Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša: Na volišča, če je le mogoče, pojdite šele v nedeljo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th junij 2024, 08:37 dop

Volivce je predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS) danes pozval, naj, če je to le mogoče, glasujejo na svojih rednih voliščih v nedeljo in ne na predčasnih že čez teden. Ob predčasnih glasovanjih SDS že dalj časa opozarja, da ni zagotovljen ustrezen nadzor in da so zaradi tega mogoče tudi goljufije.

Predčasna volišča so ustanovljena za tiste, ki v nedeljo ne bodo imeli možnosti glasovati, ker imajo takrat obveznosti. A dejansko lahko na teh voliščih do četrtka glasuje vsak, če gre na ustrezno predčasno volišče v svojem okraju. Po zakonu bi ta volišča morala biti v vsakem od 88 okrajev po državi, a dejansko ni tako, v Ljubljani so jih, denimo, centralizirali na Gospodarsko razstavišče.

Janša je opozoril, da je SDS na seji sveta pred nekaj tedni sprejela resolucijo, v kateri zahteva, da se dosledno izvaja zakonodaja o volitvah, da se vrnejo volišča tam, kjer so bila v zadnjih desetih letih ljudem ukinjena brez kakršnihkoli pravih razlogov in “da se še pred evropskimi volitvami zagotovi sprotno štetje glasovnic na predčasnih volitvah”. Državna volilna komisija je o tem razpravljala in predlog zavrnila. V veljavi ostaja postopek, da volivci predčasno glasujejo tri dni, glasovnice pa se po koncu glasovanja v skrinjici zapečatijo. Iz SDS opozarjajo: “Te skrinjice so potem nekje zaklenjene, jutri se odpečatijo, pa spet zapečatijo in tako tri dni, potem so nekje spravljene do zaključka glasovanja v nedeljo in se šele potem to šteje.”

Janša je opozoril, da zakon nikjer ne prepoveduje sprotnega štetja: “Po logiki stvari bi morali vsak dan po koncu glasovanja glasovnice prešteti. Zdaj pa se postavljajo vprašanja, kje in kako so te glasovnice varovane, kdo jih varuje. Vemo, da so za to neposredno sistemsko odgovorne okrajne volilni komisije, ampak to še ni nobena garancija.” Dodatno sporno pa je, da so v nekaterih mestih, v Ljubljani in Mariboru, mesta predčasnega glasovanja združena za veliko okrajev, je še opozoril. 

“Zakon o volitvah v Državnem zboru izrecno določa, da se predčasno glasovanje opravi na posebnem volišču na območju okrajne volilne komisije. To, kar se dogaja danes v Ljubljani in Mariboru in še nekaterih drugih mestih po Sloveniji, je nezakonito. Nezakonito, kljub temu, da smo mi že prej kontaktirali državno volilno komisijo; da so tam priznali, da zakon določa, da mora biti volišče na območju okrajne volilne komisije, da je to tudi stališče državne volilne komisije, da pa okrajne volilne komisije v Ljubljani pravijo, da v Ljubljani ni dovolj prostora,” je opozoril Janša.

Volivce je pozval, da se, če je le možno, na volitve odpravijo v nedeljo. “Glede na to, da je varnost glasovnic na predčasnem glasovanju vprašljiva, bi morali pristojni to dodatno pojasniti slovenski javnosti oziroma volivcem. Naš predlog, da se glasovnice štejejo sproti, ni bil sprejet. Glasovanje na nekaterih voliščih, ki so združena, poteka na nezakonit način na kraju, kjer tega glasovanja ne bi smelo biti. Pozivamo volivke in volivce, da razen v izrecnih primerih, ko se nikakor ni možno udeležiti glasovanja v nedeljo, ne glasujejo na predčasnih volitvah. Naj počakajo in oddajo glas v nedeljo; na dan, ko se bo glasovnice tudi štelo,” je dejal predsednik SDS.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu