Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Posnetek objestnosti ruskega Su-27, Ukrajinci sklatili Su-24, traktorji rešujejo turškega Kirpija

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:51 pop

Ameriškega MQ-9 Reaperja je ruski Su-27 v Črno morje najverjetneje sklatil zaradi napake ruskega pilota. Za zdaj do razbitin drona Rusi niso prišli. Po oceni Američanov bo reševanje težko, ker so razbitine globoko. Zaradi incidenta je ameriški obrambni minister Lloyd Austin včeraj poklical ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja. Američani so objavili posnetek nenavadnega pilotiranja ruskih Su-27.

(Courtesy Video, U.S. European Command, Two Russian Su-27 aircraft conducted an unsafe and unprofessional intercept with a U.S. Air Force intelligence, surveillance, and reconnaissance unmanned MQ-9 aircraft operating within international airspace over the Black Sea on March 14, 2023. Russian Su-27s dumped fuel upon and struck the propeller of the MQ-9, causing U.S. forces to have to bring the MQ-9 down in international waters. (U.S. Air Force video – Editor’s Note: This declassified video has been edited for length, however, the events are depicted in sequential order.)

Če bi ruski letali, ki sicer nista najmodernejši v ruski floti, a z lahkoto zmoreta nadzvočno hitrost, želeli uničiti izvidniški dron, katerega najvišja hitrost ne preseže 500 kilometrov na uro, bi ga lahko na manj tvegan način. Dva Su-27 sta dalj časa, več kot pol ure, tvegano letala ob dronu, ga škropila z letalskim gorivom in lastnim izpuhom, dotik letala s propelerjem drona pa je bil verjetno posledica nepremišljenega in objestnega ravnanja ruskega pilota, ki so mu stvari ušle izpod nadzora, posledice trčenja bi lahko ogrozile celo obe ruski letali. Američani so objavili posnetke iz drona. Rusi zanikajo, da bi imeli karkoli s strmoglavljenem drona, opozarjajo pa, da bi naj dron letel preblizu območja, v katerega Rusija ne dovoli in sta ga letali zaradi tega poskušali prestreči. Ameriški obrambni minister Austin je ruskega ministra Šojguja v pogovoru, tak pogovor je bil prvi po več mesecih, opozoril, da morata veliki sili ravnati transparentno in ga obvestil, da bodo ameriška letala še naprej letela povsod, kjer mednarodni zakoni to dovoljujejo.

Incidenti in bližnja srečanja so med vojskama obeh držav na različnih koncih sveta običajni, a podobnega dogodka, ko je posledica fizično uničenje, že dolgo ni bilo.

Američani razbitin za zdaj ne rešujejo, v Črnem morju nimajo svojih ladij, je pa ob Črnem morju več zavezniških držav: Turčija, Bolgarija, Romunija. Rusko ladjevje je bližje, a razbitine drona so globoko, vrednost razbitine pa ni nujno visoka. Podatke in programe, ki bi Rusom lahko koristili, so Američani uničili še preden je dron padel v vodo. Na posnetku je z rdečo označeno območje Krima, ki so ga okupirali Rusi, s črno oznako pa približen kraj padca drona:

V Ukrajini so se najbolj srditi spopadi tudi včeraj nadaljevali v okolici Bahmuta, ki ga ruska vojska že sedem mesecev poskuša zasesti. Mesteca še niso obkrožili, spopadi pa potekajo vse bližje centru. Ukrajinci so na območju tega mesta včeraj Rusom sestrelili SU-24M, za katerega domnevajo, da so ga upravljale enote zasebnih plačancev Wagner. Na posnetku je vidno padalo, s katerim se rešuje pilot po sestrelitvi.

Su-24 so nadzvočni bombniki z gibljivimi krili, z dvema motorjema, ki jih tudi uporabljajo Rusi in Ukrajinci in oboji so jih v zadnjem letu izgubili že veliko. Ukrajinci so objavili tudi daljši posnetek, kako bi naj bilo letalo sestreljeno

V Ukrajini imajo še naprej pomembno vlogo traktorji, na posnetku pomagajo izvleči 20 ton težkega Kirpija 4×4, to oklepno vozilo je Ukrajina dobila od Turčije, zasnovano pa je tako, da zavaruje posadko in potnike v primeru, če zapelje na mino, dobro je zaščiteno tudi v primeru zadetkov z izstrelki. Težave pa so, kot kaže posnetek, z ukrajinskim blatom, iz tega pomaga domača kmetijska tehnika.

https://twitter.com/markito0171/status/1635969378066767872

Kirpi 4X4 lahko prevaža 13 potnikov, verzija 6X6 pa 15. Ukrajinski vojski so Turki doslej poslali 50 Kirpijev 4X4, še 150 jih nameravajo. Rusija je Ukrajincem enega v spopadih doslej zaplenila. Ta vozila uporabljajo številne države, 14 Kirpijev 4X4 je kupilo tudi obrambno ministrstvo Kosova.

Ob traktorjih imajo zaradi gradnje obrambnih jarkov pomembno vlogo tudi buldožerji. Posnetek kaže, kako ukrajinski dron uniči ruski buldožer.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu