Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Posnetek finske Patrie XA-185, ki so jo uničili Rusi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th januar 2023, 10:17 dop

Šest kolesno oklepno vozila Sisu XA-185, ki so ga Ukrajincem podarili Finci, je v Donecku uničila ruska vojska. Gre za amfibijski oklepnik, ki je uporaben tudi v vodi, ki ga je leta 1984 začelo proizvajati podjetje Sisu-Auto, leta 1997 pa je proizvodnjo prevzelo nam bolj znano podjetje Patria. Po informacijah ob objavljenem posnetku uničenega oklepnika je posadka preživela. V vozilu je lahko ob vozniku in sovozniku še 18 vojakov. Finci so Ukrajincem letos podarili večje število teh vozil. Uničen je bil konec oktobra že vsaj en takšen oklepnik.

Sisu XA 180/185 so Finci proizvajali do leta 2003, skupaj so proizvedli okoli 1300 vozil na tej osnovi. Verzija 185 ima nekoliko močnejši motor in lahko prevaža dva vojaka več kot verzija 180. Ob Fincih so jih kupovali še Estonci, Nizozemci, Norvežani in Švedi. Na Norveškem XA 185 uporabljajo za prevoz ranjencev. Vozila Sisu XA se je pogosto uporabljalo v mirovnih misijah, tudi v BiH, na Kosovu, v Iraku, Afganistanu… Priljubljeno je zaradi dobre zaščite pred minami in improviziranimi eksplozivnimi napravami in kombinacije oborožitve, udobja, zaščite pred šrapneli in ognjem manjšega kalibra, dobra pa je tudi cestne hitrosti, doseže več kot sto kilometrov na uro, za upravljanje pa je potreben le kratek čas učenja vožnje.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu