Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po Klakočar Zupančičevi nad ustavnega sodnika Jakliča še vlada

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:17 pop

Po predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič, ki je v imenu državnega zbora, čeprav državni zbor o tem ni odločal, ustavnemu sodišču predlagala izločitev ustavnega sodnika Klemna Jakliča, ker bi naj v preteklosti zagovarjal veljavni zakon o RTVS in je bil nekoč nadzornik RTVS po veljavnem zakonu, je zdaj to storila še vlada. Za dodaten predlog proti Jakliču so se iz vlade verjetno odločili, ker so iz ustavnega sodišča od parlamenta zahtevali pojasnila, od kod predsednici pristojnost, da sama predlaga izločitev sodnika v imenu državnega zbora. Da predlog za izločitev ne bi padel v vodo, ker ga je predlagala oseba, ki za to ni pridobila soglasja svojega organa, je isto zdaj predlagala še vlada.

Zdi se, da je Klakočar Zupančičeva, zdaj pa tudi vlada, s svojim predlogom poskuša odgovoriti na predlog predsednika programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča za izločitev ustavne sodnice Neže Kogovšek Šalamon iz odločanja o ustavnosti spremembe zakona o RTV Slovenija, ker ta sodnica ob sodniškem delu še dodatno dela za Mirovni inštitut, kjer je bila prej zaposlena. Mirovni inštitut je kot direktorica v preteklosti tudi vodila. Dvakrat. Mirovni inštitut je aktivno sodeloval v kampanji o spremembi zakona o RTV. Prejšnji teden pa je s še vrsto organizacij, ki so politično blizu vladajočim strankam (Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja in Zavod za kulturo raznolikosti Open), vložil celo posebno intervencijo na ustavno sodišče, v kateri se zavzema, da je treba nujno takoj odstaviti celoten vrh RTV Slovenija in ocenjuje, da to nikakor ni kršitev ustave.

Več podrobnosti o nenavadnem predlogu Klakočar Zupančičeve v imenu državnega zbora, ki o tem ni odločal, lahko preberete tukaj:

Iz vlade so sporočili, da predlagajo izločitev ustavnega sodnika Klemena Jakliča, ker ocenjujejo, da so pri navedenem ustavnem sodniku podane okoliščine iz 6. točke 70. člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP), oziroma okoliščine, ki vzbujajo dvom v njegovo nepristranskost. Tako so zapisali:

“Klemen Jaklič je v času referendumske kampanje o RTV zakonu iz leta 2005 zavzemal eksplicitna stališča in jih aktivno ter javno zagovarjal. Iz njegovih izjav in podanih mnenj je razvidno, da je bil dr. dr. Klemen Jaklič zagovornik sprejetih rešitev iz 23., 24. in 26. člena ZRTVS-1 iz leta 2005, ki so bile z ZRTVS-1B spremenjene, in da je v okviru posameznih referendumskih aktivnosti organizatorjev referendumske kampanje volivce aktivno nagovarjal k podpori oziroma sprejemu ZRTVS-1. Državni zbor je g. Jakliča na predlog poslanske skupine SDS leta 2006 celo imenoval za člana nadzornega sveta RTVS. Ta zavzemanja so daleč presegla načeloma dovoljeno dejavnost sodnikov in drugih pravnikov, da prispevajo k pravnemu napredku in razvoju, zato vlada upravičeno dvomi v njegovo objektivno, kot tudi subjektivno neodvisnost. Zato vlada Ustavnemu sodišču predlaga, da presodi o vplivu navedenih in priloženih razlogov na nepristranskost ustavnega sodnika dr. dr. Klemna Jakliča pri odločanju v zadevi U-I-479/22 in odloči o njegovi izločitvi iz odločanja v tej zadevi.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu