Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Putin pobesnel: Sestrelili so si drugega Su-35 v tednu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:43 pop

O že drugem sestreljenem Suhoju 35 (Su-35) v tednu dni, ki je žrtev prijateljskega ognja, so včeraj poročali Ukrajinci iz območij, ki jih je pred letom okupirala ruska vojska. Z ruske strani druge sestrelitve v tednu dni uradno niso potrdili. So pa ruski vojaški blogerji objavili sporočila, da bo pri takšni uspešnosti ruske protizračne obrambe ruska aviacija v kratkem brez letal. Če je informacija točna, bi moral Vladimir Putin v Moskvi pobesneti, ker so si Rusi uspeli v tednu dni uničili toliko najmodernejših lovcev Su-35 kot jih je Ukrajini uspelo v letu in pol. Danes ima Putin sicer rojstni dan. Dopolnil je 71 let.

Letala so v spopadih velika prednost Rusije, z njimi bombardirajo obsežna območja fronte, ko so jim Ukrajinci uničili veliko število topniških sistemov. Praviloma so reaktivce uporabljali z večje razdalje, da bi ostali izven dosega ukrajinske protizračne obrambe. A zdaj so si že drugega sodobnega enosedežnega lovca v nekaj dneh sestrelili Rusi sami. Prvi je padel v okolici mesta Tokmak, pilot je umrl, tokrat pa bi se naj zgodilo ob Mariupolu, pilot pa naj bi se še pravočasno izstrelil. Gre za moderne lovce, nadgradnjo Su-27, ki jih ruska vojska uvaja v svoje zračne sile v zadnjem desetletju. Doslej je bilo proizvedenih nekaj več kot 150.

Su-35 je več deset milijonov vreden moderen lovski reaktivec, ki zmore nadzvočno hitrost.

S Su-35 je ruska vojska v zadnjem letu uničila številna ukrajinska letala in helikopterje. Ukrajinci pa so v spopadih doslej s protizračno obrambo sestrelili dva Su-35. Rusi sami so zdaj v dobrem tednu to podvojili. Prvega Su-35 so si Rusi sestrelili pred dobrim tednom, razlog bi naj bil, ker sistem S-300 v bližini mesta Tokmak ni mogel ugotoviti, ali gre za ukrajinsko ali rusko plovilo. Proti Tokmaku poteka ukrajinski napad iz že osvobojenega naselja Robotine, posledica so tudi obsežna obstreljevanja z raketami, ki jih poskuša ustaviti ruska obramba, kjer je zaradi bližine spopadov živčnost verjetno povečana.

Padli lovci kažejo tudi izjemno povečano intenzivnost spopadov, ruska vojska poskuša s protiofenzivami na več območjih ustaviti ukrajinska napredovanja in zavzeti dodatna ozemlja, posledica je veliko število uničenih ruskih oklepnikov, ki jih kaže dnevna statistika, ki jo objavlja ukrajinsko obrambno ministrstvo. O točnosti podatkov je, kot je to v vojnah običajno, veliko pomislekov, a podatki kažejo trende: dvajset uničenih tankov v enem dnevu in trideset drugih oklepnikov je izrazito nadpovprečno in, če so podatki vsaj približno točni, precejšnja katastrofa.

Na veliko razliko v številu uničenih tankov in drugih sredstev pa kažejo tudi zbrani podatki Andrewa Perpetua, ki prikazuje le dogodke dokazane s posnetki. Perpetua sicer že nekaj časa ocenjuje, da premiki ruske logistike kažejo, da bi lahko pripravljali poskus obsežnejše ofenzive.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu