Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kaj je prevažal sestreljeni ruski Iljušin 76?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:32 pop

Na območju Belgoroda v Rusiji je strmoglavilo rusko vojaško transportno letalo Il-76. Gre za štirimotornega reaktivca, ki je bil pred petimi desetletji načrtovan kot komercialno potniško letalo, a so pozneje iz njega razvili vojaško transportno letalo. Iz ruske strani so sporočili, da bi naj štirimotorni reaktivec prevažal 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, iz ukrajinske pa je slišati ocene, da bi v letalu lahko bili balistični izstrelki za sisteme S-300. Ruski mediji so objavili tudi spisek vojnih ujetnikov, ki bi naj umrli. A so na ukrajinski strani opozorili, da je 17 od domnevno umrlih bilo letos že vrnjenih Ukrajini.

Spisek domnevno umrlih je takšen:

Kdo je sestrelil letalo, ni povsem jasno. Iz Rusiji trdijo, da bi naj Ukrajinci, o tem je poročalo tudi nekaj ukrajinskih medijev. A pogosto so sestrelitve na mejnih področjih v Rusiji posledica prijateljskega ognja. Prijateljski ogenj bi naj bil razlog nedavne sestrelitve Berieva A-50 v bližini Krima. Beriev je narejen na isti platformi, a je zaradi sofisticirane radarske in elektronske opreme bistveno dražji in pomembnejši za vojsko. Ovrednoteni so na več sto milijonov dolarjev. Posnetek sestrelitve Il-76, to letalo uporabljajo tudi Ukrajinci, je takšen:

Na posnetku je vidno, da je po sestrelitvi prišlo do obsežne eksplozije. Na rusko poročanje, da bi naj Ukrajinci sestrelili rusko letalo s svojimi lastnimi ujetimi vojaki, ki so jih nameravali Rusi zamenjati za svoje, so se v Ukrajini portali odzvali s takšnimi opozorili:

Hipotetično je mogoče tudi oboje, da so bili v letalu vojni ujetniki in tovor za rusko vojsko. V zraku bi naj bil še dodaten podoben Iljušin s še več vojnimi ukrajinskimi ujetniki, ki bi pa naj naglo zbežal, trdijo z ruske strani.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu