Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Depolitizirani v rdečem: Nižanje vseh plač in ukinjanje programov preverja svet RTVS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th november 2023, 08:20 dop

Zlonamerna bo razlaga, da sem za ukinjanje programov ali nižanja plač. To je pred glasovanjem opozorila Ilinka Todorovska in svoj glas za pojasnila tako: “Samo za to gre, da si nalijemo čistega vina, da vemo, za kaj gre.” Ker jim vlada kljub pogovoru predsednika nove štiričlanske uprave RTV Slovenija Zvezdana Martića s premierom Robertom Golobom ni poslala več kot deset milijonov evrov, bo zavod RTVS leto končal z velikanskim minusom. Novi svet RTVS, ki so si ga s spremembo zakonodaje, da bi lahko na vrh RTVS nastavile svoje ljudi, določile vladne stranke, vodi pa ga Goran Forbici, je od uprave zaradi alarmantnih podatkov o rdečih številkah, ki otežujejo tudi načrtovanje poslovanje v prihodnjem letu, do petka zahteval podatke, koliko bi v naslednjem letu in dveh privarčevali, če ukinejo glasbeno produkcijo, informativni program drugega programa TVS, radijski program za tujo javnost (radio SI), regionalne radijske in televizijske programe v Kopru in Mariboru, medioteko, založniško dejavnost in kakšne bi bile posledice znižanja plač vsem zaposlenim za razred ali dva. Tak sklep so svetniki danes sprejeli s 15 glasovi za in enim proti po razpravi o poslovanju RTV Slovenija v obdobju januar – september 2023 z oceno do konca leta 2023.

Zdi se, da z zahtevami po teh preračunih, ki jih mora uprava pripraviti do konca tedna, dodatno pritiskajo na vlado, naj jim zagotovi več denarja. Težava pa je, ker je vlada parlamentu že predlagala rebalans proračuna za prihodnje leto, ki ga poslanci te dni tudi že potrjujejo, v njem pa ni opaziti dodatnega denarja za Martića in Forbicija. Če ni v načrtih, pa vlada težko deli. Po zakonu tudi prispevka za RTVS, kar je glavni vir denarja RTVS, vlada ne more kar čez noč povišati.

Svet RTVS je predsednika uprave Martića zaprosil tudi, naj jim do petka pošljejo ocene vrednosti nepremičnin, ki bi jih lahko prodali.

Podatki do konca septembra, ki so jih objavili med gradivi za sejo, kažejo, da imajo že v devetih mesecih več kot sedem milijonov minusa, do konca leta pa se bo verjetno znesek še krepko povišal. Na več kot deset milijonov.

Ali bo uprava ocenila prihranke ob ukinitvi medioteke, ni povsem jasno, sindikalist Tom Zalaznik je namreč opozoril, da je to povsem nesmiselno preračunavati, ker je medioteka temelj digitalizacije RTVS in tega ni mogoče kar ukiniti. Za preračunavanje, koliko se prihrani z ukinjanjem enot in nižanjem plač, je glasovalo 15 svetnikov, predstavnik madžarske narodne skupnosti Robert Požonec je bil proti. Ilinka Todorovska, ki zastopa svet delavcev, je pred glasovanjem opozorila, da bo sklep podprla, da pa bo zanjo zlonamerna razlaga, da je za ukinjanje enot in programov ali nižanje plač. “Samo za to gre, da si nalijemo čistega vina, da vemo, za kaj gre,” je dejala Todorovska, ki zastopa svet delavcev.

Da vladajoči depolitizirani RTVS v proračunu niso dodelili več denarja, kar je ta zahtevala, je že pred sejo opozoril nekdanji generalni direktor RTVS Igor Kadunc, ki danes vodi STA. Tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu