Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič zlorabila svoj položaj?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:11 pop

Mediji so zadnje dni poročali, da je državni zbor ustavnemu sodišču predlagal izločitev ustavnega sodnika Klemna Jakliča, ker bi naj v preteklosti zagovarjal veljavni zakon o RTVS in ker je bil nekoč nadzornik RTVS po veljavnem zakonu. Poročanje je bilo nenavadno, ker državni zbor ali njegova delovna telesa niso odločala o čem takšnem. Pokazalo se je, da dejansko ne gre za predlog državnega zbora. Izločitev je predlagala le poslanka Svobode Urška Klakočar Zupančič, ki pa trdi, da je to storila v imenu vseh poslancev. V predlogu ne skriva, da gre za njeno osebno pisanje in ne odločitev državnega zbora.

Danes je državni zbor zaradi tega prejel vprašanje ustavnega sodnika Roka Svetliča, ki je takšno:

Zdi se, da je Klakočar Zupančičeva s svojim predlogom poskušala odgovoriti na predlog predsednika programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča za izločitev ustavne sodnice Neže Kogovšek Šalamon iz odločanja o ustavnosti spremembe zakona o RTV Slovenija, ker ta sodnica ob sodniškem delu še dodatno dela za Mirovni inštitut, kjer je bila prej zaposlena, Mirovni inštitut pa je kot direktorica v preteklosti tudi vodila.

Mirovni inštitut je aktivno sodeloval v kampanji o zakonu o spremembi zakona o RTV in se pojavlja v postopku pred ustavnim sodišče. Prejšnji teden je s še vrsto organizacij, ki so politično blizu vladajočim strankam (Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja in Zavod za kulturo raznolikosti Open), vložil celo posebno intervencijo na ustavno sodišče, v kateri se zavzema, da je treba nujno takoj odstaviti celoten vrh RTV Slovenija in ocenjuje, da to nikakor ni kršitev ustave.

Pritisk vladajoče poslanke Urške Klakočar Zupančič na odločanje ustavnega sodišča, ko se predstavlja kot državni zbor, je nenavaden tudi z vidika evropske prakse, kjer v posameznih državah oblastniki poskušajo onemogočiti do oblasti kritične sodnike, na kar zadnja leta ob Poljski in Madžarski opozarja v Evropski komisiji tudi podpredsednica Věra Jourová iz vrst liberalnih strank, ki pa je nedavno sama nenadoma obiskala predsednika našega ustavnega sodišča Matej Accetto in s tem že ustvarila vtis, da poskuša vplivati v občutljivem času na odločanje.

Urška Klakočar Zupančič je sprejela podpredsednico Evropske komisije Věro Jourovo Foto DZ/Teja Perko

Celoten predlog predsednice državnega zbora, ki ga je na ustavno sodišče poslala kot stališče državnega zbora, je bil takšen

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu