvi otežilo premikanje vozil in vojakov. Zakaj je blato velika težava, kaže posnetek:

Posnetek iz ruske strani fronte pa kaže, kako je bil na ruski strani tank, ki je poskušal prodreti, zadet in kako tankist, ki snema, zbeži iz njega. Enota, ki je poskušala prodreti, se je morala umakniti.

Ko gre za letala, kjer je Rusija še v veliki prednosti, ima Ukrajina nekaj težave z dvomotornimi lovci Mig-29, ki jih je ta mesec dobila iz Slovaške. Slovaki so jim predali štiri reaktivce od načrtovanih 13. Motorje tem reaktivcem bi naj namerno okvarili ruski tehniki, ki so jih popravljali še v času, preden jih je Slovaška predala Ukrajini. Napake so pojavljajo le na tistih delih letal, do katerih so imeli dostop ruski tehniki. Na tistih delih, ki so jih vzdrževali tehniki iz drugih držav, težav ni. Gre za slovaška letala, ki jih je ta država že prenehala uporabljati in nimajo najmodernejše opreme, ko gre za radarje in oborožitev, na razmerja moči pa verjetno tudi brez teh sabotaž ne bi resno vplivala. Vsaka pomoč pa je dobrodošla, je slišati iz Ukrajine. Štiri Mige-29 je Ukrajini poslala tudi Poljska, ki jih napoveduje še več.

https://twitter.com/SmartUACat/status/1644664819893563397
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu