Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Klakočar Zupančičeva z izločanjem Jakliča propadla, izločena Kogovšek Šalamon

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th april 2023, 01:05 pop

Ustavno sodišče je po informacijah iz državnega zbora danes zavrglo predlog poslanke Svobode Urške Klakočar Zupančič, da bi izločili iz odločanja o zakonu o RTV ustavnega sodnika Klemna Jakliča. Izločitev je Klakočar Zupančičeva predlagala v imenu vseh poslancev, v predlogu pa ni skrivala, da gre za njeno osebno pisanje in ne odločitev državnega zbora. Iz ustavnega sodišča je zaradi tega sodnik Rok Svetlič prosil za pojasnilo, kjer je zakonski temelj za ravnanje predsednice državnega zbora.

Po še neuradnih informacijah pa so ustavni sodniki pritrdili predlogu za izločitev Neža Kogovšek Šalamon. Ni pa še jasno, ali so že odločili o menjavi celotnega vrha RTV Slovenija, ki ga poskuša doseči vladna koalicija.

Izločitev Jakliča je s podobnimi argumenti kot Klakočar Zupančičeva,  ker je pred slabima dvema desetletjema zagovarjal veljavni zakon o RTVS in je bil nekoč nadzornik RTVS po veljavnem zakonu, predlagala tudi vlada. Pred sodniki pa je bil še predlog predsednika programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča za izločitev Neže Kogovšek Šalamon, ker ob sodniškem delu dodatno dela za Mirovni inštitut, s katerim je že prej sodelovala, bila je celo direktorica tega inštituta. Sodnico so izločili iz odločanja.

Mirovni inštitut je aktivno sodeloval v kampanji o zakonu o RTV in se pojavlja tudi v postopku pred ustavnim sodišče. S še vrsto organizacij, ki so politično blizu vladajočim strankam (Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja in Zavod za kulturo raznolikosti Open) je vložil posebno intervencijo na ustavno sodišče, v kateri se zavzemajo, da je treba nujno takoj odstaviti celoten vrh RTV Slovenija in ocenjujejo, da to nikakor ni kršitev ustave. Predlagana je bila tudi izločitev predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta, ki se je med presojanjem sestal z evropsko komisarko Věro Jourovo, ki je tudi med zagovorniki vladne zamenjave vrha RTV Slovenija. Jourová je po srečanju javno prisegla, da o čistki na vrhu RTVS nista govorila. Po neuradnih informacijah tudi predlog za izločitev Accetta ni bil uspešen.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu