Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nam novinarji lažejo? Policija ni zaznala množične agresije nanje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd junij 2023, 11:12 dop

“Na shodu je bila zaznana tudi kršitev javnega reda in miru, kjer je udeleženec shoda pristopil do mimoidoče, ter se do nje nedostojno vedel. Identiteta kršitelja trenutno še ni znana.” Tako so mi iz policije odgovorili, kakšne so njihove ugotovitve o dogodku, ko politiki in novinarske organizacije protestirajo zaradi napadov na novinarje, ki bi se naj zgodili med včerajšnjimi protesti. Odziv iz policije je še posebej neroden, ker kaže, da je bilo povsem netočno, ali pa vsaj dramatično napihnjeno poročanje portala MMC in številnih drugih medijev.

Iz policije niso potrdili, da bi bili novinarji in drugi zaposleni (v množini) deležni agresije. Govorijo o incidentu, v katerem je udeležena le ena oseba. Da bi se naj zgodilo širše nasilje so poročali novinarji javne RTV Slovenija in drugi mediji, ker so to zatrdili aktiv MMC-ja, aktiv Informativnega programa TV Slovenija, aktiv Radia Slovenija, koordinacija novinarskih sindikatov RTV SLO in svet delavcev RTV Slovenija, ki so s posebno izjavo obsodili dogodek “ko so bili novinarji in drugi zaposleni na RTV Slovenija med opravljanjem svojega dela deležni žaljivk in agresije določenih udeležencev shoda upokojencev pred vhodom RTV-ja”. Vodstvo RTV Slovenija so zaradi tega pozvali, da zaščiti zaposlene in javno obsodi nasilni dogodek. Opozorili pa so še, da še posebej obsojajo incident, “ko se je eden od protestnikov znesel nad novinarko MMC, medtem ko je spremljala prihod Pavla Ruparja pred poslopje RTV Slovenija. Zagrozil ji je, da ji bo z dežnikom iz rok zbil telefon. Izpulil ji je službeno kartico in jo zmerjal, da je “gnoj” in “rdeča drhal”. Kartico ji je potem vrnil in zagrozil, da ne sme snemati dogajanja. Ko mu je pojasnila, da je novinarka in da poroča z dogodka, ji je dejal, “ampak niste naša, vi lažete”. Na novinarko je začel vpiti še en protestnik, zato se je umaknila izpred vhoda v televizijsko stavbo RTV Slovenija. Za spremstvo je zaprosila policista, ki jo je pospremil do vhoda v radijsko stavbo. V redakcijo se je vrnila pretresena, dogodek je nato prijavila na policijo.” 

O množičnih napadih na novinarje in novinarke sta v protestih javno govorila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko in minister za delo in predsednik Levice Luka Mesec, ki je njen protest delil:

Na prošnjo za njihovo videnje včerajšnjega domnevnega nasilja nad novinarji in za informacije o sproženih postopkih, so mi iz policije v celoti odgovorili tako: 

“Policijska postaja Ljubljana Center je prejela prijavo javnega shoda, ki je potekal včeraj med 15.00 in 17.00 uro na Trgu republike v Ljubljani. Navedeni shod so spremljali policisti in na njem kršitev zakonodaje niso ugotovili. Shod, ki je pred tem potekal v okolici medijske hiše v Ljubljani pa ni bil prijavljen. Policiji organizator ni znan. Na tem shodu je bila zaznana tudi kršitev javnega reda in miru, kjer je udeleženec shoda pristopil do mimoidoče, ter se do nje nedostojno vedel. Identiteta kršitelja trenutno še ni znana, zbiranje obvestil o dogodku pa se nadaljuje. Drugih kršitev na neprijavljenem shodu do sedaj nismo ugotovili.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu