Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Obvezen tečaj srbohrvaščine prvoaprilska šala precej pred aprilom

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:46 pop

“Šlo za prvoaprilsko šalo dveh zaposlenih,” je vodja marketinga podjetja TKK Manja Robič Zima danes še z daljšim sporočilom medijem pojasnila obvestilo o obveznem tečaju srbohrvaščine, ki je bilo objavljeno na oglasni deski podjetja z datumom 24. 3. 2023. Prvi april bo sicer šele jutri. Bolj pomembno je morda, da so iz podjetja navedli tudi podatke o deležu tujih delavcev, ki jim v pomoč zagotavljajo tečaje slovenščine. Tako so zapisali: »Večina naših sodelavcev prihaja iz našega lokalnega okolja. Nekaj zaposlenih – okoli 11 odstotkov – pa je tujih delavcev. Tem sodelavcem omogočamo možnost udeležbe brezplačnih tečajev slovenščine za tujce.

“Prvoaprilska šala” na oglasni deski podjetja 24. 3. je precej odmevala, ker se je pojavilo na družabni omrežjih ravno, ko so v parlamentu vladajoči (Svoboda, SD, Levica) sproščali pravila, koliko se morajo tujci, ki živijo pri nas, učiti slovenskega jezika, ki bi naj bila iz časov prejšnje vlade preostra.

Celotno daljše sporočili za javnost iz TKK je takšno:

“Na družbenih omrežjih in v medijih se je pojavila lažna informacija, da bodo v podjetju TKK začeli izvajati obvezne tečaje »srbohrvaščine«. Informacije niso točne. Dopis je bil prvoaprilska šala dveh zaposlenih, ki dejanje obžalujeta.
»Dva sodelavca v podjetju TKK, ki ju ne želimo izpostavljati, sta v šali na oglasno desko pripela obvestilo, da bo podjetje, zaradi lažjega sporazumevanja med sodelavci, organiziralo obvezne tečaje ‘srbohrvaščine’«, pojasnjuje Marko Štrukelj, vodja produktnega vodenja in marketinga. »Šlo je za prvoaprilsko šalo, sodelavca sta se za dejanje že opravičila, vodstvo pa nastalo situacijo obžaluje. O tovrstnih tečajih nismo nikoli razmišljali,« dodaja.
»Predstavniki sindikata in vodstvo podjetja smo se s sodelavcema pogovorili, izrazila pa sta veliko obžalovanje za nastalo situacijo. Šlo je za šalo, njun namen ni bil, da bi lažen dopis zaokrožil po družbenih omrežjih in medijih,« pojasnjuje vodja sindikata zaposlenih, Ljubo Rot.
Podjetje, ki je sicer od leta 2013 del belgijske Družbe Soudal, največjega svetovnega proizvajalca poliuretanske pene za gradbeno kemijo, ima dolgoletno tradicijo, njegovi začetki segajo vse do leta 1850. Danes je TKK eno izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev poliuretanske pene, ki zaposluje 290 ljudi.
»Večina naših sodelavcev prihaja iz našega lokalnega okolja. Nekaj zaposlenih – okoli 11 odstotkov – pa je tujih delavcev. Tem sodelavcem omogočamo možnost udeležbe brezplačnih tečajev slovenščine za tujce, saj jim želimo čimbolj olajšati prilagajanje na novo življenjsko in delovno okolje. Nekatere izmed njih je navedena šala prizadela, sodelavca in tudi vodstvo smo se jim tudi že opravičili, prav tako sodelavki, katere ime je bilo objavljeno v lažnem dopisu,« še dodaja Štrukelj.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu