Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Putin Lukašenku res poslal jedrsko orožje?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:47 pop

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes napovedal, da bo v sosednjo Belorusijo, iz katere je lani napadel Ukrajino, poslal taktično jedrsko orožje. To ni prva takšna grožnja in ni jasno, ali jo bo Putin uresničil na način, da bi z jedrskim orožjem res oskrbel vojsko sosednje države. To je tudi zanj dolgoročno tvegano. V prihodnosti lahko Belorusi ubežijo iz objema velikega medveda in takrat se to lahko izkaže za slabo rešitev. Če bi v preteklosti, ko so bili še zavezniki, Putin podobno oborožil Ukrajino, bi ji bilo veliko bolj tvegano ukrasti Krim in poskusiti okupirati še celotno Ukrajino. Z vojaškega vidika napoved ne pomeni spremembe, ruska vojska lahko taktično nuklearno orožje na teh območjih uporabi že danes.

Putin je z “jedrsko opcijo” nazadnje zagrozil med obiskom kitajskega predsednika Xi Jinping, ker je Velika Britanija napovedala, da bo skupaj z modernimi tanki Challenger 2 v Ukrajino poslala tudi sodobno strelivo z osiromašenim uranom zanje. To sicer ni jedrsko orožje. Je pa zaradi visoke gostote takšno strelivo zelo prebojno in uničujoče za ruske oklepnike. Na kritike, da napak razume, kaj je jedrsko orožje, je Putin odgovoril, da strelivo z osiromašenim uranom onesnažuje okolje.

Zdaj je šel Putin korak naprej in po poročanju ruske agencije Tass po pogovoru z beloruskim predsednikom  Aleksandrom Lukašenkom napovedal, da bo zaradi letal Nata v bližini meje z Belorusijo (in ne več osiromašenega urana) tej državi poslal taktično jedrsko orožje, zagotovili pa bodo tudi šolanje beloruskih pilotov.

Zdi se, da gre za taktiko strašenja, ki je namenjena predvsem vplivu na javno mnenje, na kar kažejo tudi nenavadne izjave Lukašenka pred dnevi ob Putinovem odzivu na strelivo z osiromašenim uranom, ko je že napovedal, da mu bo Putin poslal strelivo s pravim uranom in da bodo posledice v pouk celotnemu planetu:

Več nadzora Nata na mejnih področjih je posledica vstopanja Finske v Nato, ki je neposredna posledica agresije Rusije na Ukrajino.

Deloma pa je več zahodnih letal blizu Rusije tudi posledica neposredne ruske agresije, ker so na področju Črnega morja sklatili ameriški dron, kar je bil prvi neposreden napad med velikimi silami. Zadnje dni drone držav Nata na območje Črnega morja spremljajo moderna zahodna lovska letala.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu