Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prihodnost bo kapitalistična, ali pa je ne bo.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th april 2023, 02:09 pop

Vid Mlakar je raziskovalec na Medicinski fakulteti v Ženevi

Vlada se je končno opogumila in predlaga prenos dodatnega zdravstvenega zavarovanja iz zasebnih zavarovalnic na državno monopolni ZZZS. To so naredili v povsem njim značilni maniri kaotičnosti, poniževanja in medsebojnega zabadanja nožev v hrbet. Ob pogledu na anketni semafor je Roberta Goloba zvilo zaradi padajoče podpore. Panično je napovedal sprejetje tega ukrepa. Ob tem je na tiskovni konferenci pred celotno javnostjo ponovno ponižal Danijela Bešič Loredana in ostalo ekipo češ, da bi to moralo narediti ministrstvo in ne civilna družba. Golob je nato nadaljeval s samohvalo, da bodo ljudje plačevali manj kot pa zdajšnjih 45 evrov na mesec, ki so jih napovedale zavarovalnice. Pri tem ni povedal, da so povišanje zakuhali sami, ker so zavarovalnicam povečali stroške ob uveljavitvi “stresnih” testov.

Več pomeni višjo ceno

Več posegov preprosto pomeni večji strošek. Drdrajoče je nadaljeval s tem, da (1) vse ostaja pravzaprav isto, (2) da zavarovanje ostaja prostovoljno in noben, ki ga do sedaj ni imel ga ne bo rabil imeti, in (3) da gre za to, da boste namesto krvoločnim profitarskim zavarovalnicam sedaj od neto plače plačevali neprofitarskemu ZZZS, za katerega pa pozabi povedati, da je do obisti neorganiziran, če že ne skorumpiran. Morbidna igra zasajevanja nožev v hrbet se seveda tukaj ni končala, ampak se je pravzaprav šele začela. Za govorniški oder je stopila visoka državna uradnica in ob odkimavanju in bebavem ovčjemu pogledu Goloba obvestila Slovenijo, da bo prostovoljno dodatno zavarovanje od sedaj naprej seveda obvezno. Torej 35 evrov za vse, tudi tiste, ki so do sedaj ocenjevali, da tega ne potrebujejo.

Po najavi na tiskovni konferenci, so nato svoje izjave podali še vsi ostali vpleteni. Zavarovalnice, pričakovano, so nezadovoljne in svarijo pred finančno katastrofo in osnovnim nepoštenjem, ki ga širi državno monopoliziranje. Tudi ZZZS je povedal svoje. Ampak na najverjetneje ogromno začudenje vlade ni bilo nobenega pretiranega navdušenja in podpore vladni odločitvi. Prej bi rekel, da je iz njihovega odziva seval strah. ZZZS se očitno zelo dobro zaveda, da so cokla oziroma šibek člen zdravstva in da jim finance odtekajo v neučinkovite državne inštitucije in tudi korupcijske posle kot voda skozi rešeto. In da bo dodatnih 600 milijonov davkoplačevalskega denarja samo še bolj razgalilo vso bedo njihovega delovanja, ko bodo ljudje ugotovili, da se ni spremenilo prav nič.

Na koga se bo lahko tedaj spravljala leva scena, ko bo ZZZS ostal sam kot edini plačnik in odgovorni za delovanje zdravstvenega sistema? V tem smislu je ta poteza mogoče celo katarzična. Ljudje pač niso zadovoljivo osvojili lekcije gospodarsko propadlega socializma med leti 45 in 91 in hočejo še enkrat samoiniciativno ponavljati isti razred ter znanje utrditi. To bodo s pomočjo ekstremno levih strank Svobode, Levice in SD sedaj tudi imeli priložnost. Kaj se bo dogajalo v bližnji prihodnosti, če bo ta zakon sprejet, pa je povsem jasno. Hitro bodo v ZZZS in na vladi ugotovili, da so zavarovalniški izračuni bili povsem točni in da je 35 €/mesec premalo ter bodo povečali na 45 €/mesec. Nato bodo ugotovili, da ni pošteno, da nekdo s 800 evri plače plačuje enako kot nekdo s 1600 ali 3200 evri plače. In tudi tukaj bodo uvedli progresivno obdavčitev. Tako boste nekateri hitro začeli plačevati po 60 do 80 na mesec, da bodo drugi lahko plačevali samo 20. Ko se račun ne bo izšel in bo luknja v blagajni še vedno ogromna, bosta vlada in ZZZS ponovno omejila količino zdravstvenih storitev in prekinila z eksperimentalnimi stresnimi testi. Bolniki, ki bodo izpadli iz kvot določenih na ZZZS, pa si bodo ponovno primorani plačati posege iz lastnega žepa, čeprav vsak mesec pošteno pod prisilo plačajo prispevke ZZZS. Ponovno bo sledil predlog, da se ali povišajo prispevki za ZZZS (obvezno ali dodatno-obvezno) ali pa, da si ljudje vzamejo dodatno zdravstveno zavarovanje pri zasebnih zavarovalnicah, ker država preprosto več ne zmore.

Da je seveda celotna zgodba s prepovedjo izvajanja dodatnega zavarovanja zavarovalnicam v zasebni lasti gromozanska neumnost vredna Lukovega, Robertovega, Loredanovega, Brecljevega imena, je jasno vsem s ščepcem ekonomskega znanja. Ta vlada je napovedala vojno najprej (1) individualnosti preko nerazsodnega splošnega poviševanja davkov in sedaj (2) zdravstvu, preko koncentracije državnega monopola. Ampak zakaj bi ostali samo pri zdravstvu? Enako logiko lahko uporabimo tudi za vse ostalo: prehrambeno, strojno, elektronsko, gradbeno, storitveno in vso drugo industrijo. Zakaj bi kdorkoli kjerkoli bil zaseben in delal dobičke. Zakaj ne bi v vsakem sektorju ekonomije preprosto izgnali zasebnike, ki sanjajo dobičke, uvedli državna podjetja in te dobičke vrnili nazaj v državo, kot vas prepričujejo levi ekstremisti Robert, Luka in kompanija. Argument, ki ga mnogokrat poslušamo, je, da je zdravstvo tako zelo pomembno, da ga preprosto ne moremo prepustiti prostemu tržišču. Ampak ta argument je tako votel, ko so votle glave ljudi, ki ga izrekajo. Objektivno gledano so na primer kmetijstvo, industrija in transport bolj pomembni kot zdravstvo. Brez njih se družba ustavi v nekaj urah, nato pa propade v nekaj dneh ali tednih. Slovenija in mnogi deli človeštva pa živijo z razsutim ali nedelujočim zdravstvom kljub temu. Sklep je tako zelo jasen, zdravstvo je dovolj nepomembno, da se ga lahko prepusti celo monopolnim državnim inštitucijam od ZZZS, do bolnic, zdravstvenih domov in lekarn. Ker, če bi bilo pomembno kot je kmetijstvo, bi zagotovo bilo na prostem trgu. Dobički, ki so prej bili vidni vsem in smo o njih lahko svobodno razpravljali, se bodo sedaj razpršili po kapljicah korupcije v zasebne žepe anonimnih stricev, ne zato, ker bi bilo zdravstvo pomembno, ampak, kjer je dovolj nepomembno, da si to lahko privoščimo.

Prihodnost bo tako kapitalistična (prosto-tržna) ali pa je ne bo, ker, če bomo v vseh najbolj vitalnih sektorjih družbe počeli tako kot to želijo levičarski ekstremisti iz Svobode, SD in levice bo Slovenija kar hitro šla po poti jugoslovanskega socialističnega gospodarstva, ki pa jo je leta 1991 izgubil.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu